• PAYLAŞ

Polen Alerjisi Nedir ve Nasıl Önlem Alınır?

  • 26/08/2016 - 12:20
  • 0 Yorum
  • 902 görüntüleme

Baharın gelmesinden kaynaklı olarak doğada birçok değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklerin başında gelenlerinden birisi ise aynı tür olan bitkiler arasında görülen döllenme amaçlı olarak havaya salınan ve rüzgar yardımı ile etrafa yayılan polenlerdir. Polen halk arasında çiçek tozları olarak bilinmektedir. Bu doğal olarak yayılan polenler nisan ve haziran aylarında daha yoğun olarak görülmektedir. Polen alerjisi, birçok bireyin iş ya da okul hayatını negatif yönde etkilemektedir.

Polen alerjisi ise bireylerin belli polen türlerinde bulanan bazı protein türlerine alerjik reaksiyon göstermesinden kaynaklanır. Polen alerjisi, tıp dilinde alerjik rinit olarak ya da halk arasında saman nezlesi olarak da bilinir.

Hangi Bitkiler Alerjiye Neden Olur?

Polenlerin alerjik hastalıklara neden olma potansiyelleri oldukça farklıdır. Bu bakımdan çayır, tatlı ilkbahar otu, salkım otu, zeytin ağacı, dubar sarmaşığı, ısırgan otu, arpa,  yulaf, çavdar, buğday ve mısır gibi hububat polenleri, akkazayağı, yapışkan otu ve kuzukulağı gibi yabani ot polenleri önemli derecede alerjik polenleri oluşturdukları bilinirler.

Belirtileri;

-Burunda şiddetli akma ve kaşınma

-Burunda sürekli tıkanma ve iltihaplanma

-Sürekli olarak hapşırma

-Gözlerde devamlı sulanma, kaşıntı ve şişmeler

-Bazı özel durumlar da astım gibi rahatsızlıklar

-Şiddetli yorgunluk ve halsizlik

-Konsantre ya da öğrenme kabiliyetinde gözle görülür azalma meydana gelir.

Polen Alerjisi Nedir ve Nasıl Önlem Alınır

Teşhis Nasıl Yapılır?

Alanında uzman olan doktorlar alerjiyi tam olarak belirlemek için cildinize iğne testi yapılır. Test maddeleri cildiniz üzerine damlatıldıktan sonra oldukça küçük bir delik açılır. Deriniz üzerinizde kızarıklık meydana geliyorsa bu kesin olarak alerjiniz olduğuna işarettir. Kan testi yapılması ile de polen alerjisi teşhis etmekte kullanılan bir metottur.

Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bireylerin mutlaka kendilerinin alerjisi olduğu maddelerden uzak durmalarıdır. Genel olarak polen alerjisi olanların bu dönemlerde evlerinden mümkün olduğunca az çıkmalı evde bulunurken kapı ve pencerelerin kapalı olması büyük önem taşır. Bunların dışında dışarıda giyilen ayakkabılar eve girmemeli, polenin yoğun olduğu aylarda evlerde yıkanan çamaşırlar dışarıda kurutulmamalı. Bütün alınan önlemlere rağmen polen alerjisi başlamış ise doktorunuz doğrultusunda tavsiye edilen ilaçları kullanmak son derece yararlı olacaktır. Doktorunuz polen alerjisine karşı göz damlaları, iğneler, burun ilaçları, alerji hapları ve solunum yoluyla alınan ilaçlar önerebilir. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken başkasına iyi gelen bir tedavi ve ilaç size kesinlikle iyi gelmeyebilir. Bundan mutlaka kaçının. Doktorunuzun sizlere önerdiği ilaçları düzenli olarak kullanın.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉