• PAYLAŞ

Plastik Atıklardan Kurtulma Ümidi

  • 26/06/2016 - 14:38
  • 0 Yorum
  • 865 görüntüleme

İnsanlığın en büyük sorunu olan plastik ambalajlar ve şişe kapakları içerisinde sorun yaşamayacağı ümidini veren, Çinli kimyagerler polietileni sıvı yakıda çeviren etkili bir formül bulmuş durumda. Eğer bu yöntem büyük ölçeklerde kullanılabilir olursa, küresel ölçüde plastik kirliliğinden büyük bir kurtulama yaşanabilir.

Polietilen, aslında plastiğin en yaygın türü. Dünya genelinde baktığınız da fabrikalar her sene bu maddeden yüz milyonlarca ton üretiyor olması boyutun ne kadar büyük olduğuna örnek olabilir. Bu madde Karbon ve hidrojen gibi atomlarının uzun zincirler halinde birleşmesinden oluşan bu malzeme oldukça kararlı bir yapıya sahip olduğundan, malzemenin de çok fazla maddeyle tepkimeye girmemesi anlamına geliyor. Bu durumun da en kötü yanı doğal ortamda kaybolmamasına neden olması.

Çok uzun yıllardır plastikten kurtulmanın etkili bir yöntemi aranıyor. Plastiği fırına atarak çok yüksek sıcaklıklarda yakabiliyorsunuz ancak bu yöntemde,  fazla enerji istemesi ile beraber, çevre kirliliği yaratıyor ve ortaya çıkan maddeler ise neredeyse plastik kadar zararlı maddeler oluyor. Yakın zaman diliminde keşfedilen plastik yiyen mikroplar dünya için bir ümit sunmuşlardı ancak biyolojik olan yöntem, şimdilik büyük ölçekteki atıklarda kolaylıkla kullanılacak gibi gözükmüyor.

Obu organik kimyacı Zheng Huang ise, dört yıl gibi uzun bir süredir bu soruna farklı bir yaklaşımı geliştirmek için uğraşıyor. Geçtiğimiz günlerde Science Advances’ta yazan Huang ve ekip arkadaşları, yazdıkları makalede, yöntemlerinin farkının bir katalizör eklenmesi sayesinde 150 santigrat dereceye kadar düşürülebilen sıcaklıklarda çalıştığını belirtmekte. İridyum diye belirtilen bu katalizör sayesinde polietilenin yapısı zayıfladığı ve sıvı ürüne dönüşme sürecinin hızlandığı yazılmış. Huang’ın yazdıklarına göre bu yöntem sonucunda ortaya çıkan maddeler, geleneksel yüksek ısılarda yakma yöntemine göre çok daha temiz. Ayrıca bu yöntemin iyi yönlerinden bir de kontrolünün daha kolay ve ortaya çıkan ürünün dizel yakıt olarak da kullanılabilecek olması. Bu yöntem, şimdilik  şişeler, plastik torbalar ve yiyecek paketleri gibi  küçük örnek grupları üzerin de işe yarıyor.

Ayrıca ekip ‘in, açıklamalarına bakıldığın da platin ailesinin nadir ve değerli bir metal üyesi olan iridyumu da çok daha ucuz bir alternatifle değiştirmek istiyorlar, maalesef metal katalizörlerin özel doğalarından dolayı bunu başarmak oldukça zor gözüküyor…

52cebdc768f73209c8605b62 aab07b9e941b66bcc3690a6a1aed05514b5f7d04a2f584ab13470c9bce8271f0_n

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ
ETİKETLER :


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉