• PAYLAŞ

2016 Yılı Borsa İstanbul için Nasıl Geçti?

  • 08/01/2017 - 22:29
  • 0 Yorum
  • 715 görüntüleme

2016 Yılı Borsa İstanbul için Nasıl Geçti?

Acısı ile tatlısı ile bir yılı ekonomik olarak geride bıraktık. Ülkemizde ki en önemli şirketlerin işlem gördüğü ve çok önemli bir değere sahip olan Borsa İstanbul’un bir yılı nasıl geçirdiğini hep birlikte incelemeye çalışacağız. Bildiğiniz gibi ülkemizde bu yılı ne kadar zor geçtiğini hepimiz biliyoruz. Sayısız bombalama olayı, darbe girişimi, beklenmeyen ekonomik sorunların yaşanmasına neden oldu. Bu durumdan haliyle BİST 100 Endeksi de etkilendi.

Borsa İstanbul ilk işlem günü

Borsa İstanbul 2016 yılı ilk işlem gününü düşüşle başlamıştı. Bunda küresel baskının çok önemli bir etkisi vardır. Bu baskından en çok etkilenen sektör olarak ise karşımıza inşaat sektörü çıktı. Son yılların en önemli sektörlerinden olan inşaat sektörü kısmen de olsa darbe almış oldu. İnşaat sektöründe yaşanan düşüşün nedeni olarak sektörün en önemli yatırımlarının yaptığı Suudi Arabistan ve İran arasında yaşanan gerilimin etkili olduğunu söyleyelim.

Elmas Ticareti Anlaşması

Tabi, kötü gelişmeler yaşansa da Borsa İstanbul da çok sayıda iş birliği anlaşmasına da imza atıldı. Bu anlaşmalar arasında en önemlilerinden birisi de Dünya Elmas işareti kuruluşu ile yapılan anlaşma olduğunu söylemeliyiz. Yılın ilk günlerinden yapılan bu anlaşma ile artık elmas ticaretin kurumsal bir yapıya sahip olması sağlanmıştır. Bu anlaşma ile İstanbul’un Orta Doğu, Asya ve Avrupa açısında çok stratejik bir noktada olduğu kanıtlanmış oldu. Bu gelişmenin meyveleri yıl boyunca toplanmaya devam edildi.

Borsa Konya ile Anlaşma Yapıldı

Ülkemizin tahıl ambarı olarak bilinen Konya’da kurulan borsa Konya ile Borsa İstanbul bir ilke imza atarak iş birliği anlaşması imzaladı. Bu sayede ülkemiz de en önemli tarım üretimlerinden olan Buğday’ın elektronik ürün senedi ile işlem görmesi hayata geçirilmiş oldu. Bu sayede Konya Ticaret borsası buğday üzerinden yerli ve yabancı yatırımcılarına fiziki sözleşme ile yatırım yapma fırsatı sunmaya başlamış oldu.

 

Yeni Para Birimi için adım atıldı

Borsa İstanbul’da sadece Dolar/TL ve Euro/TL pariteleri ile işlem yapılabiliyordu. Borsa İstanbul CEO’su 2016 yılında yaptığı açıklama ile bu ikilinin yanına yeni bir para biriminin ekleneceği bilgisini verdi. Bu durumun ne zaman olacağı yapılacak araştırmalar ve zeminin hazırlanmasının ardından belli olacağı açıklanacak. Bu farklı bir yatırım aracı kullanmak isteyenler için bir fırsat olacaktır.

Darbe Girişiminin Etkisi

15 Temmuz darbe girişiminin ertesinde özellikle yapancı yatırımcıların vereceği tepki çok merak edilmeye başlandı. İlk tepkiler Dolar/TL kuru üzerinden gelirken belirli bir süre sakin bir seyir izlendi. Ardından sert düşüşler yaşanmaya başladı. Neredeyse tüm sektörlerde önemli düşüşler yaşandı. Bunun bir başka nedeni de darbecilerin Borsa İstanbul’da girmek istemesinin önemli bir etkisi var.

Rusya ile Yapılan ikili görüşme

Uçak düşürme sorununun ardından ilişkiler iki ülke arasında inanılmaz bir şekilde gerilmişti. Darbe girişiminin ardından bu uçak düşürme meselesinin darbeciler tarafından yapıldığı açıklanmıştı. Rus tarafı da buna olumlu bakarak Cumhurbaşkanını davet etmişti. Yapılan ikili görüşmelerin ardından çıkan olumlu kararlar Borsa İstanbul’a belki yıl içinde verilen en iyi siyasi tepki olarak geri dönüş sağlanmış oldu.

Fırat Kalkanı Operasyonu

Türkiye uzun yılların ardından bir ülkenin topraklarına operasyon yapmaya karar vermesi Borsa tarafından nasıl tepki verileceği merak edilmiş oldu. İlk anda düşüş yaşasa da kısa sürede kendini toplayarak yoluna devam etmeye devam etti.

ABD Başkanlık Seçimi

Her piyasada olduğu gibi BIST de önemli düşüşler yaşandı. Çünkü beklentilerin aksine başkan olması beklenmeyen kişi seçimden başkan olarak çıkmıştı. Bu da yatırımcıları güvenli limanlara yönelmeye nakletmiş oldu.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉