• PAYLAŞ

İşe Alım Süreci Nedir? Nasıl Bir Süreç İşlemektedir?

  • 11/07/2017 - 21:00
  • 0 Yorum
  • 998 görüntüleme

Her firma büyüme ile birlikte süreli olarak yeni işe alımlar alarak personel ihtiyacını karşılamaktadır. Günümüzde hem iş arayan kişi sayısı çok hem de iş vermek isteyen kurum sayısı çoktur. Ancak doğru eğitim verilmedi için her firma istediği personeli bulamazken işçiler de gerekli şartlarda iş bulmakta zorluk çekmektedir. İş bulma ve işe yerleştirme süreci zorlu bir süreci beraberinde getirmektedir. Doğru işe alım sürecinin işlemesi firmalar için çok önemlidir. Çünkü işten anlamayan personelin işe yerleştirmesi hem zaman hem de maddi olarak kayıp yaşanmasına neden olmaktadır. Bunun için şirketler eleman alımı yaparken çok incelemek zorunda kalmaktadır.

Personel Bulma Çalışmaları

İşe alınacak personelin bulunması gerekli olan mevkide açığın kapatılarak firmanın sorunsuz bir şekilde işleyişine devam etmesini sağlamak olacaktır. Bu çok zor bir iştir. Çünkü genel olarak gerçekten o işte uzman olan kişilerin işletmeye başvurusunu yaptırmak genelde mümkün olmamaktadır. Firmalar bu konuda daha çok yetiştirerek eleman yetiştirmek zorunda kalıyorlar.

Alınacak olan personelin sadece yeterli görevi yerine getirmesi yeterli olmayacaktır. Bununla birlikte işletme politikalarına uyum sağlamaları, ücret politikasını kabul etmeli ve çevresi ile iyi geçinen bir insan olması sağlanmalıdır. Öncelikle işletme politikalarına uygun bir personel bulmanız gerekiyor. Bunun amacı şirketin benimseyen ve onun ilerlemesini sağlayan personelin artı bir değer oluşturacak olmasıdır. Bu personeli bulabilmek için ona doğru ücret politikası uygulamanız gerekmektedir. Milyon TL’lik iş bağlayan bir personele aylık 1.500 TL ücret vermek saçma bir tercih olacaktır. Bu detay işletmeyi yakından ilgilendirmektedir. Alacağınız elemanın önemine göre farklı seçenekleri de değerlendirebilirsiniz. Çok uzun süre çalıştırmayacaksanız alacağınız personelin yarı zamanları, taşeron ve geçici olarak istihdam edebilirsiniz. Tabi bu tercihler işletmenin istemiş olduğu nitelikte eleman bulmayı zorlaştırmaktadır. Bu şekilde bulunan personel genelde zamanını doldurmak için işe girmeyi tercih etmektedir. Sizlerde bu konuda dikkatli davranmanız gerekmektedir.

Personel bulmak şirkete göre farklılık göstermektedir. Yani işçi bulmak için tek ve net bir yöntem bulunmamaktadır. Bu tamamıyla firmaya kalmış bir durumdur. Alacakları personele nasıl bir göz ile baktıkları ve iş niteliğine ne kadar önem verdikleri personel bulma yöntemini şekillendirecektir. Bunun için günümüzde kariyer web siteleri, üniversiteler yada mesleki okullar, özel danışmanlık firmaları ya da iş kur ile çalışan çok sayıda firma bulunmaktadır.

İşe Alma Süreci Nasıl İşler

Personel almak için süreç başladığında belirli bir sıra izlenmek zorundadır. İlk olarak ilan verilerek işe alım sürecinin başlatıldığı duyurulmalıdır. Ardından tüm adayların ön kabul işlemleri gerçekleştirilir. Kısa bir sohbet ve nezaket ile görüşme gerçekleştirilir.

Ardından personelin işe uygun olum olmadığını belirlemek için işe alım testleri yapılmalıdır. Bu testlerden başarılı olmanız kesin olarak işe alınacağınız anlamına gelmemektedir. Bu sadece iş kabiliyeti ve zihinsel yeteneklerini test etmek amacı ile yapılmaktadır. Buna ek olarak bir işin uygulamalı testi yapılmalıdır. Burada adayın yeteneği ölçülmeye çalışılacaktır. Bilgi, kişilik, zeka, grafik yanıtlı test gibi çok sayıda test yapılır. Bunlarda gerekli seviyenin üzerine çıkan aday iş görüşmesi için davet alır. Bu ilk adımın doğru atılmasını ve gereksiz olarak görülen adayların elenmesine yardımcı olur.

Bunun ardından yüz yüze detaylı görüşme gerçekleşecektir. Burada amaç adayın test ile ölçülemeyecek olan görevlerini ve niteliklerini ölçmeyi amaçlamaktadır. İki yönlü bir şekilde yapılan bir görülme olacaktır. Her sorgu yapılır hem de işe başvuran adaya işletme ile ilgili detaylı bilgi verilmektedir.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉