• PAYLAŞ

Kıbrıs Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

  • 07/07/2017 - 02:41
  • 0 Yorum
  • 1270 görüntüleme

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, hala vatandaşlık tartışmaları süren bir ülke konumunda. Vatandaşlık ile ilgili konularda yeni kanun hazırlanması bekleniyor ancak bu kanun çıkana kadar eski kanunlar yürürlükte olacak. Kıbrıs vatandaşlığı alırken diğer ülkelere göre daha az uğraş gerekmektedir. Bu yazımızda Kıbrıs vatandaşlığı nasıl alınır sorusunun cevabından detaylı bir şekilde bahsedeceğiz.

Kıbrıs Vatandaşlık Alımı

Kıbrıs’ta vatandaşlık alırken, tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi bazı şartları yerine getiriyor olmanız gerekmektedir. Bazı durumlarda işlemler daha hızlı devam ettiği için, vatandaşlık alımı da kolaylaşmaktadır. Bu durumlardan birine sahipseniz, vatandaşlık alma konusunda bir adım daha önde oluyorsunuz. İşte Kıbrıs vatandaşlığı alırken, süreci hızlandıracak bazı durumlar!

  • Ebeveynler Aracılığıyla Vatandaşlık Alma

Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı, ebeveynlerinden biri Kıbrıs uyruklu olan bireyler için daha da kolaylaşmaktadır. Eğer anne veya babası Kıbrıs vatandaşı olan bir birey, Kıbrıs vatandaşlığı almak isterse doğuştan bu hakka sahiptir. Gerekli başvuruları yaptıktan sonra vatandaşlık almaması için hiçbir neden yoktur. Ancak eğer Kıbrıs vatandaşlığı almak isteyen birey, reşit olduktan sonra 3 yıl içerisinde Kıbrıs vatandaşlığı başvurusunu yapmazsa; bu hak geçerliliğini yitirecektir. O yüzden 18 yaşını geçen bir bireyin en geç 22. Yaş gününe kadar vatandaşlık başvurusunu yapması gerekmektedir.

  • Yasa Sayesinde Kıbrıs Vatandaşı Olma

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bazı şartları sağlayanların vatandaşlık alması konusunda yasalara sahiptir. Eğer 15 Kasım 1983 yılından beri Kıbrıs’ta yaşayan bir bireyseniz, siz de Kıbrıs vatandaşı sayılırsınız. Bu durumda sizden başka herhangi bir şartı sağlanmanız beklenmemektedir.

  • Evlatlık ile Vatandaşlık Alımı

Evlatlık alınabilecek kişilerin Kıbrıs vatandaşı sayılmaları için bazı şartlar mevcuttur. Öncelikle evlatlık alınan kişinin bebek ya da çocuk olması, anne babasını kaybetmesi ya da onlara ulaşılamaması gibi durumlarda evlatlık edinilen birey Kuzey Kıbrıs vatandaşı kabul edilmektedir. Ancak bu şartlar dışında standart bir evlat edinme sırasında vatandaşlık alımı doğrudan sağlanmaz.

  • Evlilik Yolu ile Vatandaşlık Alımı

Çoğu ülke evlilik müessesine oldukça önem vermektedir ve evlilik nedeniyle vatandaşlık almak isteyen bireylere kolaylık sağlamaktadır. Ancak evliliğin gerçek olduğunun kontrol edilmesi gibi bazı durumlar da mevcuttur.

  • Doğum Nedeniyle Vatandaşlık Alımı

Ebeveynlerinden ikisi de Kıbrıs vatandaşı olmayan ancak Kıbrıs sınırları içerisinde dünyaya gelen bireyler, doğuştan Kıbrıs vatandaşı sayılmaktadırlar. Eğer iki ülke arasındaki anlaşmalar sağlanıyorsa, bireyin Kıbrıs vatandaşı olmaması için hiçbir neden yoktur. Ayrıca Kıbrıs sınırları içerisinde sahipsiz olarak bulunan çocuklar, herhangi bir farklı durumla karşılaşılmadığı sürece Kıbrıs doğumlu sayılmaktadırlar. Böylece Kıbrıs vatandaşlığı için başvuru yapmalarına dahi gerek kalmamaktadır.

Click to rate this post!
[Total: 6 Average: 2.3]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉