• PAYLAŞ

Dünya Ekonomik Forumu Nedir?

  • 26/02/2017 - 12:26
  • 0 Yorum
  • 838 görüntüleme

Dünya Ekonomik Forumu Nedir? Nasıl Hizmet Vermektedir?

Dünya giderek global bir yer haline gelmeye başladı. Sınırlar ortadan kalkıyor ve iletişim ise saliseler ile ölçülüyor. Bu kadar hızlı olan bir yerde ekonomilerin birbirleri ile yakından ilişki içerisinde olması normaldir. Günümüzde Amerika’da gerçekleşen bir olay daha Amerikan piyasaları vurmadan ülkemiz de büyük bir etkiye sahip oluyor. Bu durumun en az indirilmesi ve ülkeler arasında gelecek ekonomik faaliyetler için ortak karar alınması ve ortaya net bir şey koyulması için oluşturulan yapıya verilen isimdir. Dünya ekonomik forumunun belirli bir amacı olmasına rağmen temel olarak bir vakıftan başka bir şey değildir. Amacı tüm uluslar arası ülkeleri bir araya toplayarak konuşup anlaşmalarına yardımcı olmaktır.

Dünya Ekonomik Forumunun Merkezi ve Kuruluş Yılı

Forum 1971 yılında bir vakıf olarak kurulmuştur. Kuruluş yeri ve günümüzde ki merkezi de İsviçre’nin Cenevre şehridir. Günümüzde yılda belirli dönemlerde toplanılmasının yanında bölgesel olarak da toplantılar düzenlemektedir. Burada amaçlanan dünya üzerinde ki sorunların konuşup, tartışılarak çözüme ulaştırılmasına yardımcı olmaktır. Kesinlikle bir yetkisi olmamaktadır. Tek yapabildikleri birçok ülkeyi ve o ülkede ki önemli iş adamlarını bu foruma katılmaları için toplantıya davet etmektir. Sadece devletler değil aynı zamanda önemli şirketlerin üst düzey yöneticileri de bu toplantılara katılır. Amaç ikili ilişkileri güçlendirmek ve ekonomik faaliyetlerin sayısını arttırmaktır.

Dünya ekonomi forumunun tarihçesi

Söylemiş olduğumuz gibi 1971 yılında Cenevre de kurulmuştur. Bu forumun kurucusu Cenevre Üniversitesinde işletme dalında profesörlük yapan Klaus Schwah’dan başkası değildir. Dünya Ekonomik forumu adını almadan önce bu vakıf Avrupa Yönetim forumu olarak faaliyetini 1987 yılına kadar göstermeye devam etmiştir. İlk forumda amaçlanan Amerika ile Avrupa devletleri arasında ki faaliyetlerde yaşanan sorunların görünmesini ve bunların giderilmesi için bir araya gelmeleri sağlanmak olmuştur. Ardından dünya ekonomik forumu adını almıştır. Yılda bir kez Ocak ayında ülkemizde “Bir daha Davos’a Gelmem” ve “one mimute” olarak bilinen Davos Kongre Merkezinde gerçekleştirilmektedir. Buraya davet edilen ülkeler ve şirket yöneticilerinin yıllık toplantıları yapmaları ve gelecek için alınacak kararlara destek vermeleri amaçlanmaktadır. Burada önemli canlı sohbetler yapılmaktadır. Birçok medya kuruluşu tarafından canlı olarak takip edilmektedir. Çünkü dünyanın önde gelen şirket sahipleri ve en büyük ekonomilere sahip ülkeler buraya gelerek gelecek hakkında görüş alışverişi içerisinde bulunmaktadır.

Dünya ekonomik forumunda Türkiye’nin Geçmişi

Ülkemiz açısında Dünya Ekonomik Forumunun gündeme gelmesi şu an Cumhurbaşkanlığı yapan Recep TAYYİP ERDOĞAN’ın İsrail başbakanı ile girdiği ikili münakaşaydı. Ülke gündemini uzun bir süre gerek bu konunun devamında ikili ilişkiler önemli ölçüde gerilmesi ile noktalandı. Günümüzde bu durum ancak düzelme izleri göstermektedir. Ancak ülke olarak Davos geçmişimiz çok eski zamanlara dayanıyor. 1988 yılında gerçekleşen bir anlaşma ile Yunanistan ile savaş eşiğinde olan ülkemiz belirli bir şekilde sulh anlaşması yapılmıştır. Bu açıdan bakıldığında DEF sadece bir ekonomik faaliyetlerin görüşüldüğü bir platform olmaktan öte bir kuruluş olmayı başarmıştır. 1988 yılında imzalanan bu anlaşma da ülkemiz adına imzayı dönemin başbakanı Turgut ÖZAL atmıştır.

Forumu ekonomik olarak kullanan birçok şirket ve devlet olsa da bu platformu liderler tarafsız bölge olarak kabul etmektedir. Bu sayede burada her türlü toplantı rahatlıkla gerçekleştirilmekte de ve ülkeler arasında ki sorunlar kısmen de olsa bir anlaşmaya sunulmaktadır. O nedenle Dünya Ekonomik Forumu her yıl önemini bir kat daha arttırarak yapılmaya devam ettirmektedir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉