• PAYLAŞ

Borsayı Etkileyen Unsurlar Nelerdir?

  • 15/08/2017 - 09:00
  • 0 Yorum
  • 732 görüntüleme

Yatırım denildiğinde ülkemiz sınırları içerisinde ilk akla gelen para piyasası borsadır. Borsa içerisinde çok sayıda yatırım aracı bulunmaktadır. Bu araçların her birinin farklı özellikleri, değerleri ve detayları bulunmaktadır. Bono, hisse senedi, tahvil, döviz, borsa endeksleri, emtialar gibi birçok yatırım aracından bir tanesini tercih ederek alış ve satış işlemlerini rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Her yatırım aracını etkileyen farklı unsurlar bulunsa da genel olarak borsayı etkilen unsurlarda bulunmaktadır. Eğer borsa üzerinde yatırım için ilk adımı atma kararı verdiyseniz yapmanız gereken bu piyasanın tam olarak nelerden etkilendiğini bilmeniz iyi olacaktır. Aksi taktirde ne zaman alış, ne zaman satış yapacağınız konusunda doğru kararları vermekte zorlanabilirsiniz.

Arz ve Talep Değişikliği

Borsa da bulunan yatırım araçlarının fiyat konusunda en çok etkilendiği nokta arz ve talepte yaşanan yüksek değişikliklerdir. Bu noktada yaşanan değişiklik fiyatlarda dalgalanmalara neden olmaktadır. Bu borsa üzerinde en çok etkili olan noktalardan birisidir. Bunu bir örnek ile göstermek gerekirse bir cam firmasına yoğun şekilde satış yaşanırsa bu firmanın hisse senetleri otomatik olarak düşüşe geçecektir. Bu düşüşün duracağı nokta satışların durduğu an olacaktır. Aynı şekilde alış da yaşanırsa hisse senedi fiyatı otomatik olarak yükselmeye başlayacaktır. Bu arz ve talep değişikliğinin borsayı etkilemesi konusunda gösterebileceğimiz sadece basit bir örnekten başka bir şey değildir.

Ekonomik, Siyasi ve Jeopolitik Riskler

Ülkemizde yıllardır konuşulan başlıca konuları yukarıda başlık olarak görüyorsunuz. Bunların hepsinin ülkemizi ne kadar yoğun bir şekilde etkilediğini hepimiz biliyoruz. Ekonomi de yaşanan küçük bir dalgalanma piyasaların düşmesine neden olabilir. Devlet yapılanmasında hükümetin istifa etmesi borsa fiyatlarının büyük oranda değişmesini etkileyebilirsiniz. Ya da ülkemize sınırları olan ülkelerde yaşanan ekonomik ya da iç sorunların bu fiyatların değişmesini etkileyebilir. Son yıllarda bu konuda Suriye iç savaşını örnek olarak gösterebiliriz. Savaş o kadar uzun sürdü ki ülkemizde hatırı sayılır bir Suriye vatandaşının gelmesine neden oldu. Bu durum bir çok dengenin değişmesini de beraberinde getirdi. Eğer savaş noktalanır ve o insanlar evlerine geri dönerse bu büyük bir sorunun çıkmasını beraberinde getirecektir.

Enflasyon, İşsizlik, İstihdam ve Faiz Oranları

Bu dört başlık bir ekonominin ana hatlarını göstermesi açısından son derece önemli noktalardır. Enflasyon oranının yüksek olması fiyat dengesinin sağlanması konusunda büyük sıkıntı çıkaracaktır. İşsizlik attıkça genel huzursuzluk artacak, birikim ve yatırım yapmak daha zor bir duruma gelecektir. İstihdamın genişletilmesi konusunda genelde sorun yaşanması demekte büyük ölçüde aynı etkiyi yapacaktır. Faiz oranlarının yükselmesi demek insanların farklı yatırım kanallarını aramalarına neden olmayacaktır. Ondan faiz oranları ne kadar düşük olursa yatırımcılar farklı kanallar arayacaktır. Bu kanalların başında da borsa gelecektir. Borsayı yakından tanımak ve içerisinde işlem yapmak için bu konulara da dikkat etmeniz gerekmektedir.

Şirket Analizi

Borsanın içerisinde bulanan hisse senetlerinin her biri farklı bir şirketi temsil etmektedir. Bu şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapmadan önce şirket analizini çok iyi yapmalısınız. Müşteri memnuniyeti, çalışanların performansı, yıllık ve aylık satış verileri gibi önemli detayları incelenmesi çok önemlidir. Eğer imkanınız var hisse senetlerini satın almak istediğiniz şirket ile ilgili tüm verilere ulaşmayı başarmalısınız. Bu sizin doğru bir strateji güderek işlem yapabilmenizi sağlayacaktır. Tabi doğru analiz ve strateji ile birlikte borsada ki yatırımlarınızdan kazanç elde etmek istiyorsanız risk ve sermaye konusunda yetenekli olmanızda gerekiyor. Sermayenizden ne kadar kazanç elde edeceğinizi riskinize bakarak belirleyebilirsiniz.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉