• PAYLAŞ

Otomatik Vitesli Araçlar Nasıl Kullanılır?

  • 21/08/2016 - 19:00
  • 0 Yorum
  • 941 görüntüleme

Arabalar günümüzde hayatımızı kolaylaştırma anlamında bizler çok büyük yardım sağlamaktadır. Yürüyerek gitmenin saatlerce süreceği yerlere bu teknolojik aletler sayesinde çok kısa bir sürede gitme şansına sahibiz. Ancak gün içinde özellikle büyük şehirlerde araç kullanmak çok büyük bir çileye dönüşebiliyor. Bu trafiklerde araç kullanmak istiyorsanız otomatik vitesli araçları tercih etmeniz çok önemlidir. Bu tip araçlarının kullanımı insanlara başlangıçta çok zor gelebiliyor. Özellikle yıllarca manuel araç kullanmaya alışanlar için başlangıç biraz sıkıntılı olabiliyor.

Otomatik araç kullanmaya başlamadan önce vitesin üzerine yazan ifadeleri iyice öğrenmek gerekiyor. Bazen farklı sayılar ya da harfler bulunsa da genel olarak otomatik araçlarda viteslerin üzerinden yazanlar aynıdır. Bu tip araçlarda vites kolunun üzerinden P, R, N ve D harfleri bulunmaktadır. Aracın markasına göre ufak değişiklikler yapılmaktadır. Sayılar bulunmaktadır ancak bunlar çok da önemli değildir. İlk başta bizi ilgilendiren bu harflerdir. Sıra ile bu harflerin ne ifade ettiklerini anlatmaya çalışalım.

otomatik-vitesli-araba-nasil-kullanilir

P harfi aracın parkta olduğu durumda vitesin bulunması gerektiği konumu ifade etmektedir. Aracı stop ederken ya da çalıştırırken vitesinizin bu konumda olması önemlidir. Eğer vites P konumunda değilse büyük ihtimal aracınız çalışmayacaktır.

R harfi ise araç ile geriye doğru gitmek için vitesinizi çekmeniz gereken konumu ifade etmektedir. Bu normal manuel vitesli araçlarda bile bu harf ile yazıldığı için akılda kalması daha kolaydır.

N harfi otomatik vitesli araçları boşa alabileceğiniz konumu ifade etmektedir. İnsanlar genellik otomatik araçları boşa almamaktadır. Özellikle hareket eden araçlarda boşa alınmaması gerektiği özellikle ifade edilmektedir.

D ise aracın ilerlemesi için alınması gereken vitesi ifade etmektedir.

Bu vites geçişlerine yaparken sadece frene basmanız gerekiyor. Bu araçlarda sadece iki pedal bulunmaktadır. Ancak bu iki pedal tek bir ayakla kullanması gerekiyor. Aslında gerekmiyor tek ayakla kullanmak yeterli oluyor. Sağ ayağınız ile normalden biraz daha büyük olan frene basarak vites geçişlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. Gaza basmanıza gerek kalmadan bu pedaldan ayağınızı çektiğiniz anda araç hareket etmeye başlayacaktır. Bunun haricinde tüm vites geçişleri aracın devrine göre şanzıman tarafından otomatik olarak yapılacaktır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ
ETİKETLER :


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉