• PAYLAŞ

3 Soruda Dolar ve Altın Arasındaki İlişki Nasıl Anlatılır

  • 13/12/2016 - 12:14
  • 0 Yorum
  • 937 görüntüleme

3 Soruda Dolar ve Altın Arasındaki İlişki Nasıl Anlatılır?

Dolar ve döviz ülkemiz ekonomisini yakından ilgilendiren iki değerli birimdir. İnsanlarımızın büyük bir kısmı yatırım yapmak istediklerinde genellikle bu ikisine yönelirler. Özellikle Anadolu da yaşayan büyük bir bölümün ilk akla gelen yatırım aracı altındır. Peki, bu iki arasında nasıl bir ilişki var. Birbirlerini ne kadar etkiliyorlar. Altın düşerken, dolar yükseliyor mu yoksa ikisi de aynı anda yükseliş ve düşük trendine mi sahip. Bu ikili arasında ki tarihi sürecin nasıl başladığı ve günümüzde nasıl bir ilişki içinde olduğu hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağız.

Bildiğiniz gibi altın para bulunmadan öncede değerli bir maden olarak insanlar tarafından kullanılan bir maddeydi. Kâğıt para çıkmadan yıllar önce basılan en değerli paralar altın ile basılırdı. Bir insanın ne kadar çok altını olursa o kadar çok zengin olduğu anlaşılırdı. Para kağıt olarak kullanılmaya başladığı andan itibaren de altın için çok da bir şey değişmedi. Altın değerini her zaman korumaya ve insanlar tarafından kullanılmaya devam edildi. İnsanlık tarihi son bulana kadar da bu durum çok da bir değişiklik yaşamayacak gibi duruyor. Şimdi lafı fazla uzatmadan dolar ve altın arasında ki ilişkinin ne zaman başladığına değinerek soruları cevaplamaya başlayalım.

  1. Dolar ve Altın arasında ki tarihi ilişki ne zaman başladı?

Altının insanlık için ne kadar değerli olduğunu kısaca anlatmaya çalıştık. Günümüzde dünya üzerinde yaşayan insanlar için onun kadar değerli diyebileceğimiz Amerikan dolarının varlığından haberdar olmayan yoktur.  Bu iki güvenli liman arasında ki ilişki ilk olarak 1944 yılında başladı. Bretton Woods adı verilen sistem 29 yol boyunca kullanıldı ve 1973 tarihinde son buldu. Bu sürenin başlangıcında 1 Ons altın yani 28,3 gramlık altın 35 dolara sabitlendi. Yani 35 Amerikan doları ile Amerika’ya gidip 1 Onsluk altın alabilme şansına sahip oldunuz. Ancak bu durum giderek büyüyen ticaret hacmi ve altına olan talebin artması ile biraz da olsun sıkıntıya girdi ve 1973 yılında bu konuda bir değişiklik yapılmak zorunda kalındı. Bu nedenle de Bretton  Woods sisteminde ki kritik nokta olan altın arzının sistem için yeterli olmaması ile süreç son bulmuş oldu.

  1. Bretton Woods Anlaşmasının sona ermesi bu ikili arasında ki ilişkiyi nasıl etkiledi?

Sistemin bozulmasında ki temel neden isteyen herkesin, şirketlerin hatta ülkelerin bile Amerika’dan 35 dolar karşılığında altın almak istemesine sistemdeki altın arzının yeterli boyutlara ulaşamamasından kaynaklandı. Bu sistemin sona ermesi ile iki önemli yatırım enstrümanı arasında çok büyük bir rekabet yaşanmaya başlandı. Bu ortaya çıkan rekabetin sonucu olarak ikisi arasında yıllar içinde oluşan bir ters korelasyon durumu yaşandı. Ters korelasyonun ne olduğunu kısaca son soruda açıklamaya çalışalım.

  1. Dolar ve Altın arasında ki ters korelasyon ne anlama geliyor?

Lafı fazla uzatmadan kısaca ters korelasyonun ne olduğunu anlatalım. Altın yükseldiğinde dolar düşüyor, dolar yükseldiğindeyse ise altın da düşüş yaşanıyor. Son günlerde doların ne kadar çok yükseldiğini biliyoruz buda altının düşmesine neden oluyor. Ancak her daim bu durum yaşanmayabiliyor. Bu ikiliyi etkileyen çok sayıda veri vardır. Bu verileri iyice takip etmeden yatırım yapmamaya dikkat edin. Altını jeopolitik riskler, ABD merkez bankasının aldığı kararlar, arz-talep ilişkisi ve enflasyon altın fiyatlarını etkilerken, doları ise ABD’de her ayın ilk haftası açıklanan tarım dışı istihdam, işsizlik, enflasyon ve Merkez bankasının para politikaları etkilemektedir.

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉