• PAYLAŞ

Ramazanda Sağlıklı Beslenmenin Kuralları Nelerdir?

  • 09/05/2017 - 18:00
  • 0 Yorum
  • 639 görüntüleme

Her 11 ayda gelen ve inananlar tarafından çok büyük önem verilen Ramazan ayında insanlar 30 gün boyunca oruç tutarlar. Bu günlerde insanlar çok fazla güç kaybı yaşarlar. Özellikle ramazan ayının yaz aylarına geldiği son yıllarda bu sorun daha fazla gün yüzüne çıkmaktadır. Neredeyse 17 ile 18 arasında hiçbir şey yemeden durulmaktadır. Bu durumlarda dikkatli davranılmazsa ve gerekli gücümüzün üzerinde hareket yapılırsa büyük sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Birçok oruç tutan kişi genelde bu zamanlarda evden fazla dışarı çıkmaz. Ya da dışarıda ki işini bitirdikten sonra hızlı bir şekilde eve giderek dinlenmeye başlar. Bunların yanında dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenmekte önemlidir.

Ramazanda Sağlıklı ve Dengeli Beslenmenin Kuralları

Dinimizde ki farz olan şartlardan birisi olan oruç tutmaktır. Bunu hakkı ile yerine getirmek ve metabolizmamıza hakim olmak için dikkatli davranmak gerekiyor. Orucumuzu sağlıklı ve dengeli beslenme ile tutmak bizi gün içinde yerine getirmemiz gereken sorumlukları da aksatmamamıza neden olmaktadır. Şimdi maddeler halinde bu dengeli ve sağlıklı beslenme konusunda dikkat etmeniz gerekenleri sizler maddeler halinde aktarmaya çalışacağız.

Ramazanda Mutlaka Sahura Kalkın

Sabah ezanı ile akşam ezanı arasında oruç tutacağımız için en dikkat etmemiz gereken nokta bu saatler arasında bizi maksimum düzeyde tutacak olan sahur yemeğidir. Bazı insanlar sahura kalkmadan niyetlenerek oruç tutmak isterler. Ancak bu yanlıştır. Yapılması gereken sahura kalkmaktır. Bu sırada yenilecek yemeklere de dikkat edilmesi gerekmektedir. Yemek esnasında ya da sonunda mutlaka bol miktarda su tüketilmelidir. Sağlık için 2 litre civarında su tüketilmelidir. Bu normal bir günde ihtiyacımız olan su miktarıdır. Eksik su tüketimi yaşamsal faaliyetlerde sorunlar yaşanmasına neden olur. Yemekten sonra su tüketmeniz daha doğru olacaktır. Çünkü yemek ile su tüketmek fazla yiyecek tüketmemizin önüne geçecektir.

İftarda Yemek Nasıl Yenilmelidir?

Saatlerce aç kaldıktan sonra oruçlu insanlar saatlerce tutulan orucun vermiş olduğu açlıkla bir anda ne bulurlarsa yemeye başlarlar. Bu hızlı yemek tüketimi midemizin zarar görmesine neden olabilir. Çünkü bu süreçte midemizde büyük ihtimal ile asitten başka bir şey kalmayacaktır. Aşırı yüklenmek yerine sindire sindire yemek yememiz daha doğru olacaktır. Aynı zamanda iftarda karnımızı tam anlamı ile doyurmak yerine sahur vaktine kadar birkaç ara öğün ile karnımızı doyurmak daha doğru olacaktır. Kesinlikle yemek yerken acele edilmemelidir. 5 dakika içinde iftar sofrasından kalkmak yerine bunu yarım saate yaymak daha rahatlatıcı olacaktır.

Ne Yenilmelidir

İftar sofraları kültürümüzün getirdiği yemek çeşitlerinin hepsi ile süslenmektedir. 10 insanın doyacağı masalarda 2 ile 3 kişi iftar açmaktadır. Bunun yerine birkaç ana yemek ve onun yanında yoğurt, cacık gibi yiyecekleri sofralardan eksik etmemelisiniz. Yemekten sonra tatlı yememenizi tavsiye ederiz. Tatlıyı iftardan en az 1 ile 2 saat arasında tüketmeniz daha doğru olacaktır. Ayrıca yiyeceğiniz tatlının hamur tatlısı olmamasına da dikkat etmelisiniz. Güllaç en faydalı tatlı olacaktır.

Ramazan ayında sofralarda çok sayıda kızarmış ve aşırı tuzlu besinler yer almaktadır. Size tavsiye edilen bu yiyeceklerden uzak durmanızdır. Çünkü bu yiyecekler sizin gün içerisinde aşırı derecede susamanıza neden olacaktır. Bu da tansiyon ve ödem gibi sorunlar ile karşılaşmanıza neden olmaktadır. Sahuru tam karnınızı doyacak şekilde yapmalısınız. Çiğ sebzeler ve meyveli ile karnınızı tam olarak doyurmaya dikkat edin. İftar ve sahur yemeklerinden sonra bitki çaylarına ağırlık vermeniz sıcak içecek için tavsiye edilmektedir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉