• PAYLAŞ

Kadınlarda Kasık Ağrısı Nedenleri Nelerdir ve Tedavisi Nasıl Yapılır ?

  • 28/10/2016 - 16:11
  • 0 Yorum
  • 843 görüntüleme

Kadınlarda Kasık Ağrısı Nedenleri Nelerdir ve Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Kadınlarda Kronik pelvik ağrı en az 6 ay kadar süren kasıkta yada göbekaltı karın bölgelerinde hissedilen sürekli veya aralıklarla gelen bir ağrı türüdür. Ağrı genel olarak kramp tarzında, künt yada keskin olabilir. Ağrı herhangi bir durumdan dolayı ortaya çıkabilir. Şiddeti hafiften daha sonrasında çok şiddetliye kadar uzanabilir.

kadinlarda-kasik-agrisi-nedenleri-nelerdir-ve-tedavisi-nasil-yapilir-1

Kronşik Ağrı Nedenleri Nelerdir ?

Kronik ağrılar asıl olarak tıbbın bilinmezliğini koruyan konuları arasında önemli olanlardan birisidir. Sebepleri tam olarak bilinemez. Genel olarak   sindirim sistemi, ürolojik, jinekolojik, kas-iskelet sistemi yada nörolojik sebeplerden olabilmektedir. 18 ile 50 yaş aralığında olan kadınların %15-20 gibi oranında kronik ağrı gözlemlenmektedir.

Genel olarak ağrıların altta yatan bir sebebi bulunamadığından tedavi kısmı oldukça zordur. Organik olarak bir sebep bulunamadığında çoğu zaman ağrının asıl sebebi psikolojik olarak değerlendirilir.

Jinekolojik Ağrı Nedenleri Nelerdir ?

-Enfeksiyonlar:  Enfeksiyon zemini üzerinde gelişen sekellere bağlı organ değişikliklerinde yapışıklıklar meydana gelebilmektedir.

-Endometriozis:  Sıklık olarak adet dönemi içerisinde ağrı vardır.

-Adezyonlar diğer bir anlatımla Karın içi yapışıklıklar.

-Myomlar

-Over diğer bir anlatımla yumurtalık kistleri

-Adenomyozis diğer bir anlatımla rahim zarının, rahmin kas tabakası içinde bulunmasında dolayı oluşan ağrı.

-Pelvik konjesyon sendromu diğer bir anlatımla Pelvisi oluşturan kan damarlarında kanın göllenmesine bağlı olabileceği düşünülmektedir.

-Rahimde pozisyon bozuklukları: Rahmin geriye doğru dönük olması nedeni ile bel ağrısı sebebi olarak görülmektedir.

-Allen Masters Sendromu:  Uzamış olan normal doğum sürecinde rahimi tutan ve sarkmasını engel olan bağlarda yırtılmalar meydana gelebilmektedir. Doğum sonrası iyileşme tam olarak gerçekleşmezse ağrıya neden olabilir.

-Mittelschmerz  diğer bir anlatımla siklus ortası ağrı, yumurtlama ağrıs :  Tam olarak adet döneminin ortalarına denk gelen ağrıdır. Yumurta hücresinin yaratmış olduğu bası ve çatlama bu ağrıya sebep olur. Çatlama sonrası görülecek olan az miktarda kanama karın boşluğu içerşinde irritasyon ve ağrıya sebep verir.

-Tüplerin bağlanması:  Bazı uzmanlar ağrının olabileceğini ileri sürmelerine rağmen bu henüz kanıtlanabilmiş değildir.

kadinlarda-kasik-agrisi-nedenleri-nelerdir-ve-tedavisi-nasil-yapilir-3

Ağrının Nasıl Kaynaklandığı Nasıl Anlaşılır ? 

Kadınlarda kronik pelvik ağrının tanısının koyulması hem şikayetlerin çeşitliliği, hem de nedeninin çok farklı olabilmesinden dolayı zor bir rahatsızlık türüdür. Asıl amaç altta yatan sebebi bulabilmektir.

Tanıda bireyin detaylı öyküsü ve muayenesinin yapılmasının dışında oluşan enfeksiyonu gösterme açısından yapılacak kan ve idrar tahlilleri, ultrason ve bazı durumlarda ise karın içerisini görebilmek için laparoskopi gerekli olabilmektedir.

-Muayene: Enfeksiyon bulgularına rastlanması, pelvis organına ait olan kitlelerin tespit edilmesi ve aynı zaman da hassas alanların saptanması açısından son derece önemlidir.

-Görüntüleme Yöntemleri: Karın röntgen filmi, Ultrason, bilgisayarlı tomografi ve bunların dışında manyetik rezonans karın boşluğu içindeki anormal oluşumların saptanabilmesine yönelik uygulanan tetkiklerdir.

-Kan Ve İdrar Tetkikleri: Oluşmuş olan idrar yolu enfeksiyonlarını yada bazı kan hastalıklarını tespit edilebilmesi için gereklidir.

-Kültür: Cinsel yolla ile bulaşabilen hastalıkların taranmasında vajinal ve servikal kültürler alınabilmesi gerekebilir.

-Laparoskopi: Endometriozis veya pelvik konjesyon gibi hastalıkların tespiti açısından laparoskopi yapılabilmektedir.

kadinlarda-kasik-agrisi-nedenleri-nelerdir-ve-tedavisi-nasil-yapilir-2

Tetavi Olarak Plan Nasıl Belirlenir ?

Ağrı genel olarak altta yatan sebeplere yöneliktir. Ağrının çok çeşitli sebepleri olduğundan dolayı eğer kesin bir sebep bulunabilmişse o sebebe yönelik olarak tedavi esas alınır. Yapılan kontrollerde hiç bir neden bulunamadığı durumlarda tedavi olarak sadece ağrı kesici ve bazı durumlarda ise doğum kontrol hapları verilebilmektedir.

Psikolojik nedenler düşünülüyorsa bunun için anksiyolitikler, antidepresan ilaçlar aracılığı ile tedavi denenebilmektedir. Psikoterapi ağrı tedavilerinde bazı durumlarda yardımcı olabilir. Akupunktur tedavisinin de bazı bireylerde tedavide başarılı sonuçlar verdiği söylenmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉