• PAYLAŞ

6 Adımda Kişisel Finans Planı Nasıl Yapılır?

  • 16/11/2016 - 11:29
  • 0 Yorum
  • 825 görüntüleme

6 Adımda Kişisel Finans Planı Nasıl Yapılır?

Ay sonunu getirmekte genelde insanlar zorluk yaşarlar. Bunun nedeni olarak bilinçsiz bir bütçeye sahip olmaları olduğunu söyleyebiliriz. Finans planını sadece büyük şirketler yapmak zorunda değil. Bu planı minimize ederek kendinize uygun hale getirebilirsiniz. Bu sayede kısa sürede gelirlerinizi organize ederek daha fazla tasarruf yapma şansını elde edebilirsiniz. Uyguladığınız bütçe tekniğine göre hızlı bir şekilde tasarruf edebileceğiniz gibi aynı zamanda borçlarınızın da kısa sürede ödenmelerini sağlayabilirsiniz. Lafı fazla uzatmadan 6 adımda kişisel finans ve gelecek planınızı nasıl yapacağınızı anlatalım.

Adım adım gitmeniz çok önemlidir. Bir adımı es geçmek planınızın boşa gitmesine neden olabilir. Hızlı hareket etmenize gerek yok. Verimli hareket etmeniz daha doğru olacaktır. 6 basit madde ile kendi kişisel planınızı oluşturabileceksiniz.
kisisel-finans-plani-1

  1. Faturalar

Kişisel planınızı oluştururken ilk adım olarak ay içinde ödeme yaptığınız tüm faturaları bir kenara toplamalısınız. Elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi faturaların yanında eğer kira ve kredi borçlarınız varsa onları da bir kenara yazmalısınız. Çünkü onlarda aylık sabit giderler arasındadır. Yani planda en önemli detay sabit yaptığımız harcamalardır.

  1. Net Gelir

Düzenli bir işte çalışıyorsanız aldığınız maaş sizin aylık olarak net gelirinizi oluşturur. Unutmayın brüt maaşınızı değil net maaşınızı bir kenara yazın. Düzenli aldığını maaşınızın yanı sıra eğer ufak da olsa aylık gelir elde ettiğiniz ek gelir kaynağınız varsa onu da bir kenara yazın.

  1. Gider – Gelir Dengesi

İlk 2 maddede yazdığımız gelir ve giderlerinizi yazdıktan sonra dengeli olup olmadıklarını karşılaştırın. Eğer dengesiz bir durum söz konusuysa dengelemeye çalışmalısınız. Bu dengeyi genelde ödenen kiralar bozar. Eğer yüksek miktarda kira ödüyorsanız ya daha uygun bir yere geçin ya da yanınıza bir ev arkadaşı alın.

kisisel-finans-plani

  1. Tüm harcamalarınızı bir kenara yazın

Harcadığınız tüm paranın aylık olarak analizi yapmalısınız. Giyecek analizi, yiyecek analizi ve eğlence alışverişleriniz de harcadıklarını bir kenara yazarak analiz yapmalısınız. Bu miktara sabit ödemelerinizi ekleyerek aylık harcama miktarınızı ortaya çıkarın.  Ortaya çıkaran rakamı net gelirinizden çıkardığınızda kalan sizi memnun etmiyorsa bazı maddelerde değişiklik yapabilirsiniz. Örneğin eğlenmek dışarı çıkmak yerine evinizde bir şeyler yapabilirsiniz. Televizyon izlemek, kitap okumak  gibi yeni alışkanlıklar edinebilirsiniz.

  1. Tasarruf Edilecek Miktar

Yapılan bilimsel araştırmalar ve hesaplamaların ardından tasarruf etmek isteyenlerin gelirlerinin en az yüzde 10’luk kısmını bir kenara ayırmaları gerektiği söyleniyor. Eğer gelecekte bir yatırım yapmak, ev ya da araba almak istiyorsanız bu miktarı arttırmanız gerekiyor. Kişisel planınızı ne kadar dikkatli yaparsanız harcamalarınızı ne kadar özenli yaparsanız tasarruf edeceğiniz miktar çok hızlı bir şekilde artacaktır. Alışverişe gittiğinizde bir liste yapın ve o listenin dışına çıkmayın. İhtiyacınız olan alternatif ve indirimde olan ürünlerden almaya çalışın. Ulaşıma daha az para harcamak için alternatif yollar bulun.

  1. Plana Sadık Kalın

Her ay yaptığınız harcamaları analiz edin. Bu analizi yapabilmeniz için günlük harcamalarınızı bir kenara yazmalısınız. Ve her ay sonunda bu hesapların analizi yaparak gereksiz gördüğünüz harcamalarınızın bir yolunu bulun. Kenara yazmak size tüm geçmişinizi toplu olarak görme şansını getirecektir. Bu sayede önemsiz harcamaları tamamen kesebilir ve tasarruf etme yolunda gerekli adımları atabilirsiniz. En önemli mesajı sona bıraktık. Eğer tüm aylık yaptığınız harcamalar, bütçenize giren gelirden fazla oluyorsa bu 6 adımı hızlı bir şekilde uygulamaya geçmelisiniz. İleri de büyük sıkıntılar yaşamak istemiyorsanız en dikkat edilecek yoldur.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉