• PAYLAŞ

Yeni İş Kurarken Uygulanması Gereken Prosedürler Nelerdir?

  • 07/12/2016 - 19:14
  • 0 Yorum
  • 746 görüntüleme

Yeni İş Kurarken Uygulanması Gereken Prosedürler Nelerdir?

İş hayatına girmeye karar verdiniz. Maaşla çalışmak size göre değil diye düşünüyorsunuz ve kendi işinizin patronu olmak istiyorsunuz. Bunun için uzun yıllardır üzerinde düşündüğünüz bir iş kolu var. O iş alanı üzerinde yıllardır yaptığınız araştırmalar, pazarı yakından takip etmeniz sonucunda bu işin size para kazandıracağını dikkatli yapılırsa çok zengin olabileceğine karar verdiniz. İşte tam da bu noktada iş yeri kurarken dikkat etmeniz gerekenleri bilmeniz gerekiyor. Ancak bu şekilde istediğiniz işi yapmaya başlayabilirsiniz.

Ülkemiz şartlarında iş yarı açarken uğraşmanız gereken çok sayıda bürokratik işlem var. İşimi biliyorum bir dükkan açayım, bir de isim buldum mu gerisi kolay diye düşünürseniz hata edersiniz. İş verenlerin omuzlarında birçok sorumluluk bulunuyor. İşi açtıktan sonra bile devlete karşı olan sorumluluğunuz bitmiyor. Yaptığınız bir açılım hatasında müfettiş denetimi esnasında yüklü cezalar yiyebilirsiniz. Onun için iş açılımına çok dikkat etmelisiniz. İlk olarak yapmanız gereken açacağınız şirketin şahıs mı yoksa limited mi olacağına karar vermelisiniz. İkisinin de kendine göre avantajları var.  Yazımızın devamında şahit ve limited şirketler açılımı sırasında yaşanan farklılıkları ve avantajları detaylı bir şekilde paylaşmaya çalışacağız.

yeni-is-kurarken-uyulmasi-gereken-prosedurler

Şahıs Şirketi Kurarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Vergi dairesine başvurunuzu yapmadan önce elinizde olması gereken bazı belgeler var. Bunlar imzanızı tescil ettiğiniz bir adet beyanname, imza sirkünüz  ve muhtarlığınızdan onaylantıracağınız ikametgah belgenizi tamamlamanız gerekiyor. Ardından vergi dairesine giderek başvurunuzu tamamlamanız gerekiyor. Ardından şirketiniz de zorunlu olarak bulunması gereken vergi levhası, fatura, irsaliye, gelir ve gider pusulalarını bastırmalısınız. Bunları tamamladıktan sonra resmi bir şekilde açılışını yapmak için Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde ilanınızı yayınlattırmanız gerekiyor. Son olarak da yaşadığınız şehrin belediyesine giderek iş yeri açılış ruhsatı ve çalışma ruhsatı almak için başvurunuzu yapmalısınız. SSK ve Bağ-kur’a da iş yerinizi açtığınızı bildirmelisiniz.

Limited Şirket Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Limited şirket kurmak istiyorsanız en az 2 ortak olmalı ve sermayeniz en az 10 bin TL olmalıdır. Ancak bu şartları sağladığınız bu şirketi kurabilirsiniz. İlk adım olarak ortaklar arasında kurumlum sözleşmesi imzalanmalı ve ardından bu sözleşme notere tasdik ettirilmelidir. Kuruluşun öncesinde Ticaret odasında imza beyannamesi sunarak ilk adımı tamamlamış oluyorsunuz.

Bu işlemlerinizi bitirdikten sonra sözleşmede yazan ana sermayenin en az dörtte birlik kısmı herhangi bir bankaya yatırılmalıdır. Ardından odaya vermek için bankadan mektup alınır. Ardından sözleşmeniz ve bir dilekçe ile şirketinizi açacağınız bölgede yetkili olan vergi dairesine giderek başvurunuzu yapmalısınız. Muhasebe işlemlerinizi yaptırmak için vekalet çıkarmalısınız. Diğer süreçler şahıs şirketi kurmakla aynı şekilde işliyor. İş yeri açma işlemlerinin büyük bir kısmı aynı gibi gözükse de şahıs şirketlerinde 1 günde üzerinde durulursa halledilebilir. Limited de ise 1 haftayı bulabilir.

yeni-is-kurarken-uyulmasi-gereken-prosedurler-2

Şirket Kurmanın Bedeli Ne kadardır

Bu süreçler bir şekilde yapılacaktır. Ancak bu süreçleri işletirken sizlere maliyeti ne kadar olacaktır. Şahıs şirketi kurmak istiyorsanız size olacağı maliyeti 600 ile 1000 TL arasında değişebiliyor. Bu detaylara göre farklılık gösterebiliyor. Ancak açmak istediğiniz limited şirket ise sizlere maliyeti 2.500 TL ile 5.000 TL’yi bulacaktır. Bunları vermeniz yeterli olmayacaktır. Bağ-kur’a mutlaka 440 TL’lik bir ödeme yapmanız gerekiyor. Ayrıca muhasebecinize de ödeme yapmalısınız. Bu ücrette şirketin tipine göre değişiklik gösteriyor. Şahıslar da 80-120 TL arasında olurken. Limited de bu ücret 250 ile 200 TL arasında değişiklik gösteriyor.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉