• PAYLAŞ

İş Kaybı Tazminatı Nasıl Alınır?

  • 22/10/2016 - 15:17
  • 0 Yorum
  • 1089 görüntüleme

İş Kaybı Tazminatı Nasıl Alınır?

İş kaybı yaşamanızdan dolayı tazminat alabileceğiniz kaçınız biliyorsunuz. Devletin bu konuda işsizlik sigorta fonu olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak bu fondan sadece işsizlik parası ödemesi yapıldığını düşünüyoruz. Bu ödemenin haricinde iş kaybı tazminatı da bu fondan yapılıyor. İş kaybı tazminatı nedir sorusuna cevap vererek bu konuyu sizlere anlatalım.

İş Kaybı Tazminatı Nedir?

Bu tazminatı kanunların çerçevesinde belirlenen kişiler alabiliyor. Bu saye 1994 yılında çıkan ve özelleştirme nedeniyle işten çıkarılan kişilere ödenen tazminatı ifade etmektedir. Kanunla çalıştığı fabrikanın üretiminin durdurulması ya da tamamen kapatılması ile mağdur olan kişilerin mağduriyetini gidermek amacıyla verilmesi kararlaştırılan tazminatı ifade etmektedir. Bu tazminatı almaya hak kazanırsanız yapmanız gereken tüm işlemleri iş kaybı tazminatı hesaplanması ve iş kaybı tazminatı ödemesi işlemlerini Türkiye iş kurumu genel müdürlüğü yürütecektir.

is-kaybi-tazminati-1

İş Kaybı Tazminatı Alma Şartları Nelerdir?

Bu tazminatı kanunla belirlenmiş insanların almaya hak kazandığı yukarıda değinmiştik. Bu kanunda tazminatın verilmesi için kuralların belirlendiğini söyleyelim. Şimdi bu tazminatı almak için limitlerin içine giren insanları yazalım. Bu tazminatı alabilmek için en az bir yıl bulunduğunuz kurumda çalışıyor olmanız gerekiyor. Eğer daha kısa bir süredir orada çalışıyorsanız tazminatı alamazsınız. Şartları tamamlayan kişilere son üç aylık maaşı işsizlik sigorta fonu tarafından ödenmektedir. İş kaybı tazminatı maksimum alınacak süre kanunlalar üç ay olarak sınırlanmıştır. Daha uzun süredir maaş alamazsanız dahi son 3 ayın maaşı size ödenecektir. Bu süre içerisinde alabileceğiniz en yüksek tutar ise 10. 750 TL ile sınırlandırılmıştır. Yani aylık 4000 TL aldığınız bir işte çalışıyor olsanız dahi alacağınız tutar 10.750 TL’yi geçmeyecektir.

İş Kaybı Tazminatı Nasıl Alınır?

İş kaybı tazminatının nasıl alınacağını kısaca anlatalım. İş kaybı tazminatı işkur şubelerine gerekli belgeler ile giderek yapacağınız başvuruların ardından alabilirsiniz. Birçok farklı duruma karşılık sizlere iş kaybı tazminatı ödemesi yapılmaktadır. Ancak gerekli belgeleri tamamlayarak başvuruyu yapmanız gerekiyor. Aciz vesikası alma durumu ile karşı karşıya kalırsanız icra dairesinden alacağını belge ile kuruma giderek başvuru yapabilirsiniz. Elinizde işveren tarafından düzenlenecek olan işçi alacak belgesi de bulunmalıdır.

Çalıştığınız kurum iflas etmişse yapmanız gereken mahkemece verilen iflas kararı ve iflas kararının yazılı olduğu belge ile iflas dairesi tarafından onaylanan işçi alacak belgesi ile başvurunuzu yapmalısınız. İflas erteleme durumu yaşanıyorsa mahkemece alınan kararı ve bu kararın yazılı olduğu belge ile birlikte şirkete atanan kayyum tarafından onaylanan işçi alacak belgesi ile başvurunuzu yapmanız gerekiyor.

Çalıştığınız şirket Konkordata durumuna düşmüşse uygulamanız gereken yöntem biraz daha farklı olacaktır. Mahkemece verilen konkordata süresinin yazılı olduğu belge, bu sürenin alınmasına ilgili mühlet kararı, konkordata komiseri tarafından onaylanacak olan işçi alacak belgesi ile birlikte işkur şubesine başvurunuzu yapmalısınız.

İş Kaybı Tazminatı ne Kadardır?

Bu kanunun yasalaşması ile birlikte amaç işçilerin mağduriyetinin düşürülmesidir. Bu amaca kısmen de olsun ulaşıldığını söyleyebiliriz. Geçen yıl bu fondan yararlanan toplam işçi sayısı 6 binden fazladır. Yapılan ödeme miktarı ise 16 milyon TL’den fazla gerçekleşmiştir. Bu süreç aynı zamanda insanların yeni bir iş buluna kadar kendilerini idare edebilecekleri sağlamaktadır.

İş kaybı tazminatı iş akdinin feshedilen gününde ödenen asgari ücretin iki katı kadar olacağı belirlenmiştir. Tabi ki net tutarın olduğunu hatırlatmamız gerekiyor. Eğer bu ödemeye hak kazanan kişi özürlü ise ödenecek olan tutar net asgari ücretin 4 katı olacak şekilde belirtilmiştir.

 

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 3.7]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉