• PAYLAŞ

Melek Yatırımcılık Nedir ve Nasıl İşler

  • 21/03/2017 - 14:02
  • 0 Yorum
  • 828 görüntüleme

MELEK YATIRIMCILIK NEDİR VE NASIL İŞLİYOR

Herhangi bir meslek dalında yeni başlangıç yaparak atılım yapan ve yatırımını gerçekleştiren işletmelerin büyümesi ve gelişmesi adına sermaye olarak destek sağlayan kişilere melek yatırımcı adı verilmektedir. Başka bir şekilde de tanımlayacak olur isek büyük riskler taşıyan büyük işletmelerin holdinglerin henüz yeni kurulduğu dönemlerde yatırım yapan kişi olarak da melek yatırımcılığı tanımlayabilmekteyiz. Ekonomi uzmanlarınca ise melek yatırımcılara ‘’ girişim melekleri’’ adını vermektedir.

Gelecek vaadi düşünülen projeler üzerinde maddi desteği sağlamak adına projelerin gelişimine katkı sağlamak herhangi bir melek yatırımcının vizyonu ve misyonu olarak belirlenmektedir. Potansiyeli yüksek olan bir proje uygulamaya geçme safhasına ulaştığında bu durum melek yatırımcının ilgi odağı olmaktadır. Girişimcilere can simidi olan ve daima ileriye taşıyan olarak melek kelimesinin kavramı Geo İnternet Servisleri Yönetici Ortağı olan Burak Büyük demir tarafından tanımlanmaktadır. Birçok kaynakların tanımlamasının ortak olarak buluştuğu tanım şekli ise kuruluş safhasında bulunan firma veya şirketlere projeleri doğrultusunda finansal destek sağlayan özel veya tüzel kişilere melek yatırımcı adı verilmektedir. Başka yatırım şekilleri ile karşılaştırıldığında melek yatırımcı % 25 daha fazla kar sağlayarak desteği hedeflemektedir. Melek yatırımcı sıfatıyla nitelendirilen her kişi girişimcilik konusunda uzmandır ve bu uzmanlığı ile firmalara danışmanlık hizmetlerini vermektedir.

Finansal kaynak olarak 3 ana madde göz önünde bulundurulmalıdır.

  • Fon vadesi
  • Fonların maliyeti
  • Yönetimdeki kontrol etkisi

Sistem Nasıl İşlemektedir

Melek yatırımcı olan kişi kendisine ait olan sermayesini yatırım olarak değerlendirmektedir. Melek yatırımcılık aracılığıyla kurulmuş olan işletmelerin melek yatırımcılık sermayesi ile dünya ortalamasında şirket başına 100 bin dolar civarı olduğu verilerde mevcuttur. Ortam yatırım fonları adı altında bazı Avrupa ülkeleri arasında yer alan İngiltere Fransa Portekiz gibi devletler girişimciler ile ortaklık yapmaktadırlar.

Avrupa birliği ülkeleri arasında mobil teknolojiler ile İT sektörleri ise maksimum melek yatırım çeken sektörler arasında yer almaktadır. 10 bin dolar ile 500 bin dolar arası yatırımlar melek yatırımcıların ilgi odağında olmaktadır. Herhangi bir kişinin melek yatırımcı olabilmesi için kendisinin girişimci olma zorunluluğu bulunmaktadır.  4- 5 yıl içerisinde hisse satımı ile yükselmeleri ise melek yatırımcıları açısından hedeflenmektedir.

Melek yatırımcı destek sağlamak isteği herhangi bir girişimcinin dinamik ve enerjik bir yapıya sahip olmasına, daima pozitif düşünmesine, yaratıcı fikirler üretebilmesine, yüksek motivasyonu ve paylaşımcı biri olmasına ve dürüst olması gibi ilkelere her daim dikkate alarak hareket eder. Danışmanlık yaptığı herhangi bir firmanın hedef ilkeleri ile kendi ilkelerinin uyumluluğunu göz önünde bulundurur. Melek yatırımcı sadece finansal destek değil ayrıca bilgi olarak destek sağlar.

Ülkemizde ise melek yatırımcılık internet ekonomisinde artış görülmesi ile birlikte ilerlemeye başlamıştır. Melek yatırımcılık ile ilgili devlet desteklemeleri ile mevcuttur. Hazine müsteşarlığındaki sermaye raporu doğrultusunda sisteme katılan yaklaşık 90 kişinin bulunduğu ve lisans aldığı, bunların çoğunluğunu erkekler oluştursa da içerisinde yaklaşık %10 kadar kadının da bulunduğu görülmektedir. Ülkemizde melek yatırım kavramının ilerleme kaydetmesinde ve tercih edilmesi sebepleri arasında hem maddi hem de manevi her türlü finansal ve bilgi desteklerinin sağlanması ile yatırım olanağı çeşitliliği bulunması gibi sebepler yer almaktadır.

Ülkemizde melek yatırımcılar arasında Fiba yönetim kurulu başkanı Hüsnü Özyeğin, ING Bank genel müdürü Pınar Abay, Pegasus havayolları yönetim kurulu başkanı Ali Sabancı, Mynet kurucusu Emre Kurt Tepeli, TÜSİAD eski başkanı Ümit Boyner, ITO eski başkanı Murat Yalçıntaş, Gözde Girişim Sermaye Genel müdürü Atilla Kurama, Temsa eski CEO’su Mehmet Buldurgan,  Aslan oba Kapital sahibi Hasan Aslan oba gibi ünlü iş adamları yer almaktadır.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉