• PAYLAŞ

Araç Devir İşlemleri Nasıl Yapılır ?

  • 31/07/2016 - 16:01
  • 0 Yorum
  • 1076 görüntüleme

Bir otomobil satın aldığınız ya da sahip olduğunuz aracınızı sattığınız da bu bazı resmi işlemler gerektirir. Yapılması gereken bu resmi işlemler son derece önemli ve asla sonraya bırakılmalıdır. Devrettiğiniz bir aracın bedelini alsanız satışı yapsanız dahi resmi olarak devretmediğiniz sürece kanun hükmünde araç hala sizin sayılacaktır ve herhangi bir olumsuz olayda ilk olarak sorumlusu araç sahibinin gösterileceğiniz aklınızdan çıkarmamanız gerekmektedir. Aracınızı devir ettiğiniz veya sattığınız da resmi işlemler yetkili bir noter aracılığı ile yapılır. Araç alıcısı ile satıcısı arasında yapacağı herhangi yazılı bir sözleşme ile devir gerçekleşmez. Bu şekilde yapılan anlaşmalar sadece kiralama olarak sayılır, satış olmaz.

arac-devir-islemleri-nasıl-yapılır

Araç alıcısı ile satıcısı da satış için noterde hazır bulunması ya da geçerli bir vekaletname aracılığı ile vekilin bulunması şarttır. Araç alıcısı ile satıcısının ilk dikkat etmesi önemli detaylardan biri aracın borcu olmamasıdır. Araç üzerinde bulunan herhangi bir borç çıkıyorsa devir işlemi gerçekleştirilemez. Devri yapılan aracın motorlu taşıtlar vergisi borcu veya trafik cezası borcu gibi engellerin olmaması gerekir.

Devir işlemi borcu bulunmayan araç ve alıcı satıcının notere gelmesiyle başlatılabilir. Noter, devir işlemi yapılabilmesi için birkaç belge ister.

-Ruhsat veya trafik tescile ilişkin geçici belge

-Aracın Trafik belgesi

-Alıcı ve satıcının T.C. kimlik numarası

-Geçerli olan kimlik belgesi

-Devir İşlemi vekaleten yapılacak ise noter vekaletnameleri

Bu belgeler notere ibraz edildiğinde, devir işlemi başlatır. Noter bu işlemleri kendi bilgisayarı üzerinde elektronik sistem sayesinde devri gerçekleştirir ve satış işlemi o an noterde tamamlanır. Noter işlemi tamamladıktan sonra araç resmi olarak el değiştirmiştir. Alıcı ile satıcı arasındaki para ödeme işine noter karışmaz. Genel olarak noter memurunun önünde satış gerçekleşir ancak noter herhangi bir para  sayımı yapmaz. Sadece satış esnasında satıcıya parasını tam olarak alıp almadığını sorarak işlemi gerçekleştirir.

Bununla birlikte noter satış işleminde noter ücreti, tescil belgesi bedeli ve %18 KDV olmak üzere bir ücret alır. Kesin bir kural yoktur olmamasına rağmen genelde noter masraflarını alıcı öder.

Aracın yeni sahibi işlemler tamamlandıktan sonra 15 gün içinde ilgili Emniyet Müdürlüğü’nden ruhsatını giderek teslim alabilir veya 15 gün işlemler tamamlanmaz  ruhsat, şahsın adresine posta ile gönderilir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ
ETİKETLER :


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉