• PAYLAŞ

Kişisel Finans Nedir? Planı Nasıl Yapılır?

  • 03/02/2017 - 23:18
  • 0 Yorum
  • 852 görüntüleme

Kişisel Finans Nedir? Planı Nasıl Yapılır?

Birçok insan maaşının yetmemesinden yakınır. Bunun olmasında çok sayıda neden vardır. Gereksiz yapılan harcamalar, plansız yapılan alışverişler. Tasarruf yöntemlerinin tam olarak bilinmemesi gibi nedenler sadece bunlardan birkaç tanesidir. Kişisel, finans gelirinizi bilerek hareket etmenize yardımcı olur. Aylık sabit harcamalarınızın ardından tasarruf ve kişisel harcamalarınız için ne kadar ayırmanız gibi detayları bu planın içinde bulabilirsiniz. Kişisel finans planını hazırlarken bilinçli bir şekilde hareket edilmelidir. Aksi taktirde tüm plan boş yere gider. Onun için ilk yapılması gereken bu planın nasıl yapılacağını bilmeniz olacaktır. Bu adımları izleyerek kişisel planınızı oluşturmalısınız. Başta zorlansanız da plana uymak sizin için büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Kişisel finans planı nasıl hazırlanır?

Gelecekte amaçlarınıza ve hayallerinize ulaşmak istiyorsanız mutlaka detaylı bir plan yapmalısınız. Plansız hareket insanlar genellikle zor duruma düşerler. Bunun için kişisel finans çok önemlidir. Eğer kişisel ekonomik bir planınız yoksa gelecekte büyük ihtimal ile borçların altında ezilip kalırsınız. Hatta emekli olduğunuzda borçlar ile uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Şimdi sıra ile kişisel planı oluşturmak için yapılacakları yazalım.

Bütçe Kontrolü

Bütçede ilk kalem her zaman gelir olacaktır. Bir ay içerisinde düzenli olarak kazandığınız tüm gelirinizi buraya yazmalısınız. Bu rakam genellikle net olmalıdır. Ticaret yapıyorsanız küçük değişiklikler olabilir. Tüm gelirlerinizi bir muhasebeci gibi yazmalısınız. Kişisel planınızı oluşturma yolunda ilk adımı atmış oluyorsunuz.

Borçlarınızı yazın

Kişisel planda ikinci adımda borçlar gelmektedir. Kısa ve uzun vadede ödenecek tüm borçlarını ayrıntılı bir şekilde yazmalısınız. Kredi borçları, yüksek faturalar ve kredi kartı borçlarınızı detaylı olarak yazmalısınız. Ardından bunlardan hızlı bir şekilde nasıl kurtulacağınızın yollarını aramalısınız. Özellikle kredi kartınıza odaklanmanızı tavsiye edebiliriz. Kredi kartı ile yapılan çok sayıda gereksiz harcamalar vardır. Onlardan kurtulmanın yollarını ayırın. Sadece faturalarınızı ödemek için ya da temel ihtiyaçlarınızı karşılamak için kartınızı kullanmaya çalışabilirsiniz.

Alışverişlerin tamamını gözden geçirin

Günümüzde ihtiyacımızdan fazlasını alma şansına sahibiz. Büyük alışveriş merkezlerine girdiğimize gittiğimiz de istemesek dahi birçok şey almak zorunda kalıyoruz. Biz dahi alışverişten sonra aldıklarımızın birçoğunu neden aldığımızı bilmiyoruz. Bu durumda kişisel bütçemizin zarar görmesine neden oluyor. Alışverişe giderken ilk olarak alacaklarımızın bir listesini yapmalıyız. Ve ne olursa olsun bu listenin dışında hareket etmemeye dikkat etmeliyiz. Aksi taktirde özellikle kredi kartı borçlarımız ile uğraşmak zorunda kalırız.

Zevklerinizi gözden geçirin

Kişisel planı en çok zorlayan maddelerden bir tanesi zevklerimizdir. Bu zevklerin olmaması gerektiğini söylemek istemiyoruz. Tabi ki her insan yapmaktan hoşlandığı özel şeyler olacaktır. Ancak kişisel bütçenizi zorlayan zevkleriniz varsa bunları gözden geçirmelisiniz. Hafta 2-3 sefer sinemaya gitmekten hoşlanıyorsanız. Bunun sayısını haftada bir sefere düşürmelisiniz. Tamamen vazgeçmek zorunda değilseniz sayısını azaltmanız yeterli olacaktır.

Tasarruf kalemlerini arttırın

Tasarruf kişisel planın bize katacağı en önemli özelliktir diyebiliriz. Yaptığınız tüm harcamaları detaylı bir şekilde görmek avantajdır. Tasarruf yapabileceğimiz tüm harcama kalemlerini rahatça görmemize imkan tanır. Örneğin elektrik, doğalgaz, telefon gibi faturalarımızdan tasarruf edebiliriz. Evde olmadığımız zamanlarda elektrik harcayan tüm aletleri fişten çekmek bir tasarruf yöntemidir. Dışarıda düzenli olarak yemek yiyor ya da çay, kahve içiyorsak bunlardan da tasarruf edebiliriz. Haftada 3 kez dışarıda kahve içiyorsunuz diyelim. Bir kahve’nin mekana göre 5-10 TL arasında değiştiğini biliyoruz. Haftalık 15, aylık 60 TL eder. Yıllık kahveye ayırdığınız miktar 720 TL’yi bulur. Bu gibi detaylara dikkat etmenizi önerebiliriz.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉