• PAYLAŞ

AKK Nasıl Doğru Şekilde Kullanılır?

  • 05/05/2017 - 18:00
  • 0 Yorum
  • 737 görüntüleme

İnternet günümüzde insanları birbirine bağlayan ve gelecek medeniyetini şekillendiren en hızlı iletişim araçlarının başında gelmektedir. Son yüzyıl içerisinde hayatımıza giren bu yapı üzerinden şu an her şeyi yapma şansımız var. Dünyanın bir uçundaki insanlarla yüz yüze görüşebileceğiz gibi uzayda canlı olarak yayın yapan bir kamera yardımı ile gezegenimizi de izleyebiliriz. Ödevlerimizi yapabilir, arkadaşlarınızla sohbet edebilir ve eğer kullanımı konusunda kendinizi geliştirirseniz istediğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Dünya üzerinde internet konusunda birçok ülkenin farklı bir tasarrufu bulunuyor. Bazı küçük Avrupa ülkeleri internet kullanımının bir vatandaşlık hakkı olduğunu açıklayarak bunu ücretsiz bir halde vatandaşlarına sunuyor.

Adil Kullanım Kotası

Ancak ülkemizde durum bunun tam tersi şeklinde işliyor. Türk Telekom’un özelleştirilmesi ile hız oranlarında büyük bir artış yaşansa da interneti kullanım hızımız ve bu hıza vermiş olduğumuz yüksek ücret dünya sıralamasının çok üzerinde bulunuyor. Bu durumu kabul etsek bile karşımıza bir kota sorunu çıkıyor. Deli gibi bir para ödediğimiz ve hızdan sonuna kadar yararlanmak istediğimiz internetimizin karşısına adil kullanım kotası duvarı çıkıyor. 8 Mbps hızında bir internet de kota olarak 100 GB sınırı var. Kalitesi yüksek bir filmi internetten kiralamak istediğimiz en az 5 ile 20 GB arasında bir alan gerektiğini düşünürsek çok komik bir rakam karşımıza çıkıyor.

Bu kotayı doldurduğumuz ise hızımız bir anda 3 Mbps düşüyordu. İnternete girmek o andan itibaren bizim için bir Çin işkencesine dönüyor. Günümüzde bu konuda gelen tepkilerin sonucunda bazı düzenlemeler yapıldı. Alınan kararlar tam anlamı ile internet kullanıcılarını tatmin etmese de gelecek için umut verdiğini söyleyebiliriz.

Adil Kullanım Kotası Ne Zaman Kalkacak?

İnternetin düzenleyici kurumu olan BTK almış olduğu karar ile 1 Mayıs 2017 tarihinden itibaren gece 02.00 ile sabah 8 saatleri arasında yapılan download yani indirme işlemlerinin kotaya dahil edilmeyeceğini açıkladı. Benim gibi internette gece fazlaca vakit geçirenler için güzel bir durum olabilir. Hala tam tatmin etmediklerini söyleyebiliriz. Bu küçük de olsa bir rahatlık kazandırıyor.

Ancak normal saatler içerisinde yaşayan insanlar için bu düzenlemenin hiçbir faydasının olmadığını söyleyebiliriz. Bir memurun bu düzenlemeden nasıl yararlanacağını düşünebiliyorsunuz. Hiçbir şart ve koşulda bu düzenlemenin toplumun geneli açısından bir artısı olmadığı söyleyebiliriz. Sadece ilerde yapılacak tamamen kaldırma işlemi için göz boyamaktan başka bir şey değildir.

Bazı programlardan yardım alarak indirmelerinizi bu saatte yapacak şekilde ayarlama şansınız var. Bunun için kullanabileceğiniz çok sayıda indirme programı var. Onlarla ilgili bir başka yazıda sizlere daha detaylı bir açıklama yapmaya çalışacağız. Bazı özel internet şirketleri şimdiden AKK’yi kaldıracaklarını açıkladı. Ancak ülkenin geneline internet sağlayan kuruluş olan TTnet bunun için kullanıcılarını biraz daha bekletecektir.

BTK tarafından yapılan açıklamada Adil Kullanım Kotasının 31 Aralık 2018 tarihinde hayatımızdan tamamen çıkarılacağı açıklandı. Yani 1.5 yıl bu kota ile uğraşmak zorundayız. Videoları en düşük kalitede izlemeli, radyo dinlerken dikkat etmeli ve gece kuşu olacağımız bir zaman dilimini yaşamak zorundayız. 8 mbps hıza sahip bir internet AKK sonrasında 3 mbps hızına düşüyor. 16 Mbps hızına sahipseniz 5 Mbps hızına düşecektir. Adil kullanım kotasının tam olarak neye hizmet ettiğini hala kimse anlamış değil. Gelecekte bu kota yüzünden kaybedilen fırsatların neler olduğunu daha iyi anlayacağız ancak şu an için yapılacak bir şey yok. Saat 2 ile 8 arasında yaşamaya alışmamız gerekecek.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉