• PAYLAŞ

Kadınlarda Hamileliğin Beşinci Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?

  • 09/10/2016 - 12:16
  • 0 Yorum
  • 863 görüntüleme

Kadınlarda Hamileliğin Beşinci Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ? 

Değerli anne adaylarımız sizlerle beraber gebeliğinizin 5. haftasına gelmiş bulunuyoruz. Bu hafta içerisinde içinizde kelebekler uçtuğunu biliyoruz bu hafta hamile olduğunuzdan tam olarak emin olacağınız hafta oluyor. Bu yazımızda ; Hamilelik testini nasıl yapmalıyım ? Gebeliğimde mide bulantısı olur mu ?  Hamilelikte yaşayacağım sorunlar nelerdir ? Gibi sorularınızı cevaplarını aktaracağız. Gebeliğin 5. haftası içerisinde adet gecikmesi yaşanmasından sonra kısa bir süre geçti. Eğer şu ana kadar gebelik testi yaptırmadıysanız herhangi bir eczaneden ; İdrarda gebelik testi alarak kısa süre içerisinde hamile olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Adet gecikmesi yaşanmasından sonra yapılan İdrarda gebelik testinin doğruluk oranı son derece yüksektir. Hamile olduğunuzu tam olarak öğrendikten hemen sonra ilk olarak doktorunuzdan randevu alınız.

kadinlarda-hamileligin-besinci-haftasinda-yasanacak-degisimler-nelerdir-2
Bebeğinizde Meydana Gelecek Değişimler ;

Hamileliğin 5. haftası içinde bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 1,5 mm uzunluğunda olduğunu söyleyebiliriz. Gebelikte 5. haftadan itibaren bebeğinizin kalbini oluşturacak olan tabaka gelişmiştir. Merkezi sinir sistemi olan: beyin ve omurilik , kas, kemik yapıları şekillenmeye başladığını artık vücudunuzda bir mucizenin geliştiğini söyleyebiliriz. Bu gelişime sarısında yardımcı olmanız için bu ana kadar folik asit kullanmaya başlamadıysanız buna önem göstererek bir an önce başlamalısınız. Hamilelikte folik asit kullanmaya gebe kalmayı düşündüğünüz andan itibaren mutlaka başlamalısınız. Uzmanlar bu konuda hamile kalmaya karar verildiği zaman 3 ay öncesinden folik asit kullanmaya başlanmasını uygun görmektedir.

Bu hafta içerinde yapılacak olan ultrason muayenesinde gebelik kesesini görülebilirsiniz  fakat bebeğinizin kalp atışları henüz duyamayabilirsiniz. Hamileliğinizin 6. haftasından itibaren bebeğiniz görünür hale gelecektir ve baktığınız da kıvrılmış bir C harf şeklinde olduğu göreceksiniz.

Mide Bulantısı ve Kusma Yaşanması

Hamilelikte mide bulantısı genel olarak sabah bulantısı gebe kadınların % 70 ‘ini etkilemektedir. Hamilelikte mide bulantısı HCG hormonlarına bağlı olarak gelişir genel olarak ise gebeliğin 6. haftasında başlar ve HCG hormon seviyelerinin azalmasına bağlı olarak gebeliğin 13. haftasında sona ermesi beklenir. Hamile olan kadınların çoğu bu süreyi kolay olarak atlatırlar fakat son derece az bir kısmında aşırı derece mide bulantısı yada kusmayla beraber besin, sıvı kaybına neden olmaktadır. Bu durumun yaşanmasına tıp dilinde hyperemesis gravidarum adı verilmektedir. Bu gibi durumların yaşanmasında hamile olan anne adaylarına genel olarak hastanede damar üzerinden verilen sıvı ve ilaçlar ile tedavi uygulanmaktadır.

kadinlarda-hamileligin-besinci-haftasinda-yasanacak-degisimler-nelerdir-4

Gebelik Belirtileri Nelerdir ?

Sık sık idrara çıkma: Gebelik haftalarının ilerlemesi ile beraber rahminiz idrar torbanıza daha fazla basınç yaptıkça sizi rahatsız eder.

Göğüslerde değişim yaşanır: Gebelikle beraber anne adaylarında meme uçları koyulaşır , göğüslerde sızlama hissedilebilir.

Halsizlik ve Yorgunluk hissedilir : Hamilelik esnasında ilk yaşanan  belirtilerinden bir diğeri ise halsizlik ve çabuk yorulmadır. Bu konu ile doğru olarak başa çıkabilmek için mutlaka doktorunuzun verdiği vitamin ilaçlarını düzenli olarak kullanmalı ve fırsat buldukça dinlenmelisiniz. Şeker ve kafeinli bazlı olan besinlerden uzak durmaya özen gösterin

kadinlarda-hamileligin-besinci-haftasinda-yasanacak-degisimler-nelerdir-1

Hamilelik boyunca kaç kilo almalıyım ?

Gebelik süresi boyunca doğuma kadar alınması gereken standart bir kilo miktarı yoktur. Hamilelik döneminde alınması gereken kilo konusunda uzmanların önerileri dikkate alındığında  20. haftaya kadar hafta başına 300 gram daha sonraki zamanlarda ; 20. hafta ile 40. hafta arasında ise hafta başına 450 gram kilo alınmasını önermektedir.

Yapılan birçok araştırmada gebelik dönemi içerisinde alınacak kilonun anne adaylarının kilosuyla ters orantılı olduğunu göstermiştir. Yani daha açık anlatmak gerekirse düşük kilolu olan anne adaylarının 14-20 kilo arası aşırı kilolu olan anne adayının 8-12 kilo arası alması gerektiği sonucunu göstermiştir.

Bu konuda asıl önemli olan ise gebelik boyunca bebeğinizin ihtiyacı olan besinleri tüketmek olmalıdır. Boş yada yüksek kalori besinler almak yerine kaliteli besinler tüketmeniz son derece önemlidir.

Hamilelik sırasında egzersiz ve spor yapmanız son derece önemlidir. Bu konu hakkında detaylı bilgileri almanız için Hamile Kadınlar Spor Yaparken Nelere Dikkat Etmeli ? yazımızı okumanız size uygulayabileceğiniz önemli öneriler sağlayacaktır. Hamileliğinin 5. haftasında olan değerli anne adaylarımız yaşadığınız deneyimleri yorum yaparak okuyucularımızla paylaşmanız anne adaylarımızın daha fazla bilgi sahibi olmasını sağlayacaktır.

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉