• PAYLAŞ

Kişisel Bütçeyi Yönetmenin 6 Kolay Yolu Nedir?

  • 06/01/2017 - 09:00
  • 0 Yorum
  • 821 görüntüleme

Kişisel Bütçeyi Yönetmenin 6 Kolay Yolu Nedir?

Kişisel bütçe planı yapmak ve ona uygun bir hayat yaşamak finansal olarak düzenli bir şekilde yaşamak için çok gereklidir. Bu yazımızda sizlere 6 önemli yöntem ile kişisel bütçenizi en iyi şekilde yönetmenin yolunu anlatmaya çalışacağız. İnsanlar harcamalarını düzenli bir şekilde yapmamaları, ihtiyacı olmayan ürünlere gerektiğinden fazla para harcamaları ve borçları düzenli bir şekilde ödenmemesi gibi nedenler uzun yıllar ekonomik olarak sıkıntı yaşamamıza neden olabilir. Devletlerin ekonomiyi bir düzene sokmak için uygulamış olduğu ekonomik kriterleri bireylerde kendisi için uygulamak zorundadır.

  1. Kredi Kartınızı Hayatınızdan Çıkarın

Kişisel bütçede yaşanan en büyük sorunun nedeni kredi kartının doğru şekilde kullanılmamasından kaynaklanmaktadır. Özellikle ülkemizde bilinçsiz bir şekilde kullanılan kredi kartların yüzünden birçok insan hapis cezası ile yüz yüze kalabiliyor. Eğer kredi kartınızı doğru şekilde kullanmayı başaramıyorsanız yapmanız gereken onu tamamen hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor. Kredi kartını doğru şekilde kullanmanız için gereken detayları sizlerle birçok yazımızda paylaşmaya çalıştık. Onları okuyarak kredi kartı kullanma konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz.

  1. İhtiyacınız olan şeyleri satın alın

Kişisel bütçe yapmanın size getireceği en büyük artı gereksiz harcamalarınızı görmenizi sağlaması olacaktır. Çünkü insanlar küçük olarak harcama yapsalar da gereksiz harcamalar bütçede büyük bir bölüm işgal edebiliyor. Örneğin haftada 2-3 kez dışarı da kahve içme alışkanlığınız varsa bunun size ne kadar bir maliyet getirdiğini hesaplamanıza yardım olur. Haftalık 30 TL aylık 120 TL kahve parası verdiğinizin farkına varmanıza yardımcı olacaktır. Bu kahve örneği olarak verdik ancak hayatınız da ki her şeye gerçekten ihtiyacınız olup olmadığı sorusunu sorarak almanız daha doğru olacaktır.

  1. Birikim yapın

Birikim yapmakta zorlanıyorsanız bu yıl bunu nasıl yapacağınızı öğrenmeniz gerekiyor. Eğer bu konuda para biriktirmeyen insanlardan birisi olarak kendinizi görüyorsanız bankalardan birikim hesabı açabilirsiniz. Size birikim yapma konusunda biraz ipucu verelim. Aylık gelirinizden belirli bir kısmı aklınızdan çıkarın ve onu kenara atacağınızı kendinize kabul ettirin. Bu birikim yapmanız için size yardımcı olabilir.

  1. Harcamalarınızı Yazın

Kişisel bütçenin en büyük avantajı size harcamalarınızı net bir şekilde ortaya çıkarması açısından önemlidir. Onun için kişisel bütçenizde aylık olarak her yaptığınız harcamayı günlük olarak yazmaya çalışın. Ay sonunda yazmış olduğunuz harcamaları ana başlıklar olarak toplayın. Örneğin ulaşıma ne kadar harcadığınızı ortaya çıkarın. Eğer bütçeniz de önemli bir kısmının ulaşım masraflarına gittiğini düşünüyorsanız, yapmanız gereken ulaşım için tasarruf yolları düşünmek olmalıdır. Kendi aracınız ile işe gitmek size daha yüksek bir masraf oluşturuyorsa artık toplu taşıma araçlarını kullanmalısınız.

  1. İndirimleri Takip Edin

Eviniz için almak zorunda olduğunuz bir ürünü en uygun şekilde almak için indirimleri yakından takip etmelisiniz. Özellikle büyük alışveriş merkezlerinde aylık düzenli olarak satılan indirimleri ürün katalogları bulunmaktadır. Piyasanın çok altına satılan bu ürünler sayesinde bütçenizde daha az bir pay ayırarak ihtiyacınızı alabilirsiniz. Yalnız dikkat etmeniz gereken ihtiyacınız olan üründe indirimleri takip etmek olmalıdır. Her gördüğünüz indirime yönelmek bütçenizde yeni açıklara neden olacaktır.

  1. Gelirinizden fazla harcama yapmayın

Kişisel bütçe sınırları içinde kalmak istiyorsanız almanız gereken ilk karar gelirinizden fazla harcama yapmamanız olacaktır. Aylık 2 bin TL maaş alıp, 2 bin 500 TL harcarsanız bu her ay 500 TL açık vereceğiniz anlamına geliyor. Kişisel bütçe bu konuda sizi yönlendirecektir. Eğer ne yaparsanız yapıp hala açık veriyorsanız kendinize ek gelir getiren işlere yönlendirmelisiniz.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉