• PAYLAŞ

Yatırımlarda Risk Toleransı Nedir?

  • 15/11/2016 - 08:53
  • 0 Yorum
  • 906 görüntüleme

Yatırımlarda Risk Toleransı Nedir?

Öncelikle yatırım ve finans konusuna gelmeden risk toleransı nedir bu konuyu ön plana çıkarmak lazım. Risk Toleransı girmiş olduğunuz herhangi bir işte alabileceğiniz maksimum risk zamanını veya risk şiddetini belirten bir tanımdır. Herhangi bir işe girmiş olduğunuzda sonuç olarak sadece kar ya da yarar kısmını değil aynı zamanda da zarar kısmını da düşünmek gerekiyor. Olanaklar ne kadar düşük görünse bile herhangi bir iş veya yatırımda atılım yapacak isek en kötü senaryonun düşünülüp, işe öyle girilmesi ileride gerçekleşecek en kötü senaryolar ile yüzleşilmesini kolaylaştırır. Risk toleransı bir işin en fazla ne kadar daha kötü durumun idare edilebilme eşiği anlamına gelmektedir. Risk toleransı eşiği son seviyeye geldiği zaman hala zorlama ve risk alırsanız size getirmiş olduğu zarar veya zarar yatırım maliyeti sizleri iflasın eşiğine sürükleyebilir.

Yatırımda da özellikle uzun süreli veya uzun vadeli yatırım yapan insanlar risk toleransı veya risk eşiği hesaplamalarını kendi içlerinde mutlaka hesaplarlar. Bunu belli bir tecrübeye sahip oldukları için gerçekleştirirler. Belki de tek birikimlerini değerlendirmek istedikleri borsa ve hisse senedi piyasasında işler kötü gidiyor ise ne kadar daha sabredecekleri ve yatırım durumlarını nasıl sabit şekilde bırakabilecekleri hesaplamalarını yapmak için herkes risk toleransı hesaplama işlerini yapmak zorundadır. Risk Eşiği hesaplama işini en çok başka birikim kaynağı olmayan ve uzun süreli yatırım yapan yatırımcı insanlar tercih ediyor.

Business man protects himself from rocks with umbrella over grey

 

Risk Toleransı yüksek yatırımlar için inceleme yaptığımız zaman bu insanların birikim ve yatırımlarının çok çeşitli insanların olduğunu söylememiz mümkündür. Eğer bir yatırım işinizi sonuna dek zorluyor ve kaybetme şansınızın çok olduğunu bile bile paranızı belki de yüksek kazanırım diye aynı kağıt üzerinde tutuyorsanız; piyasada büyük ihtimalle başka para birikimi veya yatırımları var şeklinde yorumlanır. Çünkü tüm birikim ve yatırımını tek kağıt üzerinden değerlendiren yatırımcılar, başka birikim ve yatırımlarının olmadığını bilerek elindeki tek varlığı idareli kullanmak isterler. Bu yüzden yüksek risk içeren kağıtlardan veya hareketlerden uzak durarak birikimlerini az ama öz olarak geliştirmek isterler.

Yatırım Risk Toleransı yüksek olan bir başka yatırımcı çeşidi ise uzun zamana yapmış olduğu planlar doğrultusunda, bir süre herhangi bir getiriye ihtiyacı olmayan insandır. Buna örnek verecek olursak bir kağıda uzun süreli yatırım yapan bir insan, istediği zamana dek bu paraya ilgi duymuyor ise risk toleransını yüksek tutmuş sayılır. Uzun zamanlar geçmesine rağmen değer kaybeden kağıdını satmaz ve direnç ile yükselme trendine kadar bekleyebilir. Bu risk yönetimine de zaman açısından risk toleransı veya zaman risk eşiği denmektedir.

risk-toleransi-nelerden-etkilenir

Kısada risk eğilimi olan insanların Risk toleransı veya risk eşiği her zaman daha yüksek olmaktadır. Çünkü bu insanlar gelecek olumlu etkilerin risk toleransının miktarına değdiğini tecrübe eden kişilerdir, özellikle öz kaynak olarak kendilerine güvenen insanlar risk sınırlarını kolaylıkla genişleterek kendilerine yüksek karlar elde edebilmektedirler.

Risk yönetimi ve borsa işlemleri kesinlikle rastgele yapılmamalıdır. Bunun için ücretsiz borsa eğitimi yayınlarından yararlanabilirsiniz. Bundan önce ücretli borsa kursları şeklinde verilen kursların yerini, ücretsiz online internet siteleri almış bulunuyor. Bu siteler aracılığı ile kendinize ücretsiz borsa alıştırma hesabı açabilirsiniz. Tamamen sanal para ile risk toleransınızı yükseltebilir ve sonucunda neler kazanacağınızı tecrübe edebilirsiniz. Sanal tecrübe ile öğrenmiş olduğunuz bilgileri analiz ederek gerçek para tahakkümü için kullanabilirsiniz. Bu yüzden kendinize risk eşiği seçmeden forex sanal borsa öğrenme sitelerine bakmanız gerekmektedir.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉