• PAYLAŞ

Video Boyutu Kalite Kaybı Olmadan Küçültme İşlemi Nasıl Yapılır ?

  • 28/09/2016 - 07:32
  • 0 Yorum
  • 1472 görüntüleme

Video Boyutu Kalite Kaybı Olmadan Küçültme İşlemi Nasıl Yapılır ?

Günümüze baktığınızda birçok farklı amaç adına video çekiliyor. Bilgisayarlarınızda oynamış olduğunuz oyunların videolarını Fraps benzeri yazılımlar kullanarak kaydedebiliyor, cep telefonlarımız aracılığı ile videolar çekebiliyor yada GoPro benzeri aksiyon kameralarını kullanarak özel anları kayıt altına alabiliyorsunuz. Fakat hazırlamış  olduğunuz bu videoları paylaşma konusuna gelince işler biraz karışıyor.

Bilgisayarınız üzerine kaydettiğiniz yada dijital kameralarınız üzerinden çektiğiniz bir videonun birkaç GB boyuta sahip olması sebebiyle bu tür  videoları internet üzerinden paylaşabilmeniz mümkün değil. Ülkemizde sunulan internet hizmetleri maalesef halen düşük hızlara sahip olması nedeniyle ve adından sıklıkla bahsettiren adil kullanım kotası problemi bu kadar yüksek boyutlu olan videoları internete yüklememize olanak  tanımıyor. İşte tam olarak bu nedenle video boyutu küçültme işlemini yapmanız gerekiyor.

Video Boyutu Küçültme İşlemi İçin Hangi Programlar Kullanılmalı ?

 

video-boyutu-kalite-kaybi-olmadan-kucultme-islemi-nasil-yapilir-1

 

Video dosya boyutlarını küçültmek için ücretsiz olan bir program bulmak işin en zor kısmı diyebiliriz. Bu amaç için kullanabileceğiniz  birbirinden çok farklı video dönüştürme yada video boyutu küçültme programı bulunmakta. Fakat ücretsiz yada ihtiyaçlarınızı karşılayan bir programı seçmek istiyorsanız bu işlem için biraz araştırma yapmanız gerekmekte. Sizlere video boyutu küçültme işlemi yapabilmenizin için tamamen açık kaynak koduna sahip olan ve tamamen ücretsiz kullanabileceğiniz Handbrake programını öneriyoruz.

Handbrake programını Windows ve İOS işletim sistemli cihazlarınıza BURADAN indirebilirsiniz.

Programı indirime işlemine başlarken işletim sisteminizle uyumlu olan  versiyonunu seçmeyi unutmayın, programın  64 bit ve 32 bit versiyonu bulunmakta. Eğer programı indirdikten sonra çalıştırmayı başaramazsanız muhtemel olarak programın yanlış versiyonunu indirmişsinizdir.

Handbrake programını indirip cihazlarınıza kurduktan sonra programı açıyoruz ve ardından ilk olarak ses ayarlarını yapmaya başlıyoruz.

Video küçültme işlemini yaparken video kalitesinden ödün verilmesini istemiyorsanız öncelik olarak ses ayarlarına yönelmemiz gereklidir.

Konserin yada canlı performansın videosunu dönüştürme işlemi yapmayacaksanız ses kalitesi son derece önemli olmayacaktır. Handbrake programını kullanarak  bir videonun boyutunu küçültmek için ilk aşlama olarak ekranın sol üst köşesinde yer alan Source sekmesine tıklayarak File sekmesini seçin:

video-boyutu-kalite-kaybi-olmadan-kucultme-islemi-nasil-yapilir-2

 

Açılacak olan dosya gezgini üzerinden boyutunu küçültmek istediğiniz videoyu seçiyoruz ve sonrasında program penceresi üzerinde bulunan Audio seçeneğine tıklayın:

 

video-boyutu-kalite-kaybi-olmadan-kucultme-islemi-nasil-yapilir-3

 

Bu seçeneğe tıkladıktan sonra açılan pencerede karşınıza videoda gömülü durumda olan ses kanallarının tam listesi çıkacak. Bu kanallar arasında bulunan ve kullanmayacağınız dillerdeki ses kanallarının tamamını silebilir, veya videoda bulunan sesi tamamen kaldırabilirsiniz. Bu işlemi yapmak için kanalın yanında bulunan çarpı işaretine tıklamanız yeterli olacaktır :

 

video-boyutu-kalite-kaybi-olmadan-kucultme-islemi-nasil-yapilir-4

 

Ses kanalı seçimini tamamladıktan sonra codec ve bitrate ayarlarını belirlemeniz gerekiyor. Videolar içerisinde sesler için boyut/kalite bakımından en verimli olan codec seçenekleri AAC ve MP3 seçenekleri olacaktır. Ses ayarlarınızı yapmanız esnasında Codec menüsü altından  seçeneklerin seçili olduğundan emin olmanız gerekiyor :

video-boyutu-kalite-kaybi-olmadan-kucultme-islemi-nasil-yapilir-5

 

Bitrate ses kalitesini direkt olarak etkileyen bir faktör. Daha yüksek olan  bitrate yüksek ses kalitesi anlamına geliyor. 160 rakamı günümüzde standart kalite olarak görünse de videonun niteliğine göre bitrate değerini düşürmemiz çok büyük bir fark yaratmayabiliyor. Müzik ve hassas diyaloglar bulunmayan  bir videonun boyutunu küçültmeyi amaçlıyorsanız bitrate değerini 160’ın altına çekmenizde bir sakınca bulunmuyor.

Ses üzerinde yapacağınız değişiklikler çok fazla etki yaratmayacakmış gibi görünmesine rağmen uzun videolarda ciddi derecede küçülme elde edebiliyorsunuz.

Boyutunu küçültme işlemi yaptığınız  videonun ses ayarları tamamlanmasından sonra video seçeneğine tıklayarak video ayarlarını belirlediğiniz ihtiyaçlarınıza göre yapılandırmalısınız :

 

video-boyutu-kalite-kaybi-olmadan-kucultme-islemi-nasil-yapilir-6

 

Video seçeneğinde değiştirmeniz gereken ayar ise Video Codec sekmesi. Bu yapılacak olan ayar temelinde videonun kodlanma biçimi belirliyor. Günümüze bakıldığında en yaygın kullanılan ve uyum problemi yaşamayacağınız codec seçeneği ise H.264 seçeneği olacaktır. Video Codec bölümünde mutlaka H.264 seçeneğini işaretlediğinizden emin olun :

 

video-boyutu-kalite-kaybi-olmadan-kucultme-islemi-nasil-yapilir-7

 

Bu sekmede değiştirmeniz gereken bir diğer ayar ise Framerate (FPS) ayarı olacaktır. Bu ayar yapılması videonun bir saniyesinde kaç kare görüntülenmesi gerektiğini belirliyor. FPS değeriniz ne kadar yüksek olursa görüntünüz o derece akıcı olacaktır. Bu ayarlara özellikle de oyun videolarının dosya boyutunu küçültme işlemi yaparken dikkat etmemiz gerekiyor. Eğer hazırladığınız video bu tarzda ise kaydetmiş olduğunuz videoyu 60 FPS kare hızıyla kayıt yaptıysanız Framerate (FPS) değerini Same as source  olarak belirlemeniz doğru olacaktır.

Oyun videosu dışında bir videonun boyutunu küçültmeyi amaçlıyorsanız  Framerate (FPS) ayarını 30’a kadar çekebilirsiniz. Bu videonuza standart bir görüntü akıcılığı olmasını sağlayacaktır.

Bu ayarları tamamladıktan sonra, video formatını belirmeniz gerekiyor. Format belirlerken MP4 formatını tercih etmenizi öneririz. MP4  yaygın olarak tercih edilen video formatı olmasından dolayı Facebook, YouTube gibi kanallara videonuzu eklerken problem yaşama olasılığınız tamamen ortadan kalkıyor. Video formatını belirlemeniz için Container sekmesini açıyoruz :

 

video-boyutu-kalite-kaybi-olmadan-kucultme-islemi-nasil-yapilir-8

 

Yüksek dosya boyutuna sahip videonuzu küçültmeyi amaçlıyorsanız çözünürlüğü değiştirmeniz size dosya boyutunda büyük tasarruf sağlayacaktır.

Günümüze baktığınızda 720p (1280×720) olan çözünürlük neredeyse standart hale geldi. Eğer hazırladığınız video 1080p (1920×1080) çözünürlüğe yada daha üstü bir çözünürlüğe sahip ise videonuzu 720p’ye kadar çekmek işinize yarayabilir.

Eğer eğlence amaçlı bir videonun boyutunu küçültmeye çalışıyorsanız, görüntü kalitesi çok fazla önemli değilse hazırladığınız videonun çözünürlüğünü 480p (854×480) düşürmeyi tercih edebilirsiniz. Video çözünürlüğünü değiştirmeniz için Picture seçeneğiniz açıyoruz :

 

video-boyutu-kalite-kaybi-olmadan-kucultme-islemi-nasil-yapilir-9

 

Picture seçeneği açıldığında Width sekmesini kullanarak çözünürlük değerini girmeniz gerekiyor. 720p çözünürlük sağlamak için bu kısma 1280, 480p çözünürlük sağlamak için 854 yazmanız yeterli olacaktır. Hazırladığınız videonun ayarlarını ve ses ayarlarını değiştirdiğiniz de  nasıl görüneceğini ve hangi kalitede olacağını görmek istiyorsanız Handbrake programı size kısa olan bir önizleme yaratma imkanı sunuyor. Bu işlem için programın ana penceresinin üst kısmında bulunan Preview seçeneğini seçin:

 

video-boyutu-kalite-kaybi-olmadan-kucultme-islemi-nasil-yapilir-10

 

Açılan küçük pencere üzerinden Use system default player sekmesinin  yanında bulunan kutucuğu işaretleyin, Start at Preview kısmından videonun hangi saniyesinden sonra başlayacağını, Duration kısmından önizlemenin kaç saniye sürmesi gerektiğini seçin ve ardında Play sekmesine tıklayın. Bu aşamadan sonra önizleme videosu oluşturulacaktır. Hazırladığınız videonun önizlemesini baktıktan sonra her şey ok ise tek yapmanız gereken ok vererek işlemi başlatmanız.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 2]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉