• PAYLAŞ

Gebelik Esnasında Cinsel İlişki Zararlı Olur Mu ?

  • 20/09/2016 - 14:42
  • 0 Yorum
  • 955 görüntüleme

Gebelik Esnasında Cinsel İlişki Zararlı Olur mu ?

Gebelik döneminin başlaması ile beraber çiftler arasında en hassas duruma gelen konuların başında cinsellik gelmektedir. Anne adayının, geçirmekte olduğu fiziksel değişimler sebebiyle psikolojik sorunlar ile karşı karşıya kalırken, baba adayları ise bu süreçte eşlerine nasıl destek vermeleri konusunda oldukça sorun yaşamaktadır.

Gebelik ruh ve beden sağlığını etkileyen önemli bir süreç

Gebelik, kadınların ruh ve beden sağlığını fazlasıyla etkileyen önemli bir süreçtir. Gebelik hormonlarının etkisi sayesinde; solunum, kalp damar,  kas-iskelet, genital, sindirim ve tüm diğer sistemler bazı değişiklikler ortaya çıkmaya başlar. Anne adayı olan bireyler bu değişimleri aşamalı olarak hisseder ve yaşar. Bu süreç içerisinde, yeni oluşan duruma adaptasyonda güçlükler, bebeğiyle ilgili olarak doğum yada doğum sonrası kaygı ve korkular, vücut yapısında değişiklik sebebiyle beğenilmeme düşüncesinin yer alması gebelik dönemi içerisinde yaşanan en önemli sorunlar arasındadır.

gebelikte-cinsel-iliski-1

Düzenli olan bir cinsel yaşam gebeliği olumlu etkiler

Anne adayları, gebelik süreci içerisinde özellikle eşi yada yakın çevresinden yeterli olan desteği görmediğinde, sürecin getirdiği doğal değişimleri sorun olarak algılayabilmesi mümkündür. Eşlerin kendi arasındaki ilişkisinin en önemli boyutu olan cinsellik ise bu dönemin içinden geçiliyor olması sebebi ile yanlış inanışlar nedenli olarak  olumsuz etkilenebilir. Genel olarak eşler, cinsel yaşamlarında oluşan olumsuz gelişmeyi genellikle bir problem olarak değil, gebelik esnasında  yaşanması  zorunlu bir süreç olarak nitelendirir. Problem olarak görmesi halinde bile doktoru yada çevreleri ile paylaşmaktan çekinirler. Zaten ülkemizde konuşulması bile tabu halinde olan cinsellik konusu, konuşulmamak üzere bir kenara bırakılarak gündeme getirilmez. Oysa ki, cinsel yaşam gebelikten öncesinde nasıl evlilik yaşamının önemli bir parçası durumundaysa gebelikte de aynı seyirde yaşanması gereken önemli bir durumdur. Çünkü gebelik esnasında düzenli olan cinsel ilişki, anne adayının psikolojik durumuna, kendini iyi hissetmesine ve gebelik süreci üzerine son derece olumlu etkiye sahiptir.

Gebelik esnasında cinsel ilişkiye engel sorunlar önemsenmeli

Sağlıklı olan bir gebelik; düşük, bebekte sakatlık yada erken doğum gibi sorunlara yol açmaz. Gebelik takibi içerisinde herhangi bir problem meydana gelmemişse, doğuma bir ay kalana kadar cinsel ilişkiye girilmesinde sakınca yoktur. Fakat bu dönem içerisinde eşler arasında destek ve anlayış son derece önemlidir. Gebelik esnasında ; düşük yada erken doğum tehlikesi, plasental hastalıklar, enfeksiyonlar ve rahim ağzı yetmezliği gibi sorunlar oluşmuş ise, gebelik döneminde cinsel ilişki kısıtlaması doktor tarafından getirilebilir.

gebelikte-cinsel-iliski-3

Doktorunuzla konuşmaktan çekinmeyin

Anne adayları mutlaka eşleri ile birlikte, cinsel ilişkileri hakkında bulunan endişe ve önyargılarını doktoru ile paylaşmalıdır. Sorunların çözümüne dair ilk adım, bu şekilde atılmış olacaktır. Doktoruyla gerekli konularda  konuşarak gebelik esnasında yaşayabileceği tüm değişiklikleri önceden öğrenmiş olan anne adayları, normal yada normal olmayan süreçler konusunda bilgi sahibi olacak ve cinsel hayatlarına adapte olması kolaylaşacaktır.

 

 

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 2]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉