• PAYLAŞ

Sigara Krizi ve Bıraktıktan Sonra Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

  • 06/05/2017 - 18:00
  • 0 Yorum
  • 785 görüntüleme

Sonunda sigara bırakmayı düşünerek hareket ettiğinizde, aklınıza gelen ilk şeylerden birisi sigara kriziyle nasıl başa çıkabilirim? Sorusudur. Nikotin büyük bir bağımlılık yapan madde olduğundan dolayı bu gayet doğaldır. Kokain ve eroinden bile daha fazla miktarda bağımlılık etkisi yaratmaktadır. Kimyasal olarak bağımlılık ile birlikte psikolojikte bağımlılık yapmaktadır. Bunun sebebi ise stres sırasında sigarayı sahte bir kurtarıcı olarak kullanma alışkanlığımızdan kaynaklanmaktadır. Bugün sigara bırakma adına birçok farklı ürün bulunmaktadır. Sigarayı bırakma yolunda en büyük engel sigara ve daha doğrusu nikotin krizi olduğundan ötürü bu ürünlerin birçoğu bu noktaya odaklanarak tedavide çözüm üretmektedir. Fakat ne yazık ki bu ürünlerin bir çoğu tasarım olarak kaybetmektedir. Hatta bazı durumlarda durum daha da kötüye gidebilmektedir.

Sigara bırakıldığında ilk problem nikotin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Son içilen sigaradan yaklaşık 20 dakika kadar sonra kandaki nikotin oranında azalma meydana geldiğinden dolayı yavaş yavaş nikotin krizi kendisini belirtmeye başlar. Yaklaşık bir saat sonrasında ise beyindeki nikotin miktarı tamamıyla sıfırlandığından dolayı sigara aramaya başlarız. Sigara bırakıldığında kriz belirtileri 3 gün boyunca kademeli bir şekilde artmaya başlar. Daha sonraları ise 2 haftadan 1 aya kadar sabit kalır.

Nikotin yokluğunda meydana gelen belirtiler nelerdir?

Yoğun bir şekilde sigara içme isteği, endişe duygusu, baş ağrıları ve mide bulantısı, uyuma ve konsantrasyonda azalma, iştah fazlalaşması gibi belirtiler görülebilir. Fiziksel belirtilerden ziyade daha fazla problem görülmesindeki sebep ise psikolojik olarak bağımlılıktır. 10 yıldır sigara kullanmayan birisi bir sigara yakarak içmesi veya işte bağımlı olan birisi bir üzüntü yaşadığında veya strese girdiğinde rahatlatacağını düşünmesidir. Sigaraya ise özellikle gençlik yıllarında özenti halinde veya o sırada işte bir havası olur diye başlayan insanlar çoktur. Ayrı bir hava katıyor gibi gösteriyor zannederek sigara içmeye başlarız. Zaman devam ettikçe ve stresle karşılaşıldığında sorunları sigara yakarak çözme alışkanlığını edindik. Psikolojik olarak stresli bir anda rahatlama hissiyatı ile birlikte sigara yakarak rahatladığımızı zannederiz. Psikolojik bağımlılık nikotinden daha güç bir durumdur. Kimyasal bağımlılık ile birlikte bir süre başa çıkılabilir ancak kendini iyi hissedebilmek adına sigara yakma alışkanlığını bırakmak daha zordur. Bu durum özellikle depresyon ve stresli dönemlerde daha zor bir hal almaktadır.

Bu sebeple sigarayı sağlıklı bir şekilde bırakabilmek adına, sigara içmedeki bütün faktörler göz önüne alınmalıdır. Nikotin alınmadığı zamanda midedeki bulantı hissine sebebiyet veren birçok faktör bulunmaktadır. Nikotin güçlü bir uyarıcı olduğundan dolayı sinir sistemi, mide ve bağırsaklarda aşırı tepkiye sebep verir. Sonunda ise beden bir bedel ödetir. Nikotin yoksunluğunda vücuttaki kimyasal oranında dengesizleşme meydan gelir. Bunun sonucunda ise mide bulantısı görülmektedir. Mide bulantısına sebebiyet veren başka bir sebep ise kan şekeridir. Sigara içildiğinde vücut, nikotinin kanda sebep olduğu kimyasal reaksiyonlarda kendini ayarlayabilmektedir. Sigara bırakıldığında ise kan şekerinde düşme belirtileri meydana gelebilir. Bunun sonucunda ise mide bulantısı ve baş ağrısı görülür. Nikotin yokluğunda meydana gelen mide bulantısının önüne geçebilmek için en çok tercih edilen yöntem reçete tedavisidir. Bazı zamanlarda etkili olabilirken bazı durumlarda ise yan etkiler de meydan getirmektedir. Bünyeden bünyeye tedavisi birkaç basit diyet yöntemiyle yeterli olabilir. Ballı yeşil çay tüketmek, hafif ve sağlıklı beslenerek sindirimi kolay olan yemekler yemek bulantıya engel olabilir. Sigarayı bıraktırma merkezleri tarafında birçok yöntem bulunmaktadır. Doğru programlar üzerinde sabırlı bir şekilde gidilirse bu tür yan etkiler ortadan kalkacaktır.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉