• PAYLAŞ

Aşı Korkusu Nasıl Tedavi Edilir?

  • 19/08/2017 - 09:00
  • 0 Yorum
  • 993 görüntüleme

Aşı ilk bulunduğundan bu tarafa insanların kaderini önemli ölçüde değiştirmiştir. Birçok hastalık daha hızlı bir şekilde tedavi edilmiş ve bir nevi insan evrimini tamamlamıştır. Basit nedenlerden dolayı yaşanan erken ölümlerin önüne geçilmiştir. Ancak bizim için bu kadar faydalı olan bir ilaç çeşidini vücudumuza enjekte etmemize yarayan iğneden korkan çok sayıda çocuk ve yetişkin bulunmaktadır. Mutlaka sizlerde bu duruma şahit olmuşsunuzdur. Saniyelik süren bir olay için bir çocuğun tüm hastaneyi ayağa kaldırdığını ya da bir yetişkinin bayıldığını görmüşsünüzdür. Bu komik bir durum gibi görülse de aşılması gereken önemli bir sorun olarak kabul edilmelidir.

Sorunun Psikoloji Olduğu Kabul Edilmelidir

Aşıdan korkma sorunu tamamen psikolojiktir. Aşır korkusu bilim dilinde iğne fobisi olarak da kabul edilmektedir. Bu korku insanlarda çocuk yaştan başlamaktadır. Genelde aileler yüzünden olmaktadır. Çünkü bir çok anne ve baba çocuğun uslu durması için sana iğne yaparım gibi kelimeler kullanmaktadır. Çocuk bunun ne olduğunu tam kavrayamadığı için iğnenin kendisi için zararlı bir işlem olduğuna karar vermektedir. Bu durum çocukluktan başlayarak ergenliğin ileri safhalarına kadar hatta yetişkinlik sürecinde kesintisiz bir şekilde devam etmektedir. Bu sorunun aşılması için herhangi bir ilaç ya da hap yoktur. Tek yapılması gereken psikologlardan yardım alınmasıdır. Bu uzmanlarda aşı fobisinin tedavi etmek için bilişsel terapi yöntemlerini kullanmaktadır. Bu yöntemler sayesinde sorun belirli bir sürecin ardından tedavi edilmektedir.

Eğer bu sorun çok hızlı bir şekilde aşılmazsa insanların hayatına çok büyük bir engel olarak kalacaklardır. Basit bir iğnenin yapılması ya da kan aldırma gibi durumlarda büyük problemlerin çıkmasına neden olacaktır. Yapılan araştırmalarda çocukların ilk olarak iğneden korkmalarının nedeni sadece bu iğne yüzünden çok fazla acı duyacaklarını düşünmeleridir. Aşı korkusunu tetikleyen sorunlardan birisi de kan görme korkusudur. İkisi birleştiğinde ortaya büyük bir sorun çıkacaktır.

Aşı sorununu tedavi edebilmek için belirli bir sürecin işlemesi gerekmektedir. Öncelikle bu sorunun neden olduğunu öğrenmek gerekir. Bunun için sorunun kökenine inerek çocukların neden aşıdan korktuğu bir şekilde öğrenmelidir. Yukarıda dediğimiz gibi anne-babaların tutumu nedeniyle olabileceği gibi çocuklar iğne yapacak insanların davranışları da bu sorunu tetikleyebilir. Aşı yapacak kişinin nazik ve sevecen tavırlar içerisinde olması gerekmektedir. Unutmaması gereken en önemli detay onun yüzünden çocukluğundan başlayarak tüm hayatı boyunca aşıdan korkmasına neden olabileceğidir. Günümüzde nadir de olsa yetişkin insanlar aşıdan korkmaktadır. Yaş ilerledikçe bunun tedavisi daha zor olmaktadır. Yetişkin insanlarda sorunun çözülmesi için geçmiş yaşantılara inilmelidir. İğneden ilk korktuğu an ortaya çıkarılmalı ve onunla yüzleşmesi sağlanmalıdır. Bu sayede aşı korkusu adım adım aşılmaya başlanmış olur.

Çocukların aşı korkusunu yenmek daha kolaydır. Genelde hiç kimse bu konuda fazla düşünmeden hareket ettikleri için çocukları tutarak aşı yapılmasını sağlamaktadır. Bunun yerine çocuğa öncelikle aşının faydaları anlatılmalıdır. Onun koruyucu özelliklerinden bahsedilmeli, bu sayede yaşayabileceği birçok hastalığı yenebileceği gibi detaylar aktarılmalıdır. Eğer gerekirse çocuklara aşı sonrasında çok sevdiği bir şeyin verilmesi sağlanmalıdır. Çocuk buna katlanırsa sonrasında seveceği bir şey yemeği kabul etmesi onun için bir avantaj olarak kullanılacaktır. Bu sayede aşı korkusunun yenilmesi için ilk adım atılmış olacaktır. İşlem yapılırken çocuk kesinlikle korkutulmamalıdır. Aşıyı yapacak kişi dikkatli bir şekilde çocuğu korkutmadan yaklaşmalıdır. Çünkü zorlama ile yapılan aşılar çocuklarda ileri dönemlerde büyük bir fobinin oluşmasına neden olabilir. Bu durum kesinlikle unutulmamalıdır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉