• PAYLAŞ

Sırt Ağrısı Nedir ve Neden Olan Hastalıklar Nelerdir ?

  • 11/12/2016 - 10:06
  • 0 Yorum
  • 1092 görüntüleme

Sırt Ağrısı Nedir ve Neden Olan Hastalıklar Nelerdir ?

Sırt Nedir ?

Genel olarak omuz ile kalça arasında olan bölgeye halk arasında sırt kısmı olarak adlandırılır. Sırt tam olarak, ligamentlerin daha açık anlatımla kuvvetli fibröz doku bağlarının birbirine bağladığı bel kemiği ile yani omurga ve vücudun pozisyonunu aynı zamanda hareketini de kontrol eden kaslar ile desteklenen bölgedir.

Sırt Hastalıkları Nelerdir ?

Sırt problemleri çok fazla çeşitlidir ve omurgayı etkileyen çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilir. Sırt hastalıkları genel olarak, omurganın sırt ağrısına sebep olan kemik, ligament, kas, tendon, sinir ve eklem hastalıklarına bağlı olarak olabilir diğer bir anlatımla omurga hastalıkları.

Sırt Ağrısı Nedir ?

Çoğu birey hayatının bir kısmında büyük olasılıkla sırt ağrısı çeker. Birkaç hafta içerisinde ağrı azaldığı ve röntgen gibi tetkikler yapılmasından önce analjezik ilaçlar yani ağrı kesiciler kullanılmasından dolayı birçok durumda kesin tanı konulması mümkün olmaz. Bu tip durumlarda, uzman doktorlar hastalığı tanımlamak adına özgül olmayan yani nonspesifik sırt ağrısı terimini kullanabilmeleri mümkündür.

Sırt Ağrısına Neden Olan Hastalıklar ve Belirtileri Nelerdir ?

Özgül olmayan sırt ağrısı dünyada birçok ülkede hastalık sebebi ile işe devamsızlığın önde gelen nedenleri arasındadır. İş yaparken ağır yük kaldıranlar yada taşıyanlar, uzun süreler boyunca aynı pozisyonda oturanlar yada eğilme hareketini yanlış uygulayanlarda sırt ağrısı riski oldukça yüksektir. Kilolu bireylerde sırt ağrısına daha fazla eğilimlidirler ve sırtları daha doğal olarak ağır yük altındadır ve genel olarak sırta destek olan karın kasları daha fazla zayıftır. Özgül olmayan sırt ağrılarının sırttaki bir yada daha fazla yapıyı etkileyen mekanik bir bozukluğa bağlı olduğu da düşünülmektedir. Bu mekanik bozukluklar arasında ligament zorlanması,  bir faset eklemde hasar yada disk prolapsusu yani disk kayması, bir kas yırtılması olabilir.

Hasar görmüş olan yapının ağrısına ek olarak, çevre kasların spazmı da daha geniş bir alan üzerinde ağrıya ve daha fazla hassasiyete sebep olacaktır. Bu durum bazen geçici skolyoza yani omurganın yana doğru eğriliğine yol açabilmesi mümkündür. Faset eklem bozuklukları ve intervertebral disk prolapsusu siyatiğe daha açık bir anlatımla kalçadan bacağın arka kısmına ve aynı zaman da ayağa yayılan ağrıya sebep olabilir. Bu durum, genel olarak omurilikten çıkan siyatik sinir kökü üzerindeki basının sonucunda oluşmaktadır.

Öksürme, aksırma yada zorlanma ağrıyı artırmaktadır. Siyatik sinir üzerinde oluşan bası, sinir ile aktive olan kasların zayıflığına ek olarak bacakta iğnelenme ve aynı zaman da karıncalanma hissine de sebep olur. Ağrı çok nadiren kalçanın ön kısmından femoral sinire doğru yayılma gösterebilmektedir. Omurga eklemlerinde osteoartrit  olması sürekli sırt ağrısına da sebep olabilir. Ankilozan spondilit yani omurgayı tutan inflamatuvar bir hastalık olması sırt bölgesinde hareket kısıtlılığı ile birlikte aynı zaman da sırt ağrısına ve sertliğe sebep olur.

Gebelikte yada bilinmeyen sebeplerden kendiliğinden düşme sonucunda veya kuyruk sokumu kemiği yere çarptığında koksidini yani omurga tabanında ağrı ve hassasiyet oluşabilmesi mümkündür. Piyelonefrit sırt ağrısının yanı sıra ateşe, soğuk terlemeye ve idrar yaparken ağrıya, belde ağrı ve hassasiyete  neden olabilir. Omurgada oluşan kanser, uykudan uyandıran ve dinlenme ile geçmek bilmeyen sürekli sırt ağrılarını yol açabilmektedir.

 

Sırt Ağrısının Nedeni Nasıl Anlaşılabilir ?

Osteoartirt sebebi ile sırt ağrısı ;

Servikal, torasik yada lumbosakral bölgeleriden birinde yada daha fazlasında omurlar arası eklemlerin dejenerasyonuna bağlı olarak sırtta ağrı ve sertlik olarak kendini gösterebilir.

Piyelonefrit sebebi ile sırt ağrısı ;

Böbrek enfeksiyonu sebebi ile bel bölgesinde ağrı şeklinde belli eden sırt ağrısı nedenlerindendir.

Siyatik sebebi ile sırt ağrısı ;

Sinir basısı sebebi ile kalçadan bacağın arka kısmına ve ayağa doğru yayılan ağrı türüdür.

Özgül olmayan sırt ağrısı ;

Genel olarak bel bölgesini etkileyen fakat ligament eklem veya disk, kas hasarı nedeni ile farklı bölgelerde de ortaya çıkan ağrı şeklinde kendini belli eden sırt ağrısı türüdür.

Koksidini sebebi ile sırt ağrısı ;

Omurga tabanında bazı durumlarda düşme sonrası oluşan ağrı ve hassasiyet olarak kendini gösteren ağrı türüdür.

Sırt Ağrısına Sebep Olan Hastalıkların Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Sırt ağrısının belli bir sebebi bulunduğunda, tedavi genel olarak o nedene yönelik olarak yapılır. Araştırmalar göz önüne alındığında, akut özgül olmayan sırt ağrısınd en iyi uygulanacak tedavinin mümkün olduğunca aktif olmak ve bunun yanı sıra gerektiği zamanlarda analjezik ilaç kullanmak olduğunu kanıtlamıştır. Yatak istirahatı asla iki günden daha uzun olmamalıdır. Bunların dışında fizyoterapi, şiropraktik, osteopati uygulamalar, akupunktur yada egzersiz tedavileri yardımcı olabilecek tedavi yöntemleridir.

Kronik özgül olmayan sırt ağrısının tedavisi genel olarak çok daha zordur. Tedavinde çoğu zaman nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçlar, kas gevşetici ilaçlar yada omurga enjeksiyonu ile tedaviler uygulanabilmektedir. Tens cihazının kullanılması bazı bireylerde ağrıyı azaltabilir. Bunlara alternatif olarak, kas gerilimini azaltmak adına vücut pozisyonunun ve aynı zamanda hareketinin nasıl düzeltilebileceğini öğreten Alexander tekniği de yararlı olabilmektedir. Çok nadir durumlarda kronik sırt ağrısının tedavisinde omurga cerrahisi gerekli olabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉