• PAYLAŞ

Karaciğer Yağlanma Belirtileri Nelerdir?

  • 03/06/2017 - 15:00
  • 0 Yorum
  • 851 görüntüleme

Karaciğer yağlanması yani tıp dilindeki adıyla steatosis, karaciğer hücrelerinde meydana gelen aşırı yağ birikmesi sonucunda oluşmaktadır. Her zaman olmasa dahi bazı durumlarda organın kendisine zarar vermesi ile siroz gibi ciddi hastalıklara neden olabilmektedir. Aşırı kiloya sahip obezite hastalarında, şeker hastalığı olanlarda, yüksek kolesterol olan, trigliserid düzeyleri karaciğerde yağlanma riskini artıran etmenler arasında yer almaktadır. Karaciğer yağlanması beslenme ve alışkanlarda değişiklik yapılması ile birlikte çoğu durumlarda durdurulma imkânı sağlanabilmektedir. Yağlanma genel olarak hiçbir şekilde belirti göstermez ve farkında olunmadan yıllar boyunca hatta ve hatta 10 seneyi aşkın bir süreçte devam edebilir. Fakat kritik bir sürece gelindiğinde ise kilo kaybına, aşırı halsizliğe, karın bölgesinde oluşan ağrılara ve zihin karmaşıklığı gibi rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Sağlıklı bir karaciğere sahip olunmasının anlaşılması için içerisinde neredeyse hiç yağ bulunmaması gereklidir. Ancak bazen trigliserid olarak adlandırılan yağ molekülleri karaciğerde toplanıp birikmeye başlar ve yağlanmaya sebebiyet verebilmektedir. Az miktarda meydana gelen yağlanmalar fazla probleme yol açmaz fakat yağ miktarı arttığı müddetçe ve ileri boyuta ulaştığında karaciğer yağlanması ortaya çıkmaktadır. Bir süre sonra hayatı tehdit edecek boyutta ciddi bir hastalığa neden olmadan evvel mutlaka geç kalınmadan tedavi sürecine başlanması gerekmektedir. Karaciğer yağlanması alkolle bağımlı ve bağımsız tür olarak 2 şekilde kendini göstermektedir. Hızlı bir şekilde kilo kaybı ve yetersiz beslenme sonucunda bile karaciğer yağlanması görülebilmektedir. Alkole bağımlı bir biçimde karaciğer yağlanması görüldüğü durumda önlem olarak tek bir yol bulunmaktadır ve o da alkolü acil bir şekilde bırakmak olacaktır. Alkole bağlı olmadan yağlanma görülüyor ise fazla kilo sahibi olanların kilolarından doktor kontrolünde yavaş seyirde kurtulması, düzenli bir biçimde egzersize önem vermesi ve dengeli sağlıklı bir biçimde beslenerek bu programlara sadık kalması gerekmektedir.

Karaciğer yağlanması başlama safhasında herhangi bir belirti göstermemektedir. Yine de bu dönemlerde halsizlik belirtileri yavaş yavaş kendini gösterebilmektedir. Karaciğerin bulunmuş olduğu sağ kaburgaların hemen altındaki bölgede bir rahatsızlık hissiyatı meydana gelebilir.  Karaciğerdeki yağ birikiminin artması ile beraber organ genişler ve çevresindeki diğer organ ve dokulara baskı yapması sonucunda ağrılar meydana gelebilir. Karaciğer yağlanması eğer ileri bir safhaya ulaşmış ise ani bir şekilde kilo kaybına, güçsüz ve halsizliğe ve zihin karışıklığı gibi belirtileri ortaya çıkarmaktadır.

 

Karaciğer yağlanmasının diğer belirtileri;

  • Mide bulantısı
  • Donuk baş ağrıları
  • Vücut ve nefes kokusu
  • Şişkinlik ve hazımsızlık
  • Hemoroid
  • Vücut ısısının yükselmesi
  • Ciltte kaşıntı ve kızarıklık
  • Gözlerin kızarması
  • Hafızanın zayıflaması

Alkole Bağlı Olmayan Karaciğer Yağlanma Sebepleri

Alkole bağlı olmadan karaciğer yağlanmasının meydana gelmesindeki büyük sebeplerden bir tanesi obez ya da aşırı kilosu olan kişilerde meydana gelmektedir. Fakat her kilolu olan kişide karaciğer yağlanması görülmeyebilir ya da normal kilosundan yalnızca 5-6 kilo fazlası olan kişilerde ise karaciğer yağlanması görülebilmektedir. Tip 2 diyabet ise karaciğer yağlanma riskini önemli ölçüde artırmaktadır. Tip 1 diyabet hastalığı için böyle bir risk faktörü bulunmamaktadır. Karaciğer yağlanması yüksek tansiyon hastalarında normal tansiyonu olanlara göre daha yaygın bir biçimde görülebilmektedir. Karaciğer yağlanması genel olarak 50 yaş ve üstü yetişkin kişilerde görülmektedir. Kanda yüksek oran ile oluşan kolestrol ya da trigliserid bulunması sonucu karaciğer yağlanma risk faktörünü önemli bir biçimde artıran etkenler arasındadır. Çok hızlı bir biçimde kilo vermek ise bazı kişilerde yağ ve kanda bulunan yağ asitlerinde değişikliğe sebep olduğundan dolayı karaciğer yağlanması görülmektedir. Yetersiz beslenme, aşırı ilaç tüketimi, mide bypass ameliyatı, haşere ilaçları vb. kimyevi ilaçları da karaciğer yağlanmasına neden olmaktadır.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉