• PAYLAŞ

5S Tekniği Nedir? Nasıl Kullanılır?

  • 21/07/2017 - 09:00
  • 0 Yorum
  • 1608 görüntüleme

Şirket kapasiteniz yüksek olsa da küçük olsa da belirli bir düzen ve tertibin olması önemlidir. Bu konuda dikkatli davranmayan her şirket günün birinde büyük bir hata ile karşılaşacaktır. Bu durumdan kurtulmak için ister büyük ölçekli bir şirketiniz olsun isterse küçük ölçekli bir şirketiniz olsun 5S olarak bilinen yöntemi kullanmalısınız. Bu şirket içerisinde aranan materyalin kısa sürede bulunmasına, üretim için gerekli olan hammaddenin gerekli noktaya ulaştırılmasına yardımcı olmaktadır. Dünya üzerinde birçok şirket bu teknik Japonya’da ortaya çıkarılarak dünyaya yayılmıştır. Japonca isimlerden oluşan bu tekniğin ana maddelerini ve ne işe yaradıklarını anlatalım.

5S Tekniği

  • Seiri – Sınıflandırma
  • Seiton – Sırala
  • Seiso – Sil
  • Seiketsu – Standartlaştır
  • Shitsuke – Sistemi Koru

Bu teknik tüm işletme noktalarında rahatlıkla uygulanabilir. Amaçlanan istenilen her malzemenin o anda bulunmasını sağlamaktır. Bir örnek ile açıklarsak daha net bir bilgi vermiş oluruz. Bir stok alanı düşünün. Stok yapılan depolarda karmaşıklık eğer düzene uyulmazsa kaçınılmaz bir hal alacaktır. Bu teknik stok alanına düzeni getirmesi açısından faydalı olacaktır. Bu teknik uygulandığında düzenin sağlaması ile birlikte farklı konularda da yardımcı olmaktadır. Boşa giden hiçbir vaktiniz kalmaz ve vaktiniz en iyi şekilde kullanmış olursunuz. Karmaşıklığı düzeltmek ve aslında elinizde olan malzemeyi bulamadığınız için ekstra harcama yapmak zorunda kalmazsınız. Bu şekilde israfın önün geçildiği için şirketin genel olarak kar etme oranı da otomatik olarak yükselecektir. Çok farklı şekillerde pozitif geri dönüşler sağlanır. Bu durumlar birçok şirket tarafından yaşanan kargaşalıkların da çözülmesi açısından faydalı bir yöntem olarak kabul edilir.

Büyük işletmelerin temel sorunlarından birisi binlerce aksesuarın, stok adedinin belirsiz olmasıdır. Var olduğu bilinir ancak kaç adet olduğunu hiçbir zaman tam olarak bilinmez. Bu bilinmezlik sorulduğunda yeniden sayım yapılmasını kimse istemez o nedenle şirket elinde fazlaca materyalden kendini riske atmamak için tekrar sipariş ederek otomatik olarak karlılık oranının düşmesine neden olur. Malzemeler geldikten sonra ihtiyaç duyulan kadar kullanılır ve tekrar bir kenara koyulur. İleri de ihtiyaç olunduğunda gene sayı bilinmediği için tekrar sipariş verilir. Yani kısaca şirket kendisini zarar ettiren kısır bir döngünün içerisine girmiş olur. Bu israflar 5S kuralı ile rahatça önlenebilir. Ancak bunu uygulamadıkları için kendilerini basit bir şekilde zarar etmekten kurtaramazlar. Bu sistemi en basit olarak odamızı toplamamıza benzetebiliriz. Çorapların yatakların altından alınması, gömleklerin ve pantolonların dolaba asılmasının ne kadar düzenli ve tertipli bir görüntü olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda aradığımız da nerede bulacağımızı da bu şekilde biliyoruz. İşletmelerde aynı bu şekilde hareket edebilirler. Bu sistemin uygulamasında en zor olan kısım çalışanların tamamının zihniyet olarak bunu kabullenmesidir. Çünkü bu sistemi onlar uygulayacaktır. Kolaylığının farkına vardıklarında onlarda sistemin artılarını görerek uygulama konusunda istikrarlı olacaklardır.

5S Tekniğinin Sağladığı Faydalar

Bu sistemde israf çok net bir şekilde görüleceği için yok edilmesi daha kolay olur. İhtiyaç olan yarı mamül, ham madde ve aksesuar üzerinde görevli olan kişinin kontrolü otomatik olarak artacaktır. Şirket içerisinde ayrımı ortadan kaldıracağı için moral ve motivasyon olarak yükselme sağlanır. Sürekli bir düzen ve tertip olacağı için ortam temiz olacaktır. Üretim konusunda kaybedilen süre arama faaliyetlerinin ortadan kalkmasıyla ortadan kalkacaktır. Üretilen hizmetin ya da mamulün kalitesi kendiliğinden yükselecektir. Tertip sağlandığı için çalışanların güvenliği de kendiliğinden sağlanacaktır.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉