• PAYLAŞ

Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir ?

  • 24/09/2016 - 08:23
  • 0 Yorum
  • 1026 görüntüleme

Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir ?

Ağız kokusu diğer bir adı ile Halitozis ağız içerisinden nefes yoluyla çıkan kötü koku haline ağız kukusu olarak adlandırılır.

Ağız kokusu birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bu nedenlerden en sık görüleni %85 gibi büyük bir oran ile ağız içi dokularından kaynaklanmaktadır. Geriye kalan yaklaşık % 15’lik ağız kokusu şikayetinin nedeni ağız dışında kalan sebeplerdir.  Ağız içinden kaynaklı halitosis, anaerobik bakterilerin organik substratları çürütmesine dayalı olarak açığa çıkan özellikle de volatil sülfür bileşiklerinden meydana gelmektedir.

agiz-kokusu-nasil-gecer

 

Ağız içi dokulardan meydana gelen ağız kokusu

Ağız içi ülserler, gingivitis, Periodontitis, aft yaraları, dental abseler, herpetik infeksiyonlar , ağız kanserleri, kandidiazis (fungal infeksiyon), xerestomia (kuru ağız), kötü yapılan ağız hijyeni ve buna bağlı olarak gelişen dilin dorsalinin plak ile kaplanmasıdır. Tedavisi aslında çokta karmaşık değildir. Ağız içi muayene yapılması sonucunda diş hekimi tarafından son derece kolay teşhis edilir.
agiz-kokusu-nedenleri

Ağız kokusunun tedavi yöntemleri nelerdir?

Ağız kokusu şikayeti bulunan her 10 bireyden yaklaşık 8 tanesinin sorunu ağız içindeki dokulardan kaynaklanır. Bunlar arasında bulunan  en büyük oran ise dilin yeterince temizlenmemesinden meydana gelmektedir. Doğrudan diş hekimliğinin konusu olan ağız kaynaklı şikayetler ile ilgili olarak sunulacak çözümler ;

-Ağız kuruluğu bulunuyor ise, bol miktarda su içmek faydalıdır. Ağız kuruluğu yaşandığında, tükrük ağzı yeteri kadar yıkayamadığından dolayı bireyin ağız hijyenini koruması için çok daha fazla dikkat etmesi gerekir. Şekersiz sakız çiğnenmesi  hem tükrük salgısını uyarır hem de dişleri mekanik olarak temizlenmesini sağlar.

-Ağızda bulunan tüm restorasyonlar kontrol edilir. Taşkın kenarlı olan dolgular, ağızda bulunan protezlerin uyumunun bozuk olması diş hekimleri tarafından kolayca anlaşılabilir. Tedavi yapılması için ağızda bulunan kötü restorasyonlar değiştirilir. Diş etlerinin muayenesi yapılır ve  diş taşı yada diş eti hastalıkları açısından değerlendirme yapılır.

agiz-kokusu-sebepleri

-Diş taşı temizliği ve diş eti hastalıklarının gerekli olam tedavisi yapılır. Diş eti cepleri ve bunun yanı sıra periodontal rahatsızlıklar tedavi edilmesi gereklidir.

-Bireyin ağız hijyenine dikkat etmesi gerekir.

-Ağızda bulunan eksik dişler var ise birey bu tarafı çok daha az kullandığından dolayı daha fazla diş taşı birikir.

Ağız dışı dokulardan kaynaklanan ağız kokusunun sebepleri nelerdir?

-Solunum sisteminden kaynaklı : Sinüs boşluğundan veya akciğerlerden kaynaklanan kokular.

-Sindirim sisteminden kaynaklanan ağız kokusu : Açlık, oruç tutmak, diyet ve bazı mide bağırsak rahatsızlıkları.

-Gıdalara bağlı olan ağız kokusu : Alkol, sigara, sarımsak, soğan.

-Bazı hastalıklardan meydana gelen ağız kokusu : Böbrek yetmezliği genelde Balık kokusuna benzer, Karaciğer yetmezliği, Şeker hastalığı genelde aseton kokusuna benzer ve Metabolizma bozuklukları gibi rahatsızlıklara bağlı olarak ağız kokuları oluşur.

Devamlı olarak ağız kokusu problemi yaşayan bireylerin mutlaka hekime başvurması gerekir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉