• PAYLAŞ

Amerikan Vatandaşlığı Nasıl Kazanılır?

  • 23/08/2016 - 10:00
  • 0 Yorum
  • 1085 görüntüleme

 

Amerikan vatandaşlığı almanın dört farklı yolu vardır: ABD topraklarında doğmuşsanız, anne ve babanız ABD vatandaşıysa, vatandaşlığa geçme hakkı kazandıysanız ve son olarak anne ve babanız vatandaşlığa geçmişse.

ABD vatandaşı olabilmek için gene olarak başka ülkelerin vatandaşlığından tamamen çıkmanız gerekmektedir ama yaşadığınız ülkeniz vatandaşlığınızdan vazgeçmenize izin vermeyerek çifte vatandaşlık kazanmanıza izin verebilir.

ABD bulunan göç yasaları son derece karmaşıktır ve bireyler pek çok şekilde kendileri bile farkına varmadan vatandaşlık almaya hak kazanmış olabilir. Son 50 yıl içerisinde ülkenin dışında doğmuş olan bir çocuğun vatandaş olup olmayacağını belirleyen kanunlar pek çok kere değişmiştir. Temel kural olarak, anne ve babanızdan birinin ABD vatandaşı olması yada ABD topraklarında belirli bir süre sabit olarak yaşmış olmasıdır. Eğer ABD vatandaşı olma ihtimaliniz olduğunu düşünüyorsanız konsolosluk üzerinden doğduğunuz zaman içerisinde geçerli olan yasanın ayrıntılarını isteyebilirsiniz.

Amerikan Vatandaşlığı Nasıl Kazanılır 2

1952 ile1986 yılları arasında doğmuşsanız ve anne ve babanızdan yalnızca biri ABD vatandaşıysa ülke içerisinde en az beş yılı 14 yaşından sonra olmak üzere on yıldan daha az yaşamış olması gereklidir.

5 Kasım 1986’dan bu yana değişen kanunlara göre on yıl olan ikamet kuralı günümüzde en az iki yılı 14 yaşından sonra olmak şartı üzere beş yıla inmiştir.

Anne ve babalar ABD vatandaşlığına geçtiğinde, çocuklarının da aynı zaman da yeşil kartları varsa, anne ve babalarının vatandaşlığa geçtiği tarihte 18 yaşını doldurmamışsa otomatik olarak aynı hakkı kazanır.

ABD vatandaşı olunduğunuzu tam olarak kanıtlayan belgeler eyalet valiliğinden alınacak olan doğum sertifikası, ABD ait pasaport, ABD vatandaşlık sertifikası veya konsolosluk tarafında verilen doğum kaydını gösteren sertifikadır.

Amerika sınırları içerisinde doğmuş olan her çocuk anne ve babalarının yaşadıkları ülkesinin yasaları ne derse desin otomatik olarak ABD vatandaşıdır. Yabancı olan diplomatların ABD toprakları üzerinde doğan çocukları bu kural dışındadır.

VATANDAŞLIĞIA GEÇMEK

ABD vatandaşlığını kazanmak için en az 18 yaşında olmanız ve bunun yanın da en az beş yıldır yeşil kart sahibi olmanız şarttır. Ayrıca bunların dışında ahlaklı bir kişi olmalı, İngilizceyi çok iyi bilmeli ve Amerikan siyasetinin ve tarihinin hakkında son derece bilgi sahibi olmalısınız.

Beş yıllık olan bekleme süresinin minimum yarısını Amerika topraklarında geçirmelisiniz. Eğer bir yıl yada daha uzun süreliğine ülkeden çıkış yaparsanız Amerika topraklarında o zamana kadar geçirdiğiniz bütün süre sıfırlanır ve yeniden beklemeye baştan başlarsınız.

Vatandaşlığa geçmek üzere yapılan işlemler son derece basittir. INS üzerinden N-400 formunu doğru olarak doldurarak başvurusunuz. Başvurunuzu yapıp işleme konduktan sonra bu işlem 2 ay ile 1 yıl arası sürebilir. Bu aşama içerisinde tarih ve siyaset bilginizin yanı sıra İngilizce bilginizin detaylıca ölçüleceği mülakata çağrılırsınız. Size sorulacak sorular arasında ABD’nin bağımsızlığını kazanmış olduğu tarih, bayrakta bulunan yıldızlar ve üzerinde bulunan çizgilerin anlamı, hem ABD başkanının hem de başkan yardımcısının görev başındayken ölmesi durumunda ne olacağı, yaşadığınız eyaletin valisinin kim olduğu, ABD milli marşın adı ve kim tarafından yazdığı gibi bir çok soru sorulacaktır. Bu sorulan sorular vatandaş olmak isteyen bireylerin yaptıkları şeyi ciddiye almasını sağlamak için tasarlanmıştır. Sizi kesinlikle milliyetçi yapmaya çalışmazlar, daha çok istekleri arasında yeni ülkeniz hakkında önemli şeyleri öğrenme zahmetine girmeniz ve ciddiye almanız beklenmektedir.

Vatandaşlık olma sürecin son aşaması ABD bağlı kalacağınıza dair yemin ettiğiniz ve başka vatandaşlıkları terk ettiğinizin üzerine yapılan yemin törenidir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉