• PAYLAŞ

Dijital Pazarlama Stratejileri Nelerdir?

  • 09/04/2017 - 11:39
  • 0 Yorum
  • 749 görüntüleme

Dijital Pazarlama Stratejileri Nelerdir?

Pazarlama şirket kolları arasında çok büyük bir öneme sahiptir. Üretmiş olduğumuz mal ya da hizmeti insanlara aktarmanıza yardımcı olur. Bir şirketin pazarlama departmanını ihmal etmesi demek elindeki ürünleri daha düşük bir hız ile satması anlamına gelmektedir. Günümüzde her şirket bu alanda çok önemli çalışmalar yapmaktadır. Özellikle gelişen teknolojik imkanlarla birlikte pazarlama da şekil değiştirmeye başladı. Bunların başında dijital pazarlama geliyor. Özellikle internet kanallarında şirketlerin artık daha fazla bulunması gerekiyor. Ve müşterileri ile bire bir iletişime geçmesi şart durumuna geldi. Bu da ortaya dijital pazarlamanın çıkmasına neden oldu. Şimdi dijital pazarlamanın ne olduğunu ve stratejisinin nasıl olacağını açıklamaya çalışalım.

Dijital Pazarlama Nedir?

Son yıllarda internet kullanıcı sayısının artması ve bu kitlenin büyük oranda sosyal medya kanalları içerisinde yer alması ile birlikte şirketlerin hepsinde bir sosyal pazarlama uzmanı bulundurması şart halin geldi. Özellikle akıllı telefonlar üzerinden internete her an erişebilme imkanının da olması bu durumun öneminin artmasına yardımcı oldu. Bu da son yıllarda şirketlerin pazarlama modellerinde değişikliğe gitmesine neden oldu. Rekabet içerisinde bir adım öne geçmek ve müşteri portföyünü geliştirmek amacıyla bu sistemi tercih etmek çok önemli bir hale geldi. Hatta günümüzde şirketlerin bu pazarlama koluna çok ciddi bütçeler ayırdığını söyleyebiliriz. Tabi sadece soysal medya kanallarında hesap bulunması ve paylaşımlar yapmak yeterli olmuyor. En doğru dijital pazarlama stratejisini belirlemek gerekiyor. Bunu başaran şirketler pazarlama konusunda rakiplerinin bir adım önüne geçmeyi başarıyor. Yapılan profesyonel çalışmalar ile dijital pazarlama dört aşamaya ayrılmış durumda. Bunlar elde etmek, kazanmak, ölçmek ve optimize etmek, son olarak da büyütmek yer alıyor. Şimdi bunların ne anlamlar ifade ettiğine değinelim.

Elde Et – Acquire:  Şu an web sitesi olmayan şirket bulunmuyor. Bu aşamada tüketicileri bu siteye çekebilmek ilk amaçlanan basamaktır. Gerekli seviyeye çıkana kadar bu çalışma sürekli olarak yapılmaya devam edilmelidir.

Kazan – Convert : Elde et adımı ile müşterileri web sitenize çektikten sonra onları burada tutmanız gerekiyor. Yani onları kazanmalısınız. Bunun için site içerisinde onların etkileşimi arttıracak çalışmalar yapılmalıdır. Aktiviteler ile bu desteklenmelidir. Küçük yarışmaları bunun için örnek olarak gösterebiliriz.

Ölç ve Optimize et – Measure – Optimize : Yukarıda ki iki adımın doğru şekilde analiz edilmesi gerekiyor. Bunu iki basamakta yapılmadı gerekiyor. Öncelikle ölçümünün yapışması gerekiyor. Ardından gerekli seviyeye çıkarabilmek için paylaşımların optimize edilmesi gerekiyor. Bu aşama potansiyelin arttırılması açısından önemlidir.

Büyüt, Sahip Çık – Grow, Retain : Burada yukarıda ki üç basamakla elde edilen müşteriyi kalıcı olarak bu sitede tutulması amaçlanmalıdır. Her hangi bir aktivite ya da paylaşım olmasa dahi müşteri tekrar siteye girmeyi düşünmelidir. Yapılan tüm çalışmalar da bu amaçlanmalıdır.

Bu aşamaların hepsi belirli bir dijital pazarlama strateji ile uygulanması önemlidir. Bunun için iki farklı strateji vardır. Bunlar çekme ve itme stratejileridir. Çekme stratejisinde amaç tüketicinin pazarlama içeriğini görmesi amaçlanmaktadır. İtme stratejisinde müşterinin izni olmadan ona mesaj gönderilmesidir. Bunu cep telefonlarımıza gelen reklam mesajlarını örnek gösterebiliriz. Bu yöntem çok da verimli değildir. Çünkü insanlar bu mesajların bir çoğunu okumadan silebiliyor. Tabi mesaj gerçekten müşteri odaklı olarak paylaşılırsa o zaman faydası alınıyor. Dijital pazarlama stratejisi oluşturulurken faydalanılan yöntemler arasında SEO, sosyal medya, içerik paylaşımı, blog açmak ve e-mail paylaşımları yer almaktadır. Mutlaka bunların hepsi dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉