• PAYLAŞ

Stresin Sağlığa Etkileri Nelerdir?

  • 12/06/2017 - 14:00
  • 0 Yorum
  • 759 görüntüleme

21. yüzyıl insanının yaşadığı sağlık sorunlarının tamamı neredeyse stres yüzünden olmaktadır. İnsanlık olarak en gelişmiş çağımızı yaşamamıza rağmen aynı ölçüde sorunlarımızda giderek artmaktadır. Yaşanan sorunların en büyük nedenleri günlük stresten oluşuyor. Bunu aşmayı başaran insanlar daha huzurlu ve rahat bir hayat yaşarken birçok insan ise stres nedeniyle ortaya çıkan hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalıyor. Stres elle tutulan gözle görülen bir hastalık değildir. Beynimizde bazı sorunları gereğinden fazla büyütmemiz nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Aile içinde yaşanan sorunlar ya da iş yerinde üstlerimizle yaşanan sorunlar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Yaşanan günlük trafikte bile stres düzeyi bir anda çok üst seviyeye çıkabilir.

Stres Neden Olmaktadır?

Stresin neden olduğu insanın yaşantısına ve durumuna göre farklılık göstermektedir. Durumu maddi anlamda kötü olan ve fakir olarak kabul edilen insanlarda stres düzeyi çok düşüktür. Çünkü ellerinde kaybedebilecekleri gözle görülen elle tutulan hiçbir durum yoktur diyebiliriz. Bu da onları az ile yetinmeyi ve mutlu olmalarını beraberinde getirmektedir. Bu durumun tersine orta sınıf ve zengin insanlarda stres daha yüksektir. Çünkü maddi anlamda ellerinde kaybedebilecekleri çok sayıda madde bulunmaktadır. İşlerini kaybetme stres, miras nedeniyle aileleri ile sorunlar yaşamaları ve bir türlü ay sonunu getirememeleri gibi durumlar nedeniyle stres düzeyleri artmaktadır. Eğlenme konusunda genelde çok sayıda alternatifleri olmalarına rağmen daha yüksekleri hedefledikleri için bir türlü hayattan zevk almayı başaramamaları da onları strese sokmaktadır.

Stresten kurtulmak için öncelikle bunun nedenini belirlemeniz gerekir. Eğer iş yerinizde yoğun stres altında çalışmak zorunda kalıyorsanız bu konuya dikkat etmeniz önemlidir. Eğer üstleriniz ile sorun yaşıyorsanız bunu onunla konuşmak stres düzeyinin azalmasına yardımcı olabilir. Ne yaparsanız yapın bu konuda bir değişiklik olmuyorsa başka bir iş arayışı içerisine girebilirsiniz. Korkmayın aç ölen insan sayısı günümüzde şişmanlıktan ölenlere nazaran daha azdır. O nedenle bu stresli durumdan kurtulmak için kendinize alternatif bir yöntem aramanız faydalı olacaktır.

Stresin İnsan Sağlığına etkileri nelerdir?

Stres insan sağlığına üç farklı şekilde etki etmektedir. Fiziksel ve ruhsal sağlık açısında risklere göre sınıflandırılmaktadır. Bunlar rutin yaşanan stresler, olumsuz durumlar nedeniyle yaşanan stresler ve travmatik stresler olmak üzere üçe ayrılır. Şimdi bu başlıkları biraz daha açmaya çalışacalım.

Rutin stres, bu durumda kast edilen insanların iş, aile ve günlük olarak yaşamlarında yaşanan sorunlardır. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi bu durumdan kurtulmak tamamen insanın elindedir. Çünkü konuşularak halledilmeyecek hiçbir durum yoktur. Eğer bu şekilde halledemezseniz yapmanız gereken bu durumun bir şekilde kendinizi dışına çıkarmak olacaktır.

Olumsuz durum nedeniyle yaşanan stres, bazıları telafi edilebilirken bazıları ise telafi edilemeyecek durumlar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. İş kaybı telafi edilebilenlere örnek olarak gösterilebilir. Ancak ailenizden ya da arkadaşlarınızdan birisi ölmesi telafi edilmeyen strese örnektir. O nedenle dikkat edilmelidir. Bundan kurtulabilmek insanın elinde olan bir durumdur. Yapmanız gereken aklınızı doğru şekilde yönlendirmek ve içinizde biriktirmiş olduğunuz duyguları etrafınızda güvendiğiniz kişiler ile paylaşmaktır. İçinize attıkça stres durumunuz daha da yükseleceği için kendinizi daha kötü hissetme ihtimaliniz de artacaktır.

Travmatik stres durumu ise beklenmedik olaylar sonrasında ortaya çıkmaktadır. Ülke de yaşanan savaş durumu, yapılan trafik kazası, beklenmedik bir saldırıya maruz kalmak terör saldırıları buna örnek gösterilebilir ve doğal afetler bu duruma sebep olabilir. Etkisi çok uzun sürebilmektedir. Bu durumların hepsinden kurtulmak için profesyonel bir destek almak mantıklıdır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉