• PAYLAŞ

Apandisit Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Nasıl Yapılır ?

  • 31/01/2017 - 12:42
  • 0 Yorum
  • 928 görüntüleme

Apandisit Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Apandisit Neden Patlar ?

Apandisit, kalın bağırsak ile ince bağırsağın birleştiği kısımda kalın bağırsağın dışına doğru bir eldiven parmağına benzer şekilde çıkan oluşumdur. Apandisit aslında tam olarak gelişmemiş küçük bir bağırsak çıkıntısıdır. Apandisitin ilk ağız kısmı kalın bağırsağın başlangıç kısmına açılmaktadır. Apandisitin işlevi yani fonksiyonu tam olarak bilinmediği gibi, hekimler tarafından karın içerisindeki organların bademciği şeklinde anlatılır. Yani daha açık bir anlatımla lenfoid dokunun yabancı maddeleri ilk tuttuğu yer olarak kabul edilir.

Karın sağ alt kadranında bulunan apandisit boyut ve şekil olarak farklılıklar gösterebilmektedir. Bazı durumlarda kalın bağırsağın arkasına dönebileceği gibi, bazı durumlarda göbeğe doğru yönlenebilir ve bazı durumlarda ise jinekolojik organlara doğru yönlenebilmektedir. Bu sebeple apandisit belirtileri apandisitin yakın olduğu organ sorunları ile karışabildiğine sıklıkla rastlanır. Apandisit acil servise gelenlerde genel olarak karın ağrısı ile baş vuran hastalarda en sık konulan tanılar arasındadır. Apendektomi dünya geneline bakıldığında en sık uygulanan cerrahi girişim olduğunu söyleyebiliriz. Apandisitten dolayı ölüm oranı % 1 iken, tanısı fazla gecikir ise bu oran % 3 gibi rakamlara çıkmaktadır. Yaşlılarda ise apandisitten ölüm oranı % 15’lere gibi yüksek oranlara çıkabilir.

Apandisit Belirtileri Nelerdir ?

Apandisit tablosu başladığı zaman karında belli belirsiz bir ağrı ile kendini göstermektedir. Bireylerin çoğunda bu durum mide bulantısı ve iştahsızlık, bazı bireylerde ishal atakları ve sindirim sistemi bozukluğu olarak görülür. Apandisit ağrısı çok fazla şiddetli ve aynı zamanda kıvrandırıcı olmaz. Fakat başlama sürecinden 5ila 6 saat geçmesinden sonra bu yaygın olan ağrı doğrudan karnın sağ alt kısmına toplanır ve uyaranlar sonucunda gittikçe artan bir ağrı şeklinde devam eder. Uyaranlar ile artmasını daha açık anlamı ile öksürme ile, arabada giderken sallanma nedeni, hareket etme sırasında, doktor hastayı muayene ederken hastayı sarsar ve bu durumda ağrıda ciddi artış olur. Apandisit esnasında karındaki yaygın ağrının, karnın sağ alt kadranında toplanma süresi yaklaşık olarak 5-6 saat sürebilir.

Apandisit Nasıl Tedavi Edilir ?

Apandisit teşhisi konulmasından sonra tedavi cerrahi olarak yapılmaktadır. Zamanında hastaneye intikal etmiş ve teşhisi konulmuş bireylerde apendektomi ameliyatı yapılmasından sonra ilk 24 saat içerisinde birey taburcu edilir. Ancak apandisit ilerlemiş ve apse yada karın içerisine enfeksiyon yayılma göstermiş ise apendektomi ameliyatı yapılmasından sonra karın içerisine bir diren konulur ve bu direnden bir süre boyunca akıntının gelmesi beklenmektedir.

Apandisit Ameliyatı Apendektomi Nedir ve Nasıl Yapılır ?

Apandisit ameliyatı türü olan apendektomi karın duvarından, karnı keserek yapılır veya laparoskopik denilen yöntem ile göbek altından bir ışık kaynağını göndererek karnın görüntülenmesi sağlanır ve diğer bölgeleden iki tane el aleti ile apandisitin çıkartılması şeklinde yapılır. Laparoskopik olan yöntemin avantajı teşhis etmede de kullanıldığından dolayı apandisitin ayırıcı tanısında da oldukça etkilidir. Ancak açık ameliyat ile yapılan apandisit 1-2 sm karın kesisi yapılır ve ağrı çok sorun yaratmaz. Laparoskopik yöntemin sunduğu en önemli avantajı teşhiste şüphe olduğu durumlarda teşhisi doğrulaması olduğunu söyleyebiliriz.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉