• PAYLAŞ

Baş Ağrısı Çeşitleri Nelerdir?

  • 19/06/2017 - 04:19
  • 0 Yorum
  • 792 görüntüleme

Vücudumuzun birçok noktasında çeşitli nedenlerden ötürü ağrılar oluşmaktadır. Bu ağrılar nedeniyle günlük aktivitelerimizi düzenli olarak yapmakta büyük güçlükler çekeriz. O nedenle yapılması gereken en önemli işlem ağrının kaynağının belirlenerek tedavi edilmesidir. Bu konuda tıp çok geliştiği için tüm ağrıların geçmesi için çok sayıda tedavi yöntem bulunmaktadır. Ancak öncelikle dediğimiz gibi ağrının kaynağı belirlenmelidir. Yazımızda sizlere ağrılar arasında insanların en çok rahatsız eden baş ağrılarının çeşitleri hakkında bilgi vereceğiz. Yapılan araştırmalar sonunda 13 farklı kategoride toplam 67 farklı baş ağrısı çeşidinin olduğunu ortaya çıkarılmıştır. Bunlardan bazıları nadiren ortaya çıkmaktadır. Şimdi genelde ortaya çıkan baş ağrısı çeşitlerini ve detaylarını sizler ile paylaşacağız.

Akut Baş Ağrısı

Bu normal bir şekilde çıkan baş ağrılarına benzemez. Menenjit, beyinde yaşanan sarsıntı, felç durumu, beyinde iltihaplanma sorununun yaşanması ve kulan, sinüs bölgelerinde enfeksiyonun oluşması bu baş ağrısı nedenlerindendir.

Subakut Baş Ağrısı

Bu baş ağrılarının ortak özelliği uzun süre devam etmeleri ve kalıcı olmalarıdır. Bu tür bir baş ağrısının sizde görünme ihtimaline neden olan temel unsurlar temporal artrit, hiğertansiyon ve nevralji ismi verilen genel sorunların olması anlamında gelmektedir.

Kronik Baş Ağrısı

Bu ağrı kronikleşmiştir ve tedavisi en güç olan baş ağrılarından birisidir. Kalıcı olmasına rağmen kişi için hayati bir tehlike olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu ağrıların başlıca olanı migren’dir. Ayrı zamanda gerilim tipi baş ağrısı olarak da bilinmektedir.

Birincil Baş Ağrıları

Gelirim tipi baş ağrısı insanlarda en çok görülen baş ağrısı tipidir. Genellikle günlük yaşanan yoğun stres ve iş yoğunluğundan dolay ortaya çıkmaktadır. Bu ağrılar 20’li yaşlardan başlayarak tüm hayatımız boyunda karşımıza çıkabilir. Bu ağrı şakak bölgesinde, boyunda ve baş bölgesinde hissedilebilir. Aniden ortaya çıkar ve kısa süre içerisinde kaybolur.

Migren, insanların en çok şikayet ettikleri baş ağrısı türlerinden birisidir. Bu hastalıkla karşılaşırsanız baş ağrısı ile birlikte mide bölgesinde yaşanan buluntu, kusma ve ışık ile sese aşırı duyarlılık gösterebilirsiniz. Bu ağrı ortaya çıkmadan önce baş dönmesi ve kulakta çınlama ortaya çıkarılabilir. İki farklı migren türü var. Bu belirtileri gösterene auralı migren ismi verilirken, hiçbir belirti göstermeden ortaya çıkana ise aurasız migren ismi verilmektedir.

Küme Baş Ağrısı, bu ağrı çeşidi beyinde sadece belirli bir noktayı etkilemektedir. Bu da sürekli olarak yaşanmaktadır. Tip olarak vasküler baş ağrıları arasında sayılmaktadır. Bu ağrı insanların dayanma sınırlarını zorlar ve bununla birlikte burnumuzda tıkanma, göz bölgesinde sulanma da baş gösterebilir. Bu ağrının temel nedeni bilinmemekle birlikte daha çok erkeklerde baş gösteren bir ağrı çeşididir.

İkincil Baş Ağrıları

Bu baş ağrıları insan vücudunda ciddi hastalıkların ortaya çıkacağını delalettir diyebiliriz. Yani bir nevi uyarıcı olarak ortaya çıkmaktadır diyebiliriz. Daha çok orta yaş ve üstü insanlarda sıklıkla görülmektedir. İnsanda kusmalara, öksürüğe, ateşe, ense sertliğine, görmede yaşanan bulanıklara, konuşma bozukluğuna, uyuşmaya ve kas zayıflığına neden olmaktadır. Düşünme ve hatırlama da zorluk çekilmesine de neden olmaktadır. Bu diğer baş ağrılarından farklı olmaktadır o nedenle bu ağrı ortaya çıkmaya başladığı andan itibaren bir doktora görünmelerinde fayda var.

Bu ağrılar ile birlikte bu kategorilerin dışında olan baş ağrıları da bulunmaktadır. Bu ağrıların oluşma nedeni genel anlamda tedavi için kullanılan ilaçların tetiklediği düşünülmektedir. Örneğin yüz bölgemizde bulunan sinüslerde iltihaplanma nedeniyle bu ağrılar ortaya çıkabilir. Ya da adet döneminde, hormonal değişiklerde ortaya çıkan ağrılarda bulunmaktadır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉