• PAYLAŞ

Terör Olayları Çocuklara Anlatımı Nasıl Yapılır?

  • 19/07/2016 - 16:08
  • 0 Yorum
  • 830 görüntüleme

Son günlerde giderek artan terör olaylarından belki de hiç birimizin aklına gelmese de en çok etkilenen çocuklar oluyor. Buna en son örnek olarak Başbakan Binali Yıldırım’ın Bakanlar Kurulu sırasında torunu ile arasında geçen konuşmayı bize aktarması ile tanıklık ettik. Peki, bu gibi durumlarda çocuklara bu gibi olayları nasıl anlatmamız gerekiyor. Ne gibi konulara dikkat etmeliyiz ve onları bu gibi olaylardan en az şekilde zarar alarak nasıl anlatmalıyız. Bu gibi durumlarda ebeveynlere çok büyük görev düşüyor. Televizyon ya da diğer iletişim kanallarından uzak tutabilirsiniz ancak gene de bir şekilde bu konuyu öğreneceklerdir ve bundan derinden etkileneceklerdir.

teror-olayları-cocuklara-anlatım

Bu gibi durumlarda anne ve babalar çocukları koruma iç güdüsüyle hareket ediyor ve bu konulardan onları izole etmeye çalışıyor. Bu doğru bir davranış olarak görünse de temelde bazı eksiklikleri var. Uzmanların yaptıkları açıklamalarda çocuklara terör saldırıları esnasında birinci ağızdan bilgi vermenin daha faydalı olduğunu söylüyorlar. Soracakları sorulara onların anlayabileceği şekilde ve işin özünü anlatarak bilgi vermenin daha iyi olacağını söylüyorlar. Olayın iç yüzünü sizden öğrenen çocuğunuz duygularını dışa vurmasını sağlamalısınız. Eğer çocuğunuz ile bu konuda bir konuşma yapacaksınız sakin bir şekilde anlatma yolunu tercih etmelisiniz. Çünkü çocuklar en çok anne babalarının yaşadığı hissiyattan durumdan daha çok etkilenirler.

Diğer önemli nokta bu gibi olayların ne kadarını çocuğunuza anlatacağız olacaktır. Çünkü çocuğunuzun psikolojisini en iyi bilen sizlersiniz. Daha fazlasını anlatmak çocuğunuzun üzerinden çok fazla bir etki bırakabilir. Bu konuda çalışmaları olan psikologlar ailelere bazı tavsiyelerde bulunuyor. İlk olarak çocuğunuzu televizyonda duyabileceği haberlerden uzak tutmaya çalışmalısınız. Sosyal medya kullanımını kontrol etmelisiniz. Yapacağınızın bu tür konuları içeren konuşmalar  esnasında çocuğunuzun yanında yapmamaya özen göstermelisiniz. Eğer konuşmak zorunda kalırsanız daha soyut ifadeler kullanabilirsiniz. Ölenlerden ya da ağır yaralanan insanlardan bahsetmek yerine, büyük bir patlama yaşanmış ve bu patlamadan insanların zarar gördüğü şeklinde anlatımlarda bulunmalısınız. Bazen çocuklar bu gibi durumları sözle ifade etmek yerine oyunlarında ya da resimlerinde anlatmaya çalışırlar bunları kontrol etmeye özen gösterin.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ
ETİKETLER :


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉