• PAYLAŞ

İNŞAAT HALİNDEKİ EVE KREDİ ÇIKAR MI?

  • 19/04/2017 - 09:56
  • 0 Yorum
  • 1050 görüntüleme

İNŞAAT HALİNDEKİ EVE KREDİ ÇIKAR MI?

İnşaat işine girildiğinde belli bir müddet sonrasında maddi sıkıntılar yaşanabilmekte ve inşaatı bitiremeyecek durumlarda kalınabilmektedir. Bu tip durumlarda ise kredi çekmek düşünülerek henüz inşaatın bitmediği zamanda konut kredisi çekilmesi düşünülmektedir.

Fakat böyle durumlarda bankalar kredi başvurusu için bazı hususları göz önünde bulundurabilirler. Bunlar:

  • İnşaatın sadece temeli mi atılmış?
  • Temel atılmasından ziyade tuğlaları mevcut mu?
  • İnşaatın kaba sıvası veya ince sıvası yapılı mı?
  • İnşaatın kapıları ve pencereleri takılı mı?

Bu gibi kriterler kredi başvurunda ise bankalar için önem arz etmektedir.

Eğer herhangi bir inşaat yapısı üzerine kredi çekmek düşünülüyor ise belirtilen şartlarda azami durumları sağlaması gerekmektedir. Bazı kurumlara göre arsanın üzerindeki işlemlerin her birinin kredi değerlendirme durumuna uygun olması ve yalnızca temelin olması ile birlikte ise kredi değerlendirmesine tabi tutularak yansıması söz konusu olabilmektedir.

Olması gereken durum budur. Arsa üzerinde bulunan maddi veya manevi yapıların her biri bir emek değeri olarak kabul edilmelidir. Aslında burada önemli olan nokta bu değerlerin hangi kredi kategorisinde yer aldığıdır. Kredi çekecek olanların özellikle bu konuya dikkat etmesi gerekmektedir. Başvurulacak kredi türü konut kredisi mi, tüketici kredisi mi, bireysel kredi mi olmalıdır. Üzerinde durulan kredi türü ise konut kredisidir. Konut kredisi faiz oranı olarak diğer kredi türlerinden her zaman daha düşük değerlerde seyretmektedir.

Eksper değerlendirmesine göre bitmemiş olan bir inşaatın konut kredisine tabi tutulması için bazı kriterleri göz önünde bulundurması gerekir. Bunlar;

  • İnşaat temelinin ve tuğlaların bitmiş olması
  • İnşaatta kat irtifakına geçilmiş olması
  • Yapı ruhsatı süresinin dolmamış olması
  • İnşaatın projeye uygun biçimde yapılmış olması

Gibi kriterlerin uygunluğu söz konusu olduğunda konut kredisi alınabilmektedir.

Bitmemiş olan bir inşaat için kredi başvurusu yapıldığında kredin çıkar mı sorusuna cevap verilecek olursa bunu bir örnekle belirtelim. İnşaatın örneğin %60 kadarı bitmiş bir yapıda ise konut kredisi için başvuru yapıldığında bütün bitmiş haliyle banka %100 oranında konut kredisi vermemektedir. Uzmanlar tarafından inşaat tamamla tablosu göz önünde bulundurularak tabloda yer alan bütün yapılanlar ve yapılmayan ele alınır. Yapıdaki yer alan yerler işaretlenerek inşaat seviyesinin aşaması belirlenir. Bu aşama dâhilinde eksik olan yerler belirtilir ve ona göre bir kredi miktarı belirlenir.

Konut kredisi aslında bir mortgage türüne girmektedir. İşin özünde konut kredisinin amacı herhangi bir ailenin ev sahibi olması adına bir ev üzerine aylık ödemeler yaparak ev sahibi olmasıdır. Fakat henüz inşaat halindeki eve konut kredisi durumu yukarıda belirttiğimiz esaslarda ancak gerçekleşebilmektedir. Bir başka şekilde açıklayacak olur isek henüz inşaat yapısı halinde bulunan bir konut projesi üzerinden kredi kullanılması düşünülüyor ise öncelikli olarak projenin bir banka ile konut kredisi anlaşması var mı yok mu bu göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Eğer anlaşılan bir banka var ise projede yer alan bitmemiş inşaat halindeki bir ev için rahatlıkla bir konut kredisi sağlanabilmektedir. Bir banka ile proje anlaşma var ise projenin sonucuna kadar banka sorumluluk altında bulunduğundan dolayı bu durumda proje sahibinin avantajı olmaktadır. Satın alınacak olan konut proje dâhilinde bulunmuyor ise ve bir banka ile anlaşması yok ise banka inşaatın bitme aşamalarını ve seviyelerini belirleyerek yüzde durumuna bakarak kredi kriterlerini belirlemektedir. Ekspertiz raporları doğrultusunda bir inşaatın %70 olarak tamamlanması gerekmektedir. Bu rapor hazırlanır iken inşaat durumu göz önünde bulundurulur ve puanlama yapılır. Son durumda ise raporları banka göz önüne alır ve kredi verilip verilmeyeceğini belirler.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 2]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉