• PAYLAŞ

Muhabbet Kuşu Bakımı Nasıl Yapılır ?

  • 16/06/2016 - 17:24
  • 0 Yorum
  • 1282 görüntüleme

 

Muhabbet kuşları Avustralya kıtasına özgü olup, çoğunlukla sarı veya yeşil renkli, uzun kuyruklu ve kanatlarında siyah taralı çizgilere sahiptir. Dış görünümlerinin güzelliği nedeniyle dünyanın bir çok yerinde evcil olarak beslenmektedir. Ömürleri 15 yıl kadar sürmektedir.

Kuşlar bünyeleri zayıf olması nedeniyle beslenme ve korunmasına çok dikkat edilmesi gerekir. Kuşunuzun sağlığı ve mutlu hissedebilmesi için öncelikle uygun büyüklükte, sağlıklı malzemeden  yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. Kuşunuzun eğlenmesi için uygun oyuncaklar edinilmelidir.

Kafeslerinin yeri direk güneş altında olmayan cam,pencere gibi direk soğuk alacağı alanlardan uzak tutulmalıdır. Narin hayvanlar olması nedeniyle hava akımına ve oda sıcaklığına dikkat edilmelidir.

Kuşların kafesleri yeterli sıklıkta temizlenmeli, olası parazitlere karşı önceden belirli aralıklar ile parazit spreyi uygulanmalıdır. Kuşun sürekli kaşınması, tüylerini kabartarak sürekli silkinmesi parazitler olduğu düşündürebilir. Bit spreyi 2-3 gün ara ile kullanılmalı, tedavi edilmelidir. Vitamin takviyesi de rutin aralıklar ile verilmelidir.

Beslenmesi için doğal besin olan yumurta sarısı ve meyve kabuklarını verebilirsiniz. Yumurta kafeste çok fazla muhabbet-kusu-konusma-egitimikafeste durduğunda parazite neden olduğundan kafeste uzun süre bekletilmemelidir. En çok sevdikleri yiyecek ise doğal darıdır. Doğal darıyı evde kolaylıkla saksılarda toprak içinde yetiştirebilirsiniz. Açık yemlerden uzak durulmalıdır. Fiyat olarak uygun olabilir ancak barındırdığı kir ve bakteri kuşa geçebilir. Bu da kuş hastalıklarına ve ölümüne neden olabilir.

Kafeste olması gereken kum ise muhabbet kuşların yemleri daha kolay sindirmesine yardımcı olur. Ayrıca kumlu tünek ve kumlu kağıtlar kullanılarak ayakta mantar oluşumunu engeller. Gaga taşı, kuşlar gagalarının uzunluğunu kontrol altına almaları için kullanır. Gaga taşı olmayan kafeste, gagalarının çok uzaması sonucu kuş yemek yiyemez hale gelir, gücünü kaybederek ölebilir. Uzayan gagaları ya da tırnaklar kuşlara özel hazırlanmış steril bir makas ile kesilir. Bu kesme işlemi uzman kişiler ile yapılmalı. Aksi takdirde kan damarlarına zarar verebilirsiniz.

Kuşların gün aşırı kafesleri açılmalı, uçmaları sağlanmalıdır. Evde çoğu zaman kapalı ortamda oldukları için kafes büyüklüğü dikkate alınmalıdır. Rahatlıkla hareket edeceği boyutlarda olmasına özen gösterilmelidir. Kuş kafesinin yüksekliği, kuş tüneğinde iken göğüs hizasında olacak şekilde ayarlanmalıdır. Daha alçak konuma yerleştirilen kafesler de kuşlar kendilerini güvensiz hisseder. Ele alınmayı sevmeyen hayvanlar olduğundan, kuşun yıkanması kafese konulan banyolar aracılığı ile sağlanmalıdır. Serinlemek isteğinde kendisi banyoyu kullanacaktır. Narin yapılı olduklarından dolayı banyo sonrası hastalanmaması için sıcak tutmak gerekir.

Muhabbet kuşları ne çok sıcak ne de çok soğuk ortamları sever. Çok sıcaklarda kanatlarını açarak serinlemeye çalışır. Ve gagasını açıp kapar, sık nefes almaya çalışır.

Tüm nesneler sıcak sabunlu su ile temizlenmeli, hiçbir yerde yem atığı ya da pislik kalmamasına dikkat edin. Temizlik yaparken eldiven kullanmanız kendi hijyeniniz açıdan önem taşımaktadır.

 

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 2]
  • PAYLAŞ
ETİKETLER :


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉