• PAYLAŞ

Anestezi nedir? Nasıl Yapılır?

  • 05/08/2016 - 22:08
  • 0 Yorum
  • 958 görüntüleme

Eksi çağlarda insanlar en ufak bir yara aldıklarında yaşama şansları yok olarak kabul edilirmiş. Günümüzde gelişen tıp sayesinde insanlara en ufak bir acı dahi vermeden tüm ameliyatlar gerçekleştirilebiliyor. Tabi bunu tıp içinde bulunan anestezi sağlıyor. Anestezi ameliyat esnasında ameliyat geçirecek kişisinin hiçbir şey duymamasına olanak tanımaktadır. Bu konuda uzman sahibi anestezi uzmanları tarafından kişilere uygulanmaktadır. Bu konuda uzman olmak isteyen kişilerin uzman doktorlar gibi eğitim almaları gerekmektedir. Günümüzde bu konuda doktorlara ameliyat sırasında yardımcı olması amacıyla tıp fakültelerinde özel anestezi bölümleri bulunmaktadır. Bu konuda ihtiyacın aşırı çok olması nedeniyle mezun olduktan hemen sonra göreve başlayacaklardır.

anestezi-nedir-nasıl-yapılır

Anestezinin Türkçe sözlükte kelime anlamı his ve duygu kaybı olduğunu söyleyebiliriz. Bu uygulama yapılarak ameliyata giren kişi ameliyatın süresi ne olursa olsun hiçbir şey hatırlamayacaktır. Tabi bazı anestezilerde tam olarak bilinç kaybı yaşanmamaktadır. Bu farklı anestezi tekniklerinin olması nedeniyle karşılaşılan bir durumdur. Üç farklı teknik vardır. Ameliyatın önem derecesine göre ameliyat öncesinde uygulama tercihini uzmanlar belirlemektedir. Genel anestezi kişinin tam anlamıyla bilincinin ortadan kaybolmasına verilen uygulamya denilmektedir. Bir diğer teknik ise Bölgesel Anestezidir. Bıcak ile işlem yapılacak bölgenin etrafını hissizleştirmek amacıyla yapılan anestezi tekniğine verilen isimdir. Bu sayede kişinin bilince açık olsa dahi yapılan işleme karşı hiçbir tepki vermeyecektir.

Son olarak da lokal anestezi tekniği vardır. Tam nokta atışı ile yapılan anestezi olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin ayak bileğinden ameliyat geçirecek kişinin sadece deri altına verilen anestezi maddesi ile oranın uyuşturulmasına denilmektedir. Lokal teknik tek başına çok az kullanılmakla birlikte daha çok genel anestezi ile birlikte kullanılmaktadır. Genel yapılan teknik için damardan insana verilen ilaç ile uygulanır. Hasta ameliyat bitene kadar uyuması için bu ilacın derecesini uzmanlar belirlemektedir. Bu esnada hasta monitörler yardımı ile düzenli olarak takip edilir. Lokal’da ise hastanın bilinci açıktır. Bu sefer de ilaç sadece uyuşturulması istenen bölgeye derinin altına şırınga ile enjekte edilir. Bu uygulamanın en çok kullanıldığı tıp dalı dişçiliktir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ
ETİKETLER :


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉