• PAYLAŞ

Vergide İndirimi Nasıl Kazanırsınız?

  • 01/04/2017 - 23:53
  • 0 Yorum
  • 748 görüntüleme

Vergide İndirimi Nasıl Kazanırsınız?

Bildiğiniz gibi ülkemizde her türlü vergi çok yüksek bir şekilde uygulanıyor. Bununla ilgili çok sayıda eleştiri yapılsa da genel gündem içerisinde vergi oranlarında yada uygulamalarında bir değişiklik olmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Tabi bu eleştirilerin bir diğer noktası ile vergilerin adaletsiz bir şekilde uygulanmasıdır. Ülkemizde çalışan bir kişiden alınan vergi oranı ile bir futbolcudan alınan vergi oranının aynı olmaması yönünde eleştiri de bunlardan birisidir. Ayrıca çalışanın vergi ödemesi maaşından tahsil edilirken, futbolcuların vergilerini oynadıkları kulüpler ödemesi de aynı bir sorun. Kısaca bakıldığında ülkemizin zenginler açısında bir vergi cenneti olduğunu ancak orta kesim ve fakir halk içinse büyük bir yükümlülük ortaya çıkardığını görüyoruz.

Aynı durum sıfır araçlar ve yatlarda da aynı şekilde görülüyor. Sıfır bir otomobilin üzerine devlet tarafından üç adet vergi uygulanıyor. Katma değer vergisi ve özel tüketim vergisinin yanında üçüncü bir vergi daha var. O vergide özel tüketim vergisinin üzerine eklenen katma değer vergisidir. Dünya üzerinde belki de verginin vergisinin veren tek ülke vatandaşları biz olabiliriz. Bu noktadan bakıldığı bir sıfır otomobil fiyatının yaklaşık yüzde 110’u vergiden oluşuyor. Yani basit bir şekilde fabrikadan 50 bin TL’ye çıkan bir araç vergiler ile birlikte 110 bin TL’ye satılıyor. Şimdi lüks deniz taşıtları olan yatlarda da aynı durumun olması gerekiyor. Ancak bir yatın üzerine eklenen verginin oranı yüzde 0 olduğunu duyunca şaşırabilirsiniz. Bu ülkemizde ki vergi adaletsizlik örneklerin sadece bir tanesidir. Bu yazıda ise kıt kanaat bir iş yeri açan bir girişimcinin vergi indirimlerinden nasıl yararlanacağını açıklamaya çalışacağız. Bu anlamda çok sayıda yardımcı uygulama bulunuyor. Bunları uygulamazsanız vereceğiniz vergi miktarı çok yüksek olabilir. Amacımız doğru şekilde vergi kaçırmadan devletin sizlere sunduğu bu fırsatları değerlendirmenizi sağlamak olacaktır. Şimdi maddeler halinde vergi indirimlerini sizlere açıklamaya çalışalım.

  1. Sigorta Primleri

Bu konuda araştırma yapan ve bunları mükelleflere anlatmaya çalışan ekonomistler sigorta primlerinden bazılarını yıllık vergi beyannamesinden düşüşünün yapılabileceği anlatıyorlar. Bunlar arasında gelirin yüzde 10’luk kısmı, bireysel emekliliğinin dışında kalan yüzde 5’lik kısmı indirimde değerlendirebiliriz. Ayrıca mükellef olan kişinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat sigort pirimlerini de vergiden düşüşünü sağlayabilirsiniz. Ayrıca BES ödemeleri de vergiden düşürülebiliyor.

  1. Eğitim Harcamaları

Bir mükellefin kendine, eşine ve çocuğuna yapmış olduğu eğitim harcamaları da belirli şartları aşmadığı sürece vergiden düşürülebiliyor. Bunun için gelirin yüzde 10’luk kısmını aşmamış olması gerekiyor. Ayrıca tüm harcamaların belgelerle tasdik edilerek ispatlanması gerekiyor. Bu koşulları sağlamanız halinde eğitim harcamalarınızı vergiden düşürebilirsiniz.

  1. Bağışlar

Yapmış olduğunuz bağışları vergiden düşürme hakkınız var. Bağış miktarının yıllık gelirinizin yüzde 5’ini aşmaması gerekiyor. Bağış yapılacak kurumlar olarak kamu idareleri, belediyeler, köy ve kamu hizmetine çalışan derneklere yapmış olduğunuz bağışları vergiden muaf olmak için kullanabilirsiniz.

  1. Kızılay Bağışları

Kan toplayan ve afet durumunda insanların yardımına koşan bu kuruma tüm bağışları vergiden makbuz göstererek düşüşünü yapabilirsiniz. Yardımların nakdi olarak yapılma şartı taşıdığını da ekleyelim.

  1. Engelli İndirimi

Serbest meslek sahibi bir engelle için de basit üsül içerisinde vergi indirimi hakkı bulunuyor. Bundan yararlanmak için beyan ettikleri gelirlerinin üzerine kanunla belirlenmiş oranda engelli indirimi yapılabiliyor. Bu sayede kıt kanaat geçen insanların üzerinden vergi yükünün kaldırılması sağlanmış oluyor. Sizlerde etrafınızda bunlardan birisini hak eden varsa ona durumu anlatarak yararlanmasını sağlayabilirsiniz.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉