• PAYLAŞ

Boya Badana Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

  • 26/08/2016 - 12:00
  • 0 Yorum
  • 1169 görüntüleme

Bahar aylarına girildiğinde evlerde en çok yapılan işlerinden biri de boya badanadır. Birazcık el becerisi ve birazda özen ile bu işin gerçekleştirilmesi son derece kolay ve bir o kadar da eğlenceli olabilir.

Boya Badana Nasıl Yapılır?

-Boya rengine karar verildikten sonra yeterli miktarda boya satın alınmalıdır. Boya alınırken ambalajlarında kaç metrekare duvar boyayabileceği alanı yazar. Bu değer baz alınarak boyanacak alan karşılaştırılarak ihtiyaç duyulan miktar kadar boya alınmalıdır. Boyanın yanında malzeme olarak kestirme fırçası, fırça sopası, rulo fırça, maskeleme bandı, ızgaralı boya tavası ve boya ızgarası gibi ürünler de temin edilmelidir.

-Boya işlemlerine başlamadan önce boyanması gereken yüzeylerin mutlaka hazırlanması gerekir. Eğer eski olan boyada kabaran ve dökülen kısımlar varsa bu bölgedeki boya spatula ya da zımpara ile kazınmalıdır. Kazınan eski yerler ile duvar ve tavanlarda bulunan mimari hatalar macun veya alçı ile doldurulup, dolgu maddesi tamamen kuruduktan sonra zımpara yardımı ile düzlenmelidir.

-Badana yapılırken eşyaların kirlenmemesi için koruma naylonları veya eski örtüler kullanılabilir. Boyanacak odada bulunan eşyalar dışarı çıkarılma imkanı yoksa, badana yapılırken engel olmayacak şekilde odanın orta kısmına veya odanın bir kenarına istiflenerek üzerleri koruyacak şekilde örtülmelidir.

-Kullanılacak olan boya, ambalajın üzerinde yazan ölçüde su eklenerek inceltilmelidir. Eğer kovada bulunan boyanın tamamı kullanılmayacaksa kullanılacak olan kadar boya başka bir temiz kovaya aktarılarak burada inceltilmelidir. Bu şekilde yapıldığında su ilave edilmeyen ve artan boya uzun süre saklanabilir.

Püf Noktaları

-İnceltilen boya kesinlikle çok akışkan olmamalıdır. Bu şekilde olduğu zaman boyanın rulo ve fırçadan üzerinden akması engellenir. Ancak çok koyu olan boya da rulo ve fırçanın duvarda yürümesini son derece zorlaştırır. Birkaç deneme yaparak boya kıvamında ideal ölçüyü tutturulabilir. Boyama sırasında fırça izi olmaması içinse kestirme olarak kullanılacak boya, normalden çok daha ince olmalıdır.

-Fırçalar boya kabının kenarına rulo ise boya kabı içerisine koymuş olduğunuz boya ızgarası üzerinde yavaşça gezdirilerek fazla boyanın tamamı akıtılmış olur. Bu uygulamanın yapılması aynı zamanda boyanın fırçadan ve rulodan yerlere damlamasını ve akmasını önler.

-Duvarlar boyanırken dalgalanma olmaması için rulo her zaman aynı doğrultuda hareket ettirilmelidir.

-Boya mümkün olduğu kadar ince katlar halinde ve birkaç kat atılarak uygulanmalı, birinci kat boya kurumadan ikinci bir kat uygulanmamalıdır. Dar alanların boyanmasında parmak rulo ile verimli çalışılabilir. Fırça ve parmak rulo kullanımı esnasında ızgaralı boya tavası kullanımı boyama işlemini çok daha pratik hale getirebilir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉