• PAYLAŞ

Kalp Kapakları Nedir ve Nasıl Çalışır?

  • 03/09/2016 - 15:40
  • 0 Yorum
  • 1250 görüntüleme

Kalbinizin dört tane kapakçığı bulunur. Görevleri ise kalbe gelen ve kalpten çıkan kanın doğru yönde ilerlemesini sağlamaktır.

Mitral kapak ve triküspid kulakçıklar yani üst kalp boşlukları ve ventriküllerin yani alt kalp odacıkları arasında bulunmaktadır. Aort kapağı ve pulmoner kapak karıncıklar ile kalpten çıkan büyük kan damarları arasında bulunmaktadır.

Kalp kapakçıkları güçlü ve ince kanatlı dokulardan meydana gelmektedir. Kapakçıklar vücuttan gelen kanın kalbe girmesini sağlamak üzere kalp atışının tam yarısında hareket ederler. Vücuttan gelen kanı içeride tutmak için kalp atışının kalan diğer yarısında kapalı kalırlar.

Mitral ve triküspit olan kapakçıkları aşağıdakiler tarafından desteklenmekte:

Halka: Sert yapılı olan fibröz halka kapakçığın şeklini korumasına destek olur.

Korda tendinea: Sert ve liflidir. Bunlar bir nevi paraşütü destekleyen iplere benzetilir.

Papiller kaslar: Karıncıkların iç kısmındaki duvarları parçasıdır.

Korda tendinea ve papiller adı verilen kaslar ise kapakçıkları sabit tutulmasını sağlayarak kanın geri dönmesini engeller.

Kapakçıklar nasıl çalışır?

Vücutta bulunan dört kapakçık açılıp kapanması ile kalbe kan akışını sağlar. Aşağıda bulunan detaylarda bu kan akışının nasıl gerçekleştiği ile bu süreç içerisinde kapakçıkların nasıl bir rol oynadığı açıklamaya çalışacağız. Vücuttaki kan açık olan mitral ve triküspit kapaklar sayesinde sağ ve sol kulakçıklardan karıncıklara doğru akması sağlanır.

Triküspit ve mitral kapakların açılması:

Sağ kulakçıktan gelen kan, açık durumda olan triküspit kapağından sağ karıncığın içine ve sol kulakçıktan gelen kan ise açık durumda olan mitral kapaktan sol karıncığın içine dolmaktadır.

Karıncıklar tam olarak dolduğunda, mitral ve triküspit olan kapaklar kapanır. Bu kapanma sayesinde, karıncıklar kasılırken dolan kanın kulakçıklara doğru geri gitmesini engeller.

Triküspit ve mitral kapakların kapanması:

Sağ karıncık tam olarak dolduğunda, tricupsid olan kapak kapanarak karıncık kasıldığında bulunan kanın sağ atriuma geri gitmesini engellemiş olur.

Benzer bir şekilde sol karıncık da dolduğunda, mitral olan kapak kapanarak kanın sol atriuma geri gitmesi önlenmiş olur.

Karıncıklar kasılmaya başlamasıyla ise pulmoner ve aort kapakları açılmaya zorlanarak ve kanın pulmoner arterle sayesinde akciğere, aorta ve vücudun diğer kalan bölgelerine gönderilmesi sağlanır.

kalp-nedir

Aort ve pulmoner kapaklarının açılması:

Sağ karıncık kasılmaya başladığında ise pulmoner kapak açılmaya zorlanır. Bu sırada kan sağ karıncık vasıtasıyla pulmoner artere doğru pompalanarak akciğerlere gitmesi sağlanır.

Sol karıncık kasılmaya başladığında ise benzer bir şekilde aort kapağı açılmaya zorlanır. Kan sol karıncıktan aort kapağı aracılığıyla aorta doğru pompalanması sağlanır. Aort ise birçok dallanma yaparak bunlar aracılığıyla vücuda kan sağlamış olur.

Karıncıkların kasılması sona erdiğinde ve dinlenmeye aşamasına geçtiklerinde aort ve pulmoner kapaklar da tamamen kapanır. Bu kapaklar bu sayede kanın karıncıklara geri gelmesini engeller.

Aort ve pulmoner kapaklarının kapanması:

Sağ karıncık da kasılmasını bitirerek dinlenme konumuna geçtiğinde pulmoner kapak da tamamen kapanır. Bu durum da kanın sağ karıncığın içine geri akmasını tamamen önler.

Bu döngü sürekli olarak devam ederek kanın kalp, akciğer ve vücutta sağlıklı olarak akmasını sağlar. Kalpte bulunan bu dört kapakçık kanın serbest olarak, doğru ve tek yönde ilerlemesini sağlamaktadır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉