• PAYLAŞ

Bireysel Emeklilik Fonu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

  • 22/02/2017 - 17:12
  • 0 Yorum
  • 782 görüntüleme

Bireysel Emeklilik Fonu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Yeni çıkan yasa tasarısı ile birlikte BES’e otomatik olarak kayıt dönemi başladı. Artık gerekli taşıyan herkes otomatik olarak bireysel emeklilik fonuna kayıt oluyor. Girmesi zorunlu olmasına rağmen çıkmak için hiçbir şart bulunmuyor. Ancak ileri de işime yarar düşüncesi ile burada kalmak istiyorsanız öncelikle dikkat etmeniz gerekenler var. BES aslında insanların tasarruf yapmalarına yardımcı olması ile bilinen bir sistemdir. Kendiniz için BES’İ tercih etmeden öne bazı sorulara net cevaplar vermeniz sizin için daha faydalı olacaktır. Tüm fonlar aynı oranda getiri sağlıyor mu? BES için katkı payı tutarı nasıl ayarlanıyor? BES için giriş aidatı kesintisi ve hızlı çıkış halinde kesinti ne kadar oluyor? Gibi çok sayıda soruya net cevaplar vermeniz ya da bu cevapları verecek kişiyi bulmanız gerekiyor.

Çünkü BES en önemli noktası gelecekte size toplu ya da aylık olarak geri ödenecek olmasıdır. Bu miktarı yükseltmek için kesintilere ve getiri oranlarına dikkat etmelisiniz. Bu sayede daha yüksek bir şekilde birikiminizi gerçekleştirmiş olursunuz. İlk başlarda sizin için zor bir durum olarak gözükse de gelecekte önemli bir gelire sahip olabilirsiniz. Sadece emeklilik maaşı ile yaşamak zorunda kalmamanız için de bu fon size yardımcı olacaktır. O nedenle BES’e giriş yapın ancak en doğru şekilde yapmak için iyi bir şekilde araştırma yapın.

Risk Getiri Profili Analizi

BES içerisinde en önemli noktalardan birisi risk getiri profilidir. Bu profilinin analizinin gerektiği gibi yapılması sizin için en iyi fon tercihinin yapıldığı anlamına gelmektedir. Bu fonların yöneticileri risk analizi ve getiri beklentileri çok önemlidir. Amaç bireysel emeklilik sistemini girecek olan kişiye beklemesi sonucunda en yüksek gelire sahip olmasını sağlamak olmalıdır. İki farklı şekilde sisteme katılabilirsiniz. Birisi sabit getirili ve riski düşük olan finansal ürünlerden bir fon seçebilirsiniz. Ya da esnek bir getiriye sahip ve risk oranı daha yüksek olan enstrümanlardan oluşan fonu tercih edebilirsiniz. Genellikle fonun içeriği risk getiri profil analizi sonuçlarına göre şekillenmektedir. Tabi illa ki bu sonuçlara göre seçim yapma zorunluğu yoktur.

BES Katkı payı nasıl belirlenmelidir?

BES’e katılım noktasında karşımıza çıkan sorulardan birisi katkı payı oranıdır. Katkı payı gelirimizden ne kadarını bu sisteme aktaracağımızın belirlenmesi açısından önemlidir. Yani gelirinizden en az yüzde kaçını ayırmak doğru katılım için tercih edilmelidir. Birçok uzmana sorulan bu soruda alınan bazı ortak cevaplar var. Katılım payının tercih oranının yüzde 15’den fazla olmamasının doğru olacağı söyleniyor. Ayrıca bu gelir oranının ekonomik değişiklikler ve diğer olaylar göz önüne alınarak 6 ay aralıklar ile günlenmesinin doğru olacağı vurgulanıyor.

BES fonundan erken çıkarsanız kesintiniz ne kadar olur?

En çok merak edilen sorulardan birisidir. Aslında bu sistemde çıkmanız halinde ne kadar kesinti olacağı kanunlar çerçevesinde belirlenmiştir ancak bazı durumlarda farklılıklar görülebiliyor. Devlet bu sistemden çıkacak olan kişilerden stopaj, giriş aidatı ve devlet katkısı kesintisi gerçekleştiriyor. Bu kesintiler sistemden çıktığınız zaman aralığına göre etki ediyor. Stopaj kesintisi 10 yıldan erken çıkışlarda yüzde 15, 10 yılı aşmış ancak sınır yaşı olan 56’yı aşmamış kişilerde yüzde 10 ve hem 10 yılı hem de 56 yaşını aşmış kişilerde yüzde 5 stopaj kesintisi gerçekleşiyor. Diğer kesintilerde bu durumlara göre gerçekleşiyor. Önemli olan bu kesintiler ile karşılaşmamak için sistemden çıkmadan BES’in zamanının dolmasını beklemek olmalıdır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉