• PAYLAŞ

Rusya Vatandaşlığı Nasıl Alınır ?

  • 08/02/2017 - 11:46
  • 0 Yorum
  • 1852 görüntüleme

Rusya Vatandaşlığı Nasıl Alınır ?

Doğu Avrupa ile kuzey Asya’ya yayılmış olan Rusya 17,075,400 km²’lik yüzölçümü bulunan topraklarıyla dünyanın en geniş ülkesi unvanını taşımaktadır. Ülke nüfusu olarak ise dünya sıralamasında sekizincidir.

Rusya Federasyonu toprakları ülke içerisinde 11 zaman dilimi boyunca uzanmaktadır. Bu kadar farklı zaman dilimine yayılmış olan dünya üzerindeki tek ülkedir. Bunun asıl nedeni ise diğer ülkelere göre toprak yüzölçümünün çok daha fazla olmasıdır. Bu nedenle zaman dilimleri uzantısı 11 dilime sahiptir. Rusya ; dünyanın en geniş topraklarına sahip olan ülkesi olmasına karşın sahip olduğu topraklarının %72’si boş durmaktadır. Rusya topraklarının en yüksek yeri ise 5630 m yüksekliğinde olan Elbrus Dağıdır. Ülke sınırları içerisinde bulunan en önemli nehirleri Volga ve Don nehirleridir ve aynı zamanda en büyük şehirler genel olarak nehir kıyılarında bulunur.

Rusya ‘nın başkenti Moskova, nüfusu 145.300.000 bu nüfusun % 73 kentlerde geriye kalan %27 kırsalda yaşamaktadır. Rusya ‘nın resmi para birimi Ruble, ülkede kullanılan alfabe ise Kiril alfabesidir. Ülke vatandaşlarının okuma oranı %98 gibi oldukça yüksek bir orana sahiptir. Rusya ‘nın resmi adı Rusya Federasyonu olarak geçmektedir.

Rusya’nın en büyük şehirleri ;  Moskova, Nijni Novgorod ,  Saint Petersburg, Novosibirsk, Samara, Yekatinburg, Omsk, Çelyabinsk, Rostov-on-Don, Kazan, Perm, Krasnoyarsk, Ufa,Volgograd, Tolyatti, Krasnodar, Voronej, Ulyanovsk, İjevsk.

Rusya Federasyonu, uzay çalışmalarında uzun zamandan bu yana ABD ile büyük yarış halindedir.

Rusya spor alanında dünyada söz sahibi bir ülkeler arasındadır. Rusya spora her yıl büyük bütçeler ayırarak harcamalar yapılmaktadır. Buz hokeyi, Voleybol, Futbol, Güreş ve Basketbol yaygın olan spor dallarıdır.

Rusya dünyanın 2. büyük kömür üreticisi konumundadır çıkarılan diğer yer altı zenginlikleri arasında petrol ve doğalgaz yatakları bulunur ve diğer madenler olarak altın, demir, mika, kurşun, bakır, çinko, grafit, alüminyum ve aynı zaman da elmas önemli madenleri olarak bilinir. Dünya üzerinde bulunan demir rezervinin yaklaşık % 40 gibi yüksek bir oranı buradadır.

Rusya topraklarının % 10 gibi oldukça az sayılabilecek fakat ülkenin yüzölçümü dikkate alındığı zaman o kadar az sayılmayacak toprağı tarıma müsait durumdadır.

Rusya, sanayisi gelişmiş ülkeler arasında bulunur. Başlıca endüstri alanları ele alındığında makina, çelik, makina aletleri, kağıt, çimento, kimyevî maddeler ve otomobil bulunmaktadır  .Kürk endüstrisi bir çok hayvan sever tarafından tasvip edilmemesine karşın ülkede bir hayli gelişmiştir.

Rusya, Sovyetlerin dağılmasından sonra 1998 de oldukça hız kazanan Rus Ar-Gesi yeni silahlar üretmeyi başarmıştır. Bilhassa Savunma Sistemleri konusunda dünyada ki en kalite füze sistemini üretmeyi başarmışlardır. Rusya ‘nın nükleer güçteki füze ve denizaltıları caydırıcı güce sahip olup, ülke topraklarında 1 milyon askeri personeli bulunmaktır.

Rusya hakkında belirli birkaç bilgiyi sizinle paylaştık, Rusya soğuk iklime sahip olan ülkeler arasında bulunur. Rusya topraklarında yaşamınızı sürdürmek istiyorsanız soğukla aranızın iyi olması gerekir. Bu yazımızda Rusya vatandaşı nasıl olunur ? Rusya vatandaşı olmak için gerekli evraklar nelerdir ? Rusya kaç yılda vatandaşlık verir ? Gibi aklınıza takılan sorularınızın cevaplarını detaylandıracağız.

Rusya Vatandaşı Nasıl Olunur ?

Rusya topraklarında vatandaşlık 3 adımda alınabilir.

  1. Adım ; GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ – VIREMENNİY PROJIVANİYE
  2. Adım ; İKAMETKAH TEZKERESİ – VİD NA JİTELSTVO
  3. Adım ; RUSYA VATANDAŞLIĞI olacaktır.

Rusya vatandaşlığının alması için en iyi yollardan bir tanesi Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı bireylerin Rusya vatandaşıyla evlenmesidir. Rusya vatandaşlığının alınabilmesi için evli olarak kontenjan dışı  yukarıda belirttiğimiz adımların tek tek geçilmesi anlamına gelmektedir. Kontenjan içerisinde vatandaşlık almak mümkündür, fakat yapılan başvuruların sayısı dikkate alındığında son derece zor olabilir.

  1. Adım ;

Rusya GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ – VIREMENNİY PROJIVANİYE Nasıl Alınır ?

Öncelik olarak sizlere adımlar için gerekli evrakların listesini sunmaya başlamadan önce GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ yani VIREMENNİY PROJIVANİYE ile ilgili olan bazı ince detayları aktaralım.

Aşağıda sizlere sıralamış olduğumuz evraklar birinci adım yani GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ – VIREMENNİY PROJIVANİYE başvurusunda  gerekli evraklar olacaktır, yayınladığımız bu listesinde 11. Sırada  belirtilen Gelir beyannamesi – 2 nüsha olacak şekilde vergi dairesinden, işyerinden,  yardım parası yada emekli maaşı, banka hesap numarası, nafaka parasının alınması hakkında sosyal yardım kurumun belgesi veya bunların dışında dilekçe sahibinin geçimini sağlayan gelirleri. Gelir beyannamesinde mutlaka toplam yıllık gelir ve aynı zaman da ayrıca aylık gelirin de belirtilmesi gereklidir. ‘Bu evraklar aslında birinci aşama için gerekli olacaktır. Bu madde dışında kalan listedeki diğer evrakların ibraz edilmesi zorunlu olacaktır.

GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ – VIREMENNİY PROJIVANİYE başvurusu sırasında yaşamakta olduğunuz yada başvuru evrakları içerisinde yaşayacağınızı ibraz ettiğiniz ev adresinin bulunduğu BÖLGE FEDERAL GÖÇMEN BÜROSUNA veya FEDERAL MERKEZ GÖÇMEN BÜROSUNA başvurularınızı yapmanızda sakınca yoktur, GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ süresi 3 yıl verilmektedir, sürenin bitmesi durumunda evrakların yeniden hazırlanıp başvurulması durumunda uzatılabilir. Başvuru yapılmasından sonra ki 6 ay içerisinde resmi bir cevap gelmesi şarttır, bu sürenin 6 ayı geçmemesi yönünde kanuni düzenlemeler bulunmaktadır.

  1. Adım ;

Rusya İKAMETKAH TEZKERESİ – VİD NA JİTELSTVO Nasıl Alınır ?

İlk olarak yapmış olduğunu oturum başvurunuzun olumlu olarak sonuçlandığını ve devamında neler yapmanızı aktarmaya devam ediyoruz. Öncelik olarak pasaportunuz ile başvurmuş olduğunuz FEDERAL GÖÇMEN BÜROSUNA başvurarak aynı gün GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ – VIREMENNİY PROJIVANİYE mührünü pasaportunuz üzerine vurdurmalısınız. Rusya topraklarına giriş yaptığınız zaman hava limanında doldurmuş olduğunuz GÖÇMEN KARTI – İMİGRATSİYONNIY KARTOÇKA pasaportunuza mührü vuran yetkililer tarafından sizden alınacaktır.

Bu aşamada pasaportunuza mührü vurdurduktan sonra, Rusya topraklarında yaşayacağınızı belirtmiş olduğunuz adrese oturum bilgilerinizi kayıt yaptırmanız için 7 gününüz var anlamına gelmektedir. Kayıt işlemleri için MUHTARLIĞA – JEK başvurmanı gereklidir. Muhtarlıkta başvuru formu doldurulması gereklidir, bu formu mutlaka sizi evinde yaşamak için noter belgesi düzenleyen birey yada bireylerle beraber doldurması gereklidir. Muhtarlıktan alacağınız bir evrak ile evinize en yakında bulunan FEDERAL GÖÇMEN BÜROSUNA  başvuru yapmanız gereklidir, bu aşamada parmak izlerinizin alınması işleminin yapılmasından sonra pasaportunuz üzerine yaşadığınız yerine bilgilerini yazan bir mühür ve bütün bilgiler girilecektir. Bu işlemleri doğru olarak yaptığınız taktirde artık resmi olarak GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ – VIREMENNİY PROJIVANİYE sahip oluyorsunuz. Ancak önemli bir tavsiye olarak en son vurulan mühür işlemine takip eden 1 ay sonrasında kaydınızın yapıldığı, adrese bilgilerinizin geçildiğini bölgenizde bulunan polis karakolundan mutlaka kontrol etmelisiniz.

GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ sahibi bireyler yurt dışına çıkmak için giriş-çıkış vizesi alma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu işlem için GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ alması için başvurulan FEDERAL GÖÇMEN BÜROSUNA başvurarak, buradan alınacak formu doldurmak suretiyle başvuru yapılabilir. İstenilen vizenin hazırlanma süresi ortalama olarak 20 gündür.

GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ sahipleri ikinci adım olan İKAMETKAH TEZKERESİ için başvuruyu pasaportlarında mevcut olan mühürdeki GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ alınma tarihini baz aldıktan sonra hesaplayarak 1’inci yılı doldurdukları gün itibari ile bir sonraki günü başvuru yapabilme hakkına sahiptirler.

ÖNEMLİ NOT:  GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ SAHİPLERİ PASAPORTLARINDA ALINMA TARİHİ OLARAK BELİRTİLMİŞ OLAN TARİHTEN İTİBAREN HESAPLAYARAK 1’İNCİ YILIN DOLDUĞU ZAMAN, GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ ALMIŞ OLDUKLARI FEDERAL GÖÇMEN BÜROSUNA BAŞVURARAK, RUSYA SINIRLARI İÇERİSİNDE YAŞAMAYA DEVAM ETTİKLERİNİ MUTLAKA BEYAN ETMELERİ GEREKLİDİR. BU BİLGİ NORMAL ŞARTLARDA MÜHÜR YADA BAŞVURU İŞLEMLERİ ESNASINDA HİÇ KİMSE TARAFINDAN BELİRTİLMEMEKTEDİR.

RUSYA GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ – VIREMENNİY PROJIVANİYE  ALIMI İÇİN GEREKLİ OLAN EVRAKLARIN LİSTESİ NELERDİR ?

  1. Dilekçe iki nüsha olmalı
  2. 3.5 x 4.5 cm. mat fotoğraf – 4 adet olmalı
  3. Rusya Federasyonunda kaydedilmiş olan dilekçe sahibinin milli pasaportu ile beraber Rusya Federasyonunda bulunan kayıt bilgileri ve kayıt uzatma bilgilerinin tamamı dahil olmak üzere tüm bilgileri içeren sayfaların tamamının noter tasdikli tercümesi bunun yanı sıra pasaportun geçerlilik süresi en az 6 aylık olması gereklidir.
  4. 1974 yılına ait SSCB vatandaşın pasaportu yada Dilekçe sahibinin Rusya Federasyonunda doğması ve daha öncesinden SSCB vatandaşlığına sahip olması durumunda Rusya Federasyonunda verilmiş olan doğum belgesi ve noter tasdikli suretinin ibrazı.
  5. Başvuru sahibinin kendi ülkesi tarafından verilmiş sabıka kaydının bulunmadığı hakkında noter tashihli belge.
  6. Dilekçe sahibinin AİDS virüsü taşımadığına dair yerel Deri-zührevi hastalıkları dispanseri tarafından hazırlanmış olan rapor. Bu raporun geçerlilik süresi 3 ay olacaktır.
  7. Yerel uyuşturucu dispanseri tarafından hazırlanmış rapor. Bu raporun geçerlilik süresi 3 ay olacaktır.
  8. Yerel verem dispanseri tarafından hazırlanmış rapor. Bu raporun geçerlilik süresi 3 ay olacaktır.
  9. Dilekçe sahibi ve aynı zamanda ailesinde hansen hastalığı, Şankroid, frengi, lenf granülöm hastalıkların bulunmadığı hakkında sağlık raporu. Bu raporun geçerlilik süresi 3 ay olacaktır.
  10. İkamet tezkeresi – mevcut olduğu durumda ibrazı gereklidir.
  11. Gelir beyannamesi – 2 nüsha olacak şekilde vergi dairesinden, işyerinden, yardım parası yada emekli maaşı, banka hesap numarası, nafaka parasının alınması hakkında sosyal yardım kurumun belgesi veya bunların dışında dilekçe sahibinin geçimini sağlayan gelirleri. Gelir beyannamesinde mutlaka toplam yıllık gelir ve aynı zaman da ayrıca aylık gelirin de belirtilmesi gereklidir.

12.Geçici ikametgahı daha önceden tahmin edilen ikametgah sicil özeti. Bu belgenin geçerlilik süresi 3 ay olacaktır.

  1. Bulunulan apartman dairesinde kaydedilen tüm reşit olanların noter tasdikli olan muvafakat namelerinin ibrazı.
  2. Dilekçe sahibinin ev kira borcunun bulunmadığı hakkında açık mali hesabı. Bu belgenin geçerlilik süresi 3 ay olacaktır.
  3. Dilekçe sahibinin apartman dairesine ait mülkiyet, miras belgesi böyle bir durum mevcut olduğu takdirde.
  4. Dilekçe sahibinin evlenme cüzdanı ve RF vatandaşı ise eşinin pasaportu. Soyadı farklı olduğu durumda akrabalığını doğrulayacak olan ek belgeler ibraz edilmesi gerekir.
  5. Dilekçe sahibi ile birlikte yaşamakta olan çocukların doğum belgeleri.
  6. Dilekçe sahibinin Rusya Federasyonuna göçmesine rızası olduğunu belirten 14 ile 18 yaşındaki çocukların noter tasdikli olan muvafakat namelerinin ibrazı.
  7. RF vatandaşı olan ve çalışamayacak durumda olan anne ve babasının doğum belgeleri ile beraber pasaportu. RF yetkili sağlık organı tarafından verilmiş anne yada babanın çalışamayacak durumu doğrulayan resmi belge- bu belgeler malullük belgesi, emekli karnesi olabilir.
  8. Dilekçe sahibinin kendi ülkesindeki sağlık organı tarafından verilmiş olan rapor yada emekli karnesi ibrazı ile çalışmayacak durumda olduğunun tespit edilmesi durumunda RF vatandaşlığında bulunan çocukların doğum belgeleri ile beraber pasaportunun ibrazı.
  9. Kartpostal ibrazı.

Rusya geçici oturma müsaadesinin alınması için belgeleri sunma hakkına sahip olan nüfus kesimi kimlerdir ?

  1. Rusya Federasyonunda doğmuş olan ve daha önce SSCB vatandaşlığında olan bireyler.
  2. Çalışamayacak durumda ve RF vatandaşlığına sahip olan çocukları olanlar.
  3. RF vatandaşlığına sahip olan ve herhangi birinin çalışmayacak durumda anne yada babası olanlar.
  4. RF vatandaşıyla evli durumda olanlar.

Rusya vatandaşlığının alınması için gerekli olan ikinci adım İKAMETKAH TEZKERESİ için gereken evraklar GEÇİCİ OTURMA MÜSAADESİ için geçerli olan liste ile tamamen aynıdır, aralarında bulunan tek fark 11. sıradaki evrakların bu adımda mutlaka ibraz edilmesi gereğidir.

  1. Adım ;

RUSYA VATANDAŞLIĞI

Kolaylaştırılmış Rusya Vatandaşlığın Alınması İçin Gereken Belgeler Nelerdir ?

  1. Vatandaşlığı belirsiz yani vatandaşlığı olmayan şahısların dilekçesi -1 nüsha olmalı , SSCB devleti uyruklu olan bireylerin dilekçesi – 2 nüsha olmalı
  2. Hüviyeti, uyruğu yada uyruğu olmadığını doğrulayacak olan belgeler – milli pasaport sureti yada noter tasdikli olan tercümesi
  3. İkamet tezkeresi – eğer varsa
  4. Geçici ikamet müsaadesi – bu madde 1 Haziran 2002 tarihinden sonra Moskova’da kayıtlı olmayan vatandaşlar için geçerli olacaktır.
  5. Apartmanda bulunanların kayıt defteri özeti ve beraberinde mali hesap sureti.
  6. Dilekçe sahibinin doğum belgesi – noter tasdikli olan sureti ile beraber
  7. Dilekçe sahibinin mevcut olan diğer vatandaşlıktan imtina etmesi yada bu imtina edilmesinin imkansız olduğunu kanıtlayan belge olarak diğer ülkenin Rusya Federasyondaki diplomatik temsilciliği yada Konsolosluğu tarafından verilmiş olan belge ve dilekçe sahibinin Rusya Federasyondaki diplomatik temsilciliği yada yabancı ülkenin Rusya Federasyondaki diğer idaresine başvurmuş olduğu mevcut vatandaşlıktan noter tasdikli imzası ile beraber imtina isteğinin sureti ve bununla beraber taahhütlü mektup makbuzu – bu aşamada dilekçe posta ile gönderilmişse kabul edilmektedir.
  8. Dilekçe sahibinin daha önce SSCB vatandaşı olduğunu teyit eden resmi belgelerden biri – bu belgeler SSCB arazisinde nüfus dairesi yada yabancı ülke arazisinde SSCB diplomatik temsilciliği yada Konsolosluğu tarafından verilmiş dilekçe sahibinin doğum belgesi olabilir. Eğer doğum belgesi diğer ülkenin yetkili organı tarafından verilmişse dilekçe sahibinin daha öncesinde SSCB vatandaşı olduğunu kanıtlayacak yetkili organın resmi kayıtları yada SSCB dahilinde olan diğer devletin yetkili organı tarafından hazırlanmış SSCB vatandaşlık pasaportu yerine vatandaşlıktan çıkması hakkında verilen resmi belge, yada doğrudan SSCB vatandaşının.
  9. Çalışma cüzdanı sureti – bu evrak varsa

10.III-nolu forma göre hazırlanmış dilekçe.

  1. Büyük Anayurt Savaşı iştirakçi olduğunu kanıtlayan emeklik karnesi – bu evrak varsa
  2. RF pasaportu için gerekli olan 4 fotoğraf
  3. RF vatandaşlık pasaportu için gerekli olan damgalı kağıt devlet rüsumu
  4. Sicil kartı gereklidir.
Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 2.7]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉