• PAYLAŞ

Sollama Nasıl Yapılır?

  • 24/08/2016 - 13:40
  • 0 Yorum
  • 1101 görüntüleme

Trafikte yıl içerisinde birçok sefer kaza olmaktadır. Bunların bir çoğu ölümle sonuçlanan kazalar olmasa da kaza nedeniyle ölen insanların sayısı azımsanmayacak kadar azdır. 2014 yılında TUİK verilerine göre 1 milyonun üzerinde trafik kazası gerçekleşmiştir. Bu kazalarda ölen insan sayısı 3500’den fazladır. 280 binden fazla insanda bu kazalarda yaralanmıştır. Trafik kazalarının büyük oranda hata sürücülerde bulunmaktadır. Özellikle son yıllarda yolların yapımına önem verilmesi ile birlikte ülkemizde neredeyse tek şeritli yol kalmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak buna rağmen toplam kaza sayısı 2005 yılından bu yana neredeyse 2’ye katladığını söyleyebiliriz. 2005 yılında 620 bin olan kaza sayısı 2014 yılında 1 milyon 200 bine yükselmiştir.

Kazaların büyük çoğunluğunun sürücülerin kontrolsüz hareketleri nedeniyle olduğunu söylemiştir. Bu hareketlerin başında hatalı sollama gelmektedir. İnsanlar bir anlık dalgınlık nedeniyle sollama yapılmaması gereken bir alanda sollama teşebbüsü içine girmektedirler. Bu ya önden ya da arkadan gelen arabanın da yol hakkını kullanarak hızlı bir şekilde gelmesi kazalara davetiye çıkarmaktadır.

Bu yazıda size doğru sollamanın nasıl yapılacağını anlatacağız. Bazı kurallara kuymak sadece sizin değil yanınızda ki insanların canlarını da korumanıza yardımcı olacaktır. Sollamaya başlamadan önce dikiz aynası yardımı ile kendisini bir başka arabanın sollama girişimi içerisinde olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Eğer kontrollerinizi de gerektiği şekilde yaptıktan sonra sollamaya başlamanızda bir sakınca bulunmuyor.

sollama nasıl yapılır 2

Daha sonra önünüzde ki aracın da bir araç sollama girişimi içinde olup olmadığını da kontrol etmeniz gerekiyor. Bunu da kontrol ettikten sonra diğer önemli detaylara geçebilirsiniz.

Aracı sollayacağınız taraftan eğer iki yönlü araç trafiğine açık bir yolsa kontrol edilmesi gerekiyor. Ve geçiş süresince bir araç gelmeyeceğinin kesin olması gerekiyor. Bu konu kazaların en çok yaşandığı anı ifade ettiği için en çok dikkat edilmesi gereken andır. Bu andan itibaren takip mesafesini koruyarak sinyal verdikten sonra sollamaya başlayabilirsiniz. Araç geçildikten sonra sağ dikiz aynasında geçtiğiniz aracı görene kadar o şeritten ayrılmadan devam etmelisiniz. Aynada gördükten sonra sağa sinyali yakarak gerekli şeride geçerek sollama işlemini tamamlamalısınız. Güvenli bir sollama bu şekilde yapılmaktadır.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 1]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉