• PAYLAŞ

Gelir Testi Nasıl Yapılır?

  • 08/08/2016 - 18:50
  • 0 Yorum
  • 901 görüntüleme

Zorunlu sağlık sigortasının Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak hayatımıza girmesi ile birlikte birçok tartışmaya neden olduğunu söyleyebiliriz. 2012 yılında yayınlanan resmi gazete ile hayatımıza giren GSS kavramı birçok kişinin tepkisini çekmeyi başarmıştı. Çünkü işin ucunda hiçbir işi olmayan insanların devlete maddi olarak bir ücret ödemeleri istenecekti. Ancak bu ücretin belirlenmesinde ilk olarak gelir testi yaptırılması gerekiyor. Bu testin nasıl yapılacağına değinmeden önce GSS hakkında biraz daha bilgi verelim. Hayata geçirilme amacı temelde gelir düzeyi düşük olan kişilere yardım etmek amacı güdüyordu. Bu sayede gelirleri nedeniyle gerekli sağlık hizmetinden yararlanamayan insanların az bir ücret ödeyerek ya da hiç ücret ödemeyerek bu hizmetten yararlanabilme şansları olacaktı.

gelir-testi-nasıl-yapılır

GSS konusunda bilgi almak için ilk yapmanız gereken Gelir Testi yaptırmanız olacaktır. Kulaktan dolma bilgiler ile hareket eden birçok insan bu testi yaptırmak için SGK ‘nın yolunu tutuyor. Ancak bilmedikleri şu gelir testi SGK tarafından değil Yaşadığını ilçenin kaymakamlığı tarafından yapılıyor. Bu işlemi yapmak için kaymakamlığa giderek başvuru da bulunmanız gerekiyor. Başvurunuz ardından kaymakamlık birimleri sizler ile ilgili gelir düzeyinizi belirlemek amacıyla araştırma yapacaklardır. Bu araştırma sonuçlarını artık internet üzerinden takip edebilme şansına sahipsiniz. Gelir testi sonuçlarına göre 3 farklı gelir grubundan birisine dâhil olacaksınız. Bu gruplara göre aylık olarak devlet sizden belirli bir ücret talep edecektir.

Ödemek istemiyorum ya da GSS içine girmek istemiyorum deme şansını devlet sizlere tanımıyor. İşte çalışmayan ve belirli yaş aralığında olan herkes bu kanunun kapsamına giriyor. 3 farklı gruptan düşük gelirli olarak belirlenirseniz hiçbir ücret ödemek zorunda değilseniz. Orta olarak belirlenirseniz az bir ücret ödemek zorundasınız ve yüksek gelir grubunun içine dâhilseniz daha yüksek bir ücret ödemek zorunda kalıyorsunuz. 2012 yılından bu tarafa birçok kişi bu kanunun mağduru oldu ve borçlarını ödeyenlerin olduğu gibi ödemeyenlerin sayıda bir hayli fazla oldu. Bu konuda sorun yaşayanlar varsa son çıkan vergi affının onları da kapsadığını söyleyerek onlara müjde verebiliriz. Bunun için SGK’ya giderek borç yapılandırması yapmanız gerekiyor.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉