• PAYLAŞ

Google İç Dünyasına Bir Bakış

  • 28/07/2017 - 11:00
  • 0 Yorum
  • 672 görüntüleme

Çatı üstlerindeki çayırlarda yetiştirilen çilekler, üç şeritli olimpik yüzme havuzu, kaz tüyü yorganlar ve ses geçirmeyen uyku kozaları olarak dünyanın en güzel oyun alanlarını akla getirmekte olan bu tür şeyler aslında dünyadaki en büyük şirketlerden biri olan Google çalışanlarını şımartmak amacı ile sunulan özelliklerden sadece birkaç tanesidir. Arama motorunu kötü kullanmaktan dolayı AB aracılığı ile 2,1 milyar sterlin para cezası alan Google, endüstride yaratıcılık teşvik ederek ofis alanları ile dikkat çekmektedir. Google binasının olanları bir koşu pisti, basketbol sahası ve 24 saat hizmet veren masaj odaları dair her şey bulunuyor. Bu tasarım ile birlikte çalışanların kiloları kontrol ediliyor, saçları kesiliyor ve onlara gün içinde uyku çekmesi zorunlu kılınıyor. Google’da çalışmak isteyen ve başvuranlar ise zekâ testlerine tabii tutuluyor. Bu binada tahliye planı yapılsa ya da bu ülkede her yıl kaç tane saç kesimi gerçekleştirme gibi akla gelmeyecek sorular ile karşılaşılıyor. Yeni personel üyelerine Noogler, yeni personel çalışanlarına ise Xoogler olarak hitap ediliyor. Google ise insanların işten ayrılmasına pek sıcak bakmamaktadır.

Google sektöründe çalışanlarına karşılık farklı bir yaklaşım tarzı sergilenmektedir. Bu şirkette çalışmakta olan personellere öğle yemeği olsun, spor salonu olsun birçok farklı konuda anket yapılmaktadır. Bu anketler niteliğinde şirketin verimliliği ve hırsı ölçülmüş oluyor. 2012 senesinde başlatılan ve kod adı Aristoteles olan araştırma projesi sayesinde şirket içerisinde profesyonel bir ekip kurularak çalışmalara devam ediliyor. Eğer bir yönetici ilk gününde işe alınmış bir personeline selam vermesi durumunda önümüzdeki aylarda personelin motivasyonunda ve çalışma performansında artış gözlemleniyor. Fakat çalışanlar aşırı şekilde denetlendiğinin düşünerek bu durumdan şikâyetçiler. Geçen sene bir ürün yöneticisi işçilerin patronlarıyla konuştukları konuların anlatmalarının yasak olduğunu açıkladı. Şirketin ofislerinin birçoğunda ses ve ışık geçirmeyen uyku odaları bulunmaktadır. Fakat bu odalar bazı personeller tarafından fazla uyudukları için suiistimal ediliyor. Dinlenmek isteyen diğer personeller için ise masaj odaları, spor salonları bulunmaktadır. Çalışanların evcil hayvanlarını işe getirmeleri ise yasak değil ve aynı zamanda buna teşvik ediliyorlar. Denetim altında olunduğu sürece personel dört ayaklı arkadaşlarını ofise getirebilmekle birlikte düzenli olan ziyaretçilere özel Google kolay giriş çıkış yapabilmeleri adına personel kartı bile vermektedir. Google çalışanları bu tür politikaların kendilerini işyerlerin daha üretken kıldığını ve köpeklerini yürüyüşe çıkardıkları zamanlarda birçok iş arkadaşlarıyla da tanışma imkânı olduğunu söylemekteler.

 

Google köpeklere karşı gösterdiği aynı sempatiyi ise kedilere karşı göstermiyor. Kedi ve köpek arasında ayrımcılık yapmadıklarını söylüyorlar ancak kedi sağlığı açısından bu kadar fazla köpeğin olduğu bir ortama getirilmesini doğru bulmuyorlar. Ofiste diğer taraftan doktor, diş hekimi, fizyoterapist, avukat, ayakkabı parlatıcısı, güzellik uzmanı ve kuaförler yer almaktadır. Bu hizmetler ise çalışanlara ücretsiz olarak sunulmaktadır. Google personellerinin çamaşırlarını yıkamaları için evlerine gitmelerine dahi gerek kalmıyor. Personeller kirli kıyafetlerini ofisteki çamaşır makinelerinde yıkayarak kuru temizlemeye teslim edebilmektedir. Her çeşit ücretsiz yemekler de şirkette bulunmaktadır. Ücretsiz yemek fikri her ne kadar kulağa hoş geliyor olsa da arkasındaki sebepler oldukça rahatsız edici olmaktadır. Ofiste lezzetli yemekler bulunması ile birlikte personellerin ofisten çıkması için bir sebep bulunmuyor. Dokuz senedir Google şirketinde hesap yöneticisi olarak çalışmakta olan bir personel Google’ın çalışan personellerin hayatını tam anlamıyla ele geçirdiği söylüyor. Bütün hayat faaliyetlerini Google’da çalışırken gerçekleştirebilirken bir süre sonrasında ise bağımsız olarak bir şey yapılabilmesinin imkânsız olduğunu söylemektedir.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉