• PAYLAŞ

İltihaplı Yara Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir ?

  • 08/02/2017 - 12:46
  • 0 Yorum
  • 1129 görüntüleme

İltihaplı Yara Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir ?

İltihaplı yani enfeksiyon kapmış olan yaralara müdahale edilip tedavi edilmesi sağlık bakımından son derece önemlidir. İltihaplı yara, bakım ve tedavi süreci içerisinde oldukça hassas davranılması gereken yara tipleri arasındadır. Yara nedeniyle yeterince hasar gören vücut bölgesi, iltihabın yayılma olasılığının bulunmasından dolayı iltihaplı yaraların daha da riskli bir alan haline geldiğini belirten uzmanlar, iltihaplı olan yaraları nasıl anlayacağımız hakkın da bazı ipuçları veriyorlar.


İltihaplı Yara Belirtileri Nelerdir ?

İltihaplı olan yara, genel olarak vücudumuzu çevrelemekte olan derinin şekil bütünlüğü olarak hasar görmesi nedeni ile deri kısmın bütünlük olarak parçalanması yada tahrip görmesi sonucunda oluşan yaralardır. Virüsler, bazı farklı mantar türleri, ve aynı zaman da bakteriler gibi canlı organizmaların etkisiyle veya bazı ilaçlar, asit türleri ve zehirler gibi kimyasal etmenler nedeniyle vücutta oluşan zararın bir tür göstergesidir. Bu etmenler belli bir süreden sonra artık dokulara zarar vermeye başlar. Dokular da yaşanan bu zarara karşı bir yanıt verir. Vücut tarafından verilen bu yanıt ise iltihap oluşumudur.

Cilt üzerinde oluşmaya başlayan iltihaplı yaraların belirgin nedenleri arasında hijyen kurallarına tam olarak dikkat edilmemesinden geçer. Cerrahi müdahale görmüş olan bir hastanın ameliyatında kullanılan malzemelerin steril koşullara tam anlamıyla uygun olmaması, hasta tedavi sürecinde taburcu olmadan daha önce hastane enfeksiyonu gibi ciddi riskler, taburculuk sonrası ev bakımında yaşanan yetersizlikler ciltte bulunan yaranın enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Hasar görmüş olan cilt dokusu bazı bakteri türleri için son derece elverişli bir besi yeri haline gelir. Bunun en büyük nedeni bakterinin  ihtiyaç duyduğu besine açık cilt dokusundan ve aynı zaman da oksijene de kısa yoldan atmosferden ulaşabilmesini sağlamaktadır. Kesici alet yaralanmalarında ise daha farklı olarak bahsi geçen bu bakteriler cilt altı dokusuna kadar yerleşim gösterebilir ve daha ileri süreçte tedavi konusu çok daha ciddi sıkıntılar oluşturabilir. Bunun en önemi faktörleri arasında bakterilerin çoğalma hızı, uygun koşullar oluştuğu durumlarda inanılmaz seviyelere yükselebilir. Hayvan ısırması sonucu da yarada bakteriler ve sonrası iltihap oluşabilmesi ihtimali vardır. Bu konuda en büyük risk grubunu kedilerden bulaşan bakteriler oluşturduğunu söyleyebiliriz. Diğer hayvanlara farklı kedilerin ağız kısmında bol miktarda bakteri florası bulunmaktadır. Alınan küçük bir ısırık darbesiyle anında enfeksiyon kapma riskiniz bulunur. Bu tip yaşanan durumlarda iltihaplı yara oluşumunu beklemeye gerek kalmadan hemen en yakın sağlık kuruluşuna gidip destek uzmanlardan destek almalısınız.

Hangi Durumlarda İltihap Artar ?

-Diyabet hastalarında

-Hijyenik olmayan her ortam ve yaranın temiz tutulmaması

-Kesici ve delici alet yaralanmalarında

-Hayvan ısırıklarında

-Cerrahi operasyonlar sonrasında hastanede

İltihaplı Yaralar Nasıl Tedavi Edilir ?

İltihaplı yaraların, genel olarak bakıldığında iyileşme süreçlerine bağlı olarak çeşitlendirilmesi yapılması gerekir. Bu iyileşme sürecini detaylandırmak gerekirse, ilk olarak bakterileri yok etmek adına antibiyotik tedavisiyle yapılır. Uygulanacak olan bu süreç uygun görülen antibiyotik tedavisi daha ileriki durumlarda ise cerrahi müdahalelere kadar ilerleme gösterebilir. İltihaplı yaranın antibiyotik tedavisi sonrası kapanmaması halinde yara bakım tedavisi için en yakın sağlık kuruluşuna giderek uzmanlardan destek almanız gereklidir. İltihaplı olan yaralar hafife alınmaması gereken ciddi yaralardır, ilerlemeleri durumunda çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilirler.

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 1.7]
  • PAYLAŞ
ETİKETLER : , ,


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉