• PAYLAŞ

Sistem Dosyası Bozulan Android Cihazlar Nasıl Kurtarılır ?

  • 29/09/2016 - 19:44
  • 0 Yorum
  • 1222 görüntüleme

Sistem Dosyası Bozulan Android Cihazlar Nasıl Kurtarılır ?

Android işletim sistemli cihazlarda sıklıkla kullanılan root işlemi bazı durumlarda yapılan ufak hatalarla cihazın çökmesine neden olabiliyor. Bu işlemler sırasında yaşanan sorunlar yapılan hataya göre farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle öncelik olarak hatanın nereden kaynaklandığına odaklanmak olmalıdır.

Android işletim sistemine sahip telefonunuza, ROM yüklerken yada sistem dosyaları üzerinden işlem yaparken bir şeyler yolunda gitmeyebilir ve bu durumda artık telefonunuzu açamıyor olabilirsiniz. Bir başka anlatımla telefonunuz tuğlaya dönüşmüş olabilir, fakat panik yapmanıza gerek yok, yaşanan duruma göre değişiklik gösterse de, telefonunuzu kurtarma olasılığınız oldukça yüksek.

sistem-dosyasi-bozulan-android-cihazlar-nasil-kurtarilir-3

Soft brick :

Cihazınız Android açılış ekranı üzerinde sıkışıyorsa yada direkt olarak recovery ekranı karşınıza çıkıyorsa, kullandığınız cihazınızın soft brick olduğu söyleyebiliriz. Cihazınızı açtığınızda herhangi bir hareket varsa, onu onarmanız çok daha kolay olacaktır.

Hard brick :

Cihazınızın güç düğmesine bastığınız zaman hiçbir şey olmuyorsa, yazılımsal çözümlere başvurarak cihazınızı onarmanız genel olarak mümkün olmayacaktır. Cihazınız üzerine uyumsuz ROM yada kernel yükleme sırasında hard brick’e dönüşebilir fakat bu oldukça nadir rastlanan durumlardandır.

Cihazınız üzerinde yaşadığınız sıkıntılar soft brick tanımlamasına uyuyorsa, genel olarak aşağıda sıraladığımız yöntemlerden biriyle cihazınızı kurtarabilirsiniz :

-Verileriniz tamamen temizleyip bir Custom ROM’u yeniden yükleyerek.

-Xposed mod’larını recovery üzerinden kapatarak.

-Nandroid yedeğinize geri dönüş yaparak.

-Cihazınızın fabrika imajını flash yaparak.

Bu işlem için İhtiyacınız Olanlar :

İşlem için gerekli olan araçların neredeyse hepsine muhtemelen halihazırda sahip olmalısınız, çünkü ROM yüklemek için gerek duyduğunuz araçlar size genel olarak yetecektir. Bu işlemde en önemlisi, cihazınızı root’larken yüklemiş olduğunuz custom recovery. Bu işlemde Custom recovery’yi yeni baştan yüklemeniz gerektiği zaman TMRP tercih etmelisiniz oldukça kapsamlı recovery aracı olan TWRP, günümüzde popüler cihazların nerdeyse tamamını destekliyor.

sistem-dosyasi-bozulan-android-cihazlar-nasil-kurtarilir-4

 

TWRP recovery aracını cihazlarınıza BURADAN yükleyebilirsiniz.

Recovery işleminin ardından, root’lamanız ve aynı zamana sistem mod’larını yüklemek için kullanmanız gereken Fastboot ve ADB’ye ihtiyacınız olacak. Her ikisini aracı da BURADAN indirebilirsiniz.

Gerekli olan araçları indirme işlemini tamamlamanızdan sonra işlemi uygulamaya başlayabilirsiniz.

Verileri temizleyin ve ROM’u yeniden yükleyin ;

Bu sistemi ROM flash’lamanızdan sonra cihazınız açılmamaya başladıysa denemelisiniz.

Soft brick ile karşılaşmanızın nedenlerinden biri, ROM yüklemesi yapmadan öncesinde veri temizleme yani data wipe işlemini yapmamış olmanızdır. Fakat bu sorunu kolayca ortadan kaldırmanız mümkün yalnız verilerinizi yedekleme yapmadıysanız sizin için biraz büyük bir kayıp olacak.

-Cihazınızı Custom recovery ile açın

-Wipe sekmesini bulun ve ardından Advanced Wipe’ı seçin.

-Data kutusunu seçmelisiniz -sistem, cache ve ART cache kutularını da seçmenizde sakınca yok ve onaylayın.

-Bu işlemlerin ardından Custom ROM’u yeniden flash’layın.

Verileri temizleme işlemi yapmanız cihazınızı yeniden fabrika ayarlarına döndürse de, normal şartlarda dahili depolamaya yada SD karta dokunmaz. Fakat sizin yine de verilerinizi yedeklemenizde fayda olacaktır. Cihazınızı yeniden baştan başlattığınızda Android kurulum ekranı ile karşılaşacaksınız. Kullandığınız Google hesap bilgilerinizi giriş yapmanızdan sonra uygulamalarınız otomatik olarak cihazınıza yüklenmeye başlayacak. Ekranız üzerinde kurulumu gördüğünüzde kullandığınız cihazınızı güvenle kurtarmış olduğunuz anlamına geliyor. Bu aşamadan sonra yapacağınız diğer işlemlerde biraz daha dikkatli olmak yaşanacak sorunların önüne geçecektir.

Bu işlemde isteğinize bağlı olarak, Nandroid yedeğinizden verileri geri yüklemeyi tercih edebilirsiniz.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉