• PAYLAŞ

UYKU APNESİ NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

  • 29/04/2017 - 21:08
  • 0 Yorum
  • 896 görüntüleme

UYKU APNESİ NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Uyku sırasında solunumda görülen duraklamalar sebebiyle uyku düzenini bozan bir hastalıktır. Uyku apnesi uyku sırasında hava akımının minimum 20 saniye süre ile normal değerinden daha altına düşmesi sebebiyle oluşan bir hastalıktır. Uyku sırasında solunum duraklaması ile birlikte kandaki oksijen miktarı azalır iken karbondioksit miktarı da artmaktadır. Sinir sistemindeki problemlerin yanı sıra solonum yollarındaki tıkanıklıklar da uyku apnesine sebebiyet verebilir. Normal şartlarda uyur iken boğaz kasları bol miktarda oksijen alabilmek için solunum yollarını açık tutar. Eğer uyku apnesi görülüyor ise boğaz kasları fazla rahatlayarak, dil ve bademcikler nefes borusuna nazaran daha fazla genişlemesinden dolayı solunum yolları daralmaya başlar. Ya da kilolu olmadan ötürü yedek dokular solunum yollarını daraltır ve kalınlaşmaya sebep olur. Uyku apnesi aynı zamanda beyin ile solunum yolları arasında sağlıklı bir ileti olmadığı zamanlarda da meydana gelebilir.

Uyku apnesi görülen kişiler horlama daha sık görülmektedir. Oksijen alımı az olduğundan dolayı beyin uykuda ölmemek için sizi uyarır. Bu nedenle ise gece uyku bölünmeleri meydana gelebilir. Yüksek tansiyon, damar pıhtılaşması gibi başlıca rahatsızlıklara neden olabilir. Uzun süreçlerde ise depresyondan ölüme kadar götürebilen tehlikeli bir hastalıktır.

Uyku apnesi belirtileri

  • Gündüz uykulu olma
  • Geceleri horlamalar
  • Geceleri nefes almada zorluklar
  • Geceleri sık sık uyanma
  • Sık sık idrara çıkma
  • Hafıza kaybı ve baş ağrıları

Özellikle ağır olmayan durumlarda uyku apnesini doğal yollarla tedavi edebilirsiniz. Özellikle tedavi sürecinde uyku düzeni çok önemlidir. Uyku düzenini düzenli bir şekilde oluşturmak için geceleri erken yatmaya ve düzenli olarak günde ortalama 7-8 saat uyku sonrası uyanmaya dikkat ediniz. Düzenli uyku saati sayesinde uykuya geçişler kolaylaşır ve stres azalır. Yatmadan birkaç saat evvel teknolojik aletlerden uzak durulmaya özen gösterilmelidir. Uyku öncesinde sıcak bir duşa girmeniz sizin daha rahat uyumanızı sağlar. Yatılacak olan yerin sessiz ve sakin bir ortam olmasına dikkat edilmelidir. Yatarken televizyon seyretme veya yatacağınız saatlerde alkol veya kafein tüketmek uyku öncesinde oldukça olumsuz bir etki yaratır. Sizin uykuya dalmanızı engeller. Rahatsız yatak, ışık veya gürültülü bir ortam sağlıklı bir uykuya engel teşkil eder. Yatacağınız odadaki eşyaları bir liste haline getirin. Tam karanlık bir ortamda uykuya dalacak iken telefon, saat, radyo gibi aydınlanması mümkün olan ve gözünü alacak eşyaları odanızdan uzak tutmaya özen gösterin. Işığı engellemek için kalın perdeler kullanın.

Sigara kullanımı bırakmakta uyku apnesi tedavisinde oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Sigara dumanı solunum yollarını tıkadığından dolayı oksijen geçmesini zorlaştırarak iltihaplara sebep olur. Diğer yandan fazla kilolardan kurtularak ta uyku apnesi tedavisinde etkilidir. Vücut ağırlığının %10 kadarını kaybetmeniz halinde uyku apnesi tedavisinde üç kademe ileriye gidebilirsiniz.

Diğer yandan burun tıkanıklığı sorunlarını yaşamaktaysanız reçetesiz olarak satın alınabilen burun spreyleri kullanın. Alkol ve sakinleştirici kullanmaktan kaçınmanız gereklidir. Alkol ve uyuşturucu kullanımı da beyin fonksiyonlarını yavaşlattığından dolayı yeterli bir biçimde oksijen almanıza engeldir.

Şiddetli bir biçimde uyku apnesi rahatsızlığı olan kişiler geceleri solunum yolunu düzenlemekte olan maskeler kullanmalıdırlar. CPAP adıyla kullanılan bu maskeler boğaza giden ve solunum yollarını açık tutarak %90 kadar başarı oranına sahiptir.

Bunu ayarlayabilmek biraz zor olsa da kendinizi bu maskeye alıştırasıya kadar kısa aralıklarla uyku öncesinde denemesini yaparak alıştırmalısınız.  Hafif ve orta derecede uyku apnesi rahatsızlığı olan için ise ağıza takılabilen aygıt bulunmaktadır.

 

 

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 1]
  • PAYLAŞ
ETİKETLER : ,


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉