• PAYLAŞ

Yatak İstirahati Nedir ve Yatak Yaraları Nasıl Önlenir ?

  • 10/12/2016 - 18:09
  • 0 Yorum
  • 1134 görüntüleme

Yatak İstirahati Nedir ve Yatak Yaraları Nasıl Önlenir ?

Yatak İstirahati Verilmesinin Neden Nelerdir ?

Yatak istirahati, genel olarak yatakta geçirilmesi gereken süre için kullanılan bir terimdir. Yatak istirahati bazı durumlarda ateşli romatizma gibi hastalıklarda ve omur kırığı gibi bazı yaralanma türevlerinde tedavinin bir parçası olarak verilir. Uzun süreli olan yatak istirahati sebebi ile kas kaybı, yatak yarası ve aynı zaman da bacaklarda pıhtı oluşumu diğer bir adıyla derin ven trombozu gibi riskler bulunmaktadır. Yatak istirahati daha önceki zamanlar bilinen birçok hastalık için tedavinin vazgeçilmez bir parçası olarak görülüyordur, fakat günümüzde artık mümkün olduğunca bundan kaçınılmaya çalışılmaktadır. Bir hastalıktan yada cerrahi girişimden sonra bireyler mümkün olduğu en kısa süre içinde hareket etmeleri için uzmanlar tarafından teşvik edilmektedir.

Yatağa bağımlı olmak, hastalık yada yaralanma sebebi ile yataktan çıkamayan bireyleri tanımlamak için kullanılan farklı bir terimdir. Yatağa bağımlı olma olasılığı yüksek olan bireyler genel olarak çok yaşlılar, bulunan hastalıklarının son evresinde olanlar ve bunların dışında bir kaza sonucu felç olan bireylerdir.

Yatak Yarasının Nedenleri Nelerdir ? 

Yatak yarası, dekübit ülseri yada basınç yarası olarak da adlandırılan, bilinci yerinde olmayan yada hareketsiz olan hastaların ciltlerinde oluşan bir ülser türüvedir. Yatak yaralarının vücutta en çok görüldüğü bölgeler omuzlar, bel, kalça, dirsekler, kaba etler, ayak bileği ve bunun dışında topuklardır. Yatak yaraları duyu kaybına sebep olan inme yada omurga yaralanmalarından sonra oluşabilme olasılığı vardır. Yatağa bağımlı olunması derinin sürekli olarak ıslak kalmasına sebep oluyor ise idrar kaçırma da yatak yaraları için önemli bir faktör olabilir.

Yatak Yaralarının Belirtileri Nelerdir ?

Yatak yaraları genel olarak kırmızı, ağrılı bölgeler olarak başlangıç gösterir ve cilt yıkıma uğramadan açık yaralar oluşmadan öncesinde rengi mora doğru döner. Bu aşamada, oluşan yaralar enfeksiyona dönüşebilir ve iyileşmesi oldukça uzun zaman alabilir.

Yatak Yaralarının Tedavisi Nasıl Yapılır ? 

Yatak yaraları özellikle derin, kronik ülserler haline dönüştüğünde antibiyotik ilaçlar ile tedavi ve bunun dışında bazı durumlarda plastik cerrahi gerekli olabilir. Bu durumlarda hasta bireyin pozisyonunun düzenli olarak değiştirilmesini, hassas bölgelerin korunmasını, cilt bakımını, yastıkların ve özel yatakların kullanılmasıyla yapılacak iyi bir bakım birçok durumda yatak yaralarının oluşmasını engelleyecektir.

Yatak Banyosu Nasıl Yapılır ?

Yatak banyosu yatağa bağımlı olan hastayı yıkama yöntemine verilen addır. Üşümeyi engellemek adına vücudun yıkanın kısmının dışında kalan diğer tarafları örtülü tutulurken, her defasında vücutta küçük bir alanın yıkanıp kurulanması şeklinde yatak banyosu hasta olan bireye yaptırılır.

Yatak Yaraları Önlenmesi Nasıl Sağlanır ?

Yatak yarası vücutta oluştuktan sonra ancak üzerinde oluşan basınç en aza indirildiğinde iyileşme gösterir, dolayısıyla yatağa bağımlı yada hareketsiz hastanın iyi bakımı son derece önemlidir. Hastanın yatış pozisyonu en az iki saatte bir mutlaka değiştirilmelidir ve özellikle dikkat edilmesi gereken eğer hasta idrarını tutamıyor ise basınç alanlarını dikkat ederek yıkamak ve mutlaka kurulamak gerekir. Daha fazla koruma sağlamak için bariyer yani koruyucu kremler kullanılması uygundur. Bariyer krem doğrudan cildi tahriş edici maddelerin ve aynı zaman da suya aşırı maruz kalmanın etkilerinden koruma amacı ile tercih edilen kremlerdir. Yatak yaralarından korunması adına hastanın beslenmesi de son derece önem arz eder.

 

 

 

 

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉